Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP-KONFERANSEN 21.–23. APRIL 2023

2023/04/21 14:00:00
Countdown placeholder
test
Data-SKUP på The Hub
Daglig leder John Bones og styreleder Nina Selbo Torset foran The Hub i Oslo, der Data-SKUP arrangeres 22. oktober.

Fem grunner til at du bør dra på Data-SKUP

Om under to uker fyller Data-SKUP The Hub i Oslo for første gang. SKUP-styret lover et variert program med noen av de beste datagraverne i Europa på gjestelisten.      

Det er fortsatt ledige plasser på konferansen 22. oktober, påmelding gjøres her.

Lørdag kveld skal Data-SKUP-prisen endelig deles ut igjen, etter tre års pause. 

Siden sist har prisen fått nye statutter. Juryen skal nå vektlegge både datatekniske metoder og digitale presentasjonsgrep. Nytt av året er også at prisen deles ut til både en liten og en stor redaksjon. Her er kandidatene som kjemper om prisen.

Her er fem høydepunkter fra programmet: 

 1. Svenskens valgavsløringer

To store avsløringer rystet svenskene før valget i høst. Graveredaksjonen Kalla fakta i TV 4 stod bak en av dem. Med provokasjon som metode viste redaksjonen at flere svenske partier var villige til å motta store, anonyme pengebidrag, til tross for at det er i strid med loven. 

På Data-SKUP forteller redaksjonssjef Fredrick Malmberg hvordan en idé han fikk for åtte år siden ble realisert i år - og hvordan redaksjonen jobbet bevisst for at andre redaksjoner skulle kunne følge opp arbeidet de hadde gjort.

Han får selskap av gravejournalist David Baas i Expressen, som forteller hvordan han jobbet med avsløringene som førte til at flere SD-kandidater trakk seg. 

 1. De beste triksene for å treffe på mobil

Det som før var ti sider i en papiravis er blitt til digitale fortellinger drevet at visuelle elementer på mobil. Men hvordan bygger du egentlig opp en gravesak tilpasset mobilformatet? VGs skrivecoach Svein Kjølberg kommer til Data-SKUP for å vise frem konkrete eksempler på hva som funker - og hva som er drepen for en mobil-leser.

 1. Jakten på de cyberkriminelle

I mars i år forsvant kryptovaluta for fem milliarder kroner fra plattformen til nettspillet Axie Infinity. Norske spillere var blant de som ble rammet, og Økokrim samarbeidet med FBI om etterforskningen. Sporene peker mot den nordkoreanske hackergruppen The Lazarus Group. Men hvem er de? 

Geoff White er prisvinnende gravejournalist i BBC og har brukt måneder og år på det spørsmålet. Noen av svarene presenterte han i BBCs globale podkastsuksess "The Lazarus Heist".

På Data-SKUP forteller White hvordan han gikk fram i granskingen av Nord-Koreas statlige online-krigere, hva de neste målene kan være, og ikke minst: Hva som kreves av oss som skal dekke framtidens cyberkriminalitet. 

 1. Slik dekker vi krigen

Til Data-SKUP kommer også en av datajournalistene i det russiske nyhetsnettstedet Meduza, som har gjort seg bemerket som en av de viktigste kildene til kritisk journalistikk om hjemlandets krig mot Ukraina. Av sikkerhetshensyn vil navnet til redaksjonsmedlemmet ikke nevnes i programmet. Meduza vant Fritt Ords Pris i 2022 for modig, uavhengig og faktabasert journalistikk.

Gravesjef Anna Myroniuk i Kyiv Independent dekker menneskerettigheter, oligarker og ulovlig handel, og på Data-SKUP forteller hun om utfordringene hun møter som gravejournalist i krigssonen.

I sosiale medier florerer det av oppsiktsvekkende og sjokkerende bilder og videoer fra krigen i Ukraina. De hevder å dokumentere krigen og de siviles lidelser, men langt fra alle er ekte og pålitelige. På Data-SKUP forteller redaksjonen i Faktisk Verifiserbar hvordan de finner ut hvor innholdet er fra og hva det egentlig viser.

 1. TikTok - slik vil redaksjonene nå unge brukere

I starten ble journalister frarådet å laste ned appen av datasikkerhetshensyn. Nå er flere av landets største nyhetsredaksjoner selv på TikTok. Hvilke muligheter gir det til å nå en ung målgruppe- og hva slags utfordringer møter redaksjonene på some-plattformen som øker mest blant unge brukere?

På forsiden nå
 • Dataskup-prisen 2022

  Sunnmørsposten og Aftenposten vant Dataskup-prisen

  I tillegg fikk Bergens Tidende diplom. Les juryens begrunnelse her.
 • John og Nina

  Dette må du vite om Data-SKUP

  Første gang på Data-SKUP? Her er det du trenger å vite av praktisk info.        
 • pressens hus

  Aldri vært flere på Data-SKUP

  Det har aldri før vært så mange deltagere på Data-SKUP.  To dager før det starter, er det 241 registrerte påmeldinger, opp seks fra den forrige rekorden. Se hele listen under. Konferansen arrangeres på The Hub i Oslo kommende lørdag.            
 • På OsloMet

  Se hvem som har meldt seg på Data-SKUP

  Mandag morgen kl. 8.30 er det 206 personer som har meldt seg på  Data-SKUP, og vi regner med  at det kommer mange flere gjennom denne siste uken før arrangementet. Rekorden for antall deltagere er fra 2019, da 235 registrerte seg.                
 • Data-SKUP 2019

  Har kåret vinneren av Dataskup-prisen

  Juryen er ferdig med jobben, og nå kan du lese alle metoderapportene som konkurrerte om å vinne Dataskup-prisen. Prisen deles ut under festmiddagen på Data-SKUP lørdag 22. oktober.                                
 • Data-SKUP på The Hub

  Fem grunner til at du bør dra på Data-SKUP

  Om under to uker fyller Data-SKUP The Hub i Oslo for første gang. SKUP-styret lover et variert program med noen av de beste datagraverne i Europa på gjestelisten.      
 • Anna Myroniuk

  Meduza og Kyiv Independent til Data-SKUP

  Det russiske nyhetsnettstedet Meduza har blitt en av de viktigste kildene til kritisk journalistikk om krigen mot Ukraina. Kyiv Independent driver undersøkende journalistikk i krig. På Data-SKUP forteller de hvordan.              
 • Fredrick Malmberg

  Avsløringene som rystet Sverige før valget på Data-SKUP

  To store avsløringer rystet svenskene før valget i høst. På Data-SKUP forteller journalistene bak hvordan de jobbet for å sette dagsorden i valgkampinnspurten.