Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP-KONFERANSEN 21.–23. APRIL 2023

2023/04/21 14:00:00
Countdown placeholder
test
Data-SKUP på The Hub
Daglig leder John Bones og styreleder Nina Selbo Torset foran The Hub i Oslo, der Data-SKUP arrangeres 22. oktober.

Fem grunner til at du bør dra på Data-SKUP

Om under to uker fyller Data-SKUP The Hub i Oslo for første gang. SKUP-styret lover et variert program med noen av de beste datagraverne i Europa på gjestelisten.      

Det er fortsatt ledige plasser på konferansen 22. oktober, påmelding gjøres her.

Lørdag kveld skal Data-SKUP-prisen endelig deles ut igjen, etter tre års pause. 

Siden sist har prisen fått nye statutter. Juryen skal nå vektlegge både datatekniske metoder og digitale presentasjonsgrep. Nytt av året er også at prisen deles ut til både en liten og en stor redaksjon. Her er kandidatene som kjemper om prisen.

Her er fem høydepunkter fra programmet: 

 1. Svenskens valgavsløringer

To store avsløringer rystet svenskene før valget i høst. Graveredaksjonen Kalla fakta i TV 4 stod bak en av dem. Med provokasjon som metode viste redaksjonen at flere svenske partier var villige til å motta store, anonyme pengebidrag, til tross for at det er i strid med loven. 

På Data-SKUP forteller redaksjonssjef Fredrick Malmberg hvordan en idé han fikk for åtte år siden ble realisert i år - og hvordan redaksjonen jobbet bevisst for at andre redaksjoner skulle kunne følge opp arbeidet de hadde gjort.

Han får selskap av gravejournalist David Baas i Expressen, som forteller hvordan han jobbet med avsløringene som førte til at flere SD-kandidater trakk seg. 

 1. De beste triksene for å treffe på mobil

Det som før var ti sider i en papiravis er blitt til digitale fortellinger drevet at visuelle elementer på mobil. Men hvordan bygger du egentlig opp en gravesak tilpasset mobilformatet? VGs skrivecoach Svein Kjølberg kommer til Data-SKUP for å vise frem konkrete eksempler på hva som funker - og hva som er drepen for en mobil-leser.

 1. Jakten på de cyberkriminelle

I mars i år forsvant kryptovaluta for fem milliarder kroner fra plattformen til nettspillet Axie Infinity. Norske spillere var blant de som ble rammet, og Økokrim samarbeidet med FBI om etterforskningen. Sporene peker mot den nordkoreanske hackergruppen The Lazarus Group. Men hvem er de? 

Geoff White er prisvinnende gravejournalist i BBC og har brukt måneder og år på det spørsmålet. Noen av svarene presenterte han i BBCs globale podkastsuksess "The Lazarus Heist".

På Data-SKUP forteller White hvordan han gikk fram i granskingen av Nord-Koreas statlige online-krigere, hva de neste målene kan være, og ikke minst: Hva som kreves av oss som skal dekke framtidens cyberkriminalitet. 

 1. Slik dekker vi krigen

Til Data-SKUP kommer også en av datajournalistene i det russiske nyhetsnettstedet Meduza, som har gjort seg bemerket som en av de viktigste kildene til kritisk journalistikk om hjemlandets krig mot Ukraina. Av sikkerhetshensyn vil navnet til redaksjonsmedlemmet ikke nevnes i programmet. Meduza vant Fritt Ords Pris i 2022 for modig, uavhengig og faktabasert journalistikk.

Gravesjef Anna Myroniuk i Kyiv Independent dekker menneskerettigheter, oligarker og ulovlig handel, og på Data-SKUP forteller hun om utfordringene hun møter som gravejournalist i krigssonen.

I sosiale medier florerer det av oppsiktsvekkende og sjokkerende bilder og videoer fra krigen i Ukraina. De hevder å dokumentere krigen og de siviles lidelser, men langt fra alle er ekte og pålitelige. På Data-SKUP forteller redaksjonen i Faktisk Verifiserbar hvordan de finner ut hvor innholdet er fra og hva det egentlig viser.

 1. TikTok - slik vil redaksjonene nå unge brukere

I starten ble journalister frarådet å laste ned appen av datasikkerhetshensyn. Nå er flere av landets største nyhetsredaksjoner selv på TikTok. Hvilke muligheter gir det til å nå en ung målgruppe- og hva slags utfordringer møter redaksjonene på some-plattformen som øker mest blant unge brukere?

På forsiden nå
 • 23utsolgt

  Fulltegnet to måneder før konferansen starter

  SKUP-konferansen er utsolgt to måneder før den starter, og det har aldri  skjedd tidligere at interessen for arrangementet har vært så massiv så tidlig.  
 • Pressens hus første møte

  SKUP-juryen klar til innsats

  Torsdag morgen møttes SKUP-juryen for første gang i Pressens hus i Oslo. De har brukt den siste uken til å sette seg inn i de 52 metoderapportene, og nå starter det møysommelige arbeidet med å finne de beste graveprosjektene for 2022.
 • Juryleder

  52 prosjekter konkurrerer om SKUP-prisen

  52 prosjekter konkurrerer om å vinne SKUP-prisen for 2022. Det er kommet åtte metoderapporter fra ulike avdelinger i NRK, mens Dagbladet har levert seks bidrag. VG og VG/Faktisk har sendt inn fire bidrag, og Aftenposten og Aftenposten/A-magasinet tre.  
 • bernsteinfahrenholdt

  Amerikanske stjerne-journalister til SKUP 2023

  De har begge gransket pengene og nettverket til eks-president Donald Trump. I april møter du David Fahrenthold og Andrea Bernstein i Tønsberg.
 • konferanse 2022

  101 er allerede påmeldt SKUP-konferansen i april

  Aldri før har så mange meldt seg på så tidlig. Fem dager etter at det ble åpnet for påmelding, har 101 journalister og redaktører meldt seg på SKUP-konferansen.
 • SKUP-prisen 2022.

  SKUP-juryens råd for å knekke metoderapport-koden

  Usikker på hvordan du skriver en metoderapport? Nysgjerrig på hva juryen egentlig ser etter? Her får du juryens beste tips.
 • Pendlerboligene

  16. januar er fristen for å levere metoderapport

  Du kan nå levere metoderapport for å konkurrere om SKUP-prisen, og mandag 16. januar 2023 kl. 12.00 er siste frist. Her er all info du trenger i arbeidet.
 • SKUP-påmelding

  Den aller første SKUP-påmeldte

  Krister Sørbø i Forsvarets forum var den første som meldte seg på SKUP-konferansen. Registreringen startet i dag 12. desember, og de første som melder seg på er garantert å få bo på konferansehotellet Quality i Tønsberg 21. - 23. april 2023.