Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP-KONFERANSEN 21.–23. APRIL 2023

2023/04/21 14:00:00
Countdown placeholder
test
Anna Myroniuk
Gravesjef Anna Myroniuk i Kyiv Independent kommer til Data-SKUP.  

Meduza og Kyiv Independent til Data-SKUP

Det russiske nyhetsnettstedet Meduza har blitt en av de viktigste kildene til kritisk journalistikk om krigen mot Ukraina. Kyiv Independent driver undersøkende journalistikk i krig. På Data-SKUP forteller de hvordan.              

Meduza vant Fritt Ords Pris i 2022 for modig, uavhengig og faktabasert journalistikk. 

Med grundig og objektiv journalistikk om og fra Russland og landene rundt har nettavisen fått et internasjonalt publikum, både på russisk og engelsk.

Det er ikke risikofritt å drive kritisk journalistikk mot Putins styre, og på Data-SKUP forteller en av redaksjonens datajournalister hvordan han jobber for å vise krigen Putin skjuler for russerne. Datajournalisten jobber fra eksil i Riga og navnet hans er av sikkerhetsmessige hensyn ikke nevnt i programmet. 

– Når vi ikke kan fortelle hvem som kommer på Data-SKUP av hensyn til deres og familiens sikkerhet, sier det noe om hva våre ukrainske og russiske kolleger risikerer ved å gjøre jobben sin. Vi er svært takknemlige for at datajournalisten fra Meduza er villig til å komme for å lære bort sine metoder til norske journalister, sier styreleder Nina Selbo Torset.

Meduza-journalisten får selskap av gravesjef Anna Myroniuk i Kyiv Independent. Hun dekker menneskerettigheter, oligarker og ulovlig handel i øst, og på Data-SKUP forteller hun om utfordringene hun møter som gravejournalist i krigssonen.

– Krigen i Ukraina er en av de viktigste nyhetssakene i vår tid. Meduza og Kyiv Independent er begge toneangivende medier som vi alle bør lytte til og lære av. Lørdag 22. oktober får vi sjansen til det, sier Torset.

På forsiden nå
 • Dataskup-prisen 2022

  Sunnmørsposten og Aftenposten vant Dataskup-prisen

  I tillegg fikk Bergens Tidende diplom. Les juryens begrunnelse her.
 • John og Nina

  Dette må du vite om Data-SKUP

  Første gang på Data-SKUP? Her er det du trenger å vite av praktisk info.        
 • pressens hus

  Aldri vært flere på Data-SKUP

  Det har aldri før vært så mange deltagere på Data-SKUP.  To dager før det starter, er det 241 registrerte påmeldinger, opp seks fra den forrige rekorden. Se hele listen under. Konferansen arrangeres på The Hub i Oslo kommende lørdag.            
 • På OsloMet

  Se hvem som har meldt seg på Data-SKUP

  Mandag morgen kl. 8.30 er det 206 personer som har meldt seg på  Data-SKUP, og vi regner med  at det kommer mange flere gjennom denne siste uken før arrangementet. Rekorden for antall deltagere er fra 2019, da 235 registrerte seg.                
 • Data-SKUP 2019

  Har kåret vinneren av Dataskup-prisen

  Juryen er ferdig med jobben, og nå kan du lese alle metoderapportene som konkurrerte om å vinne Dataskup-prisen. Prisen deles ut under festmiddagen på Data-SKUP lørdag 22. oktober.                                
 • Data-SKUP på The Hub

  Fem grunner til at du bør dra på Data-SKUP

  Om under to uker fyller Data-SKUP The Hub i Oslo for første gang. SKUP-styret lover et variert program med noen av de beste datagraverne i Europa på gjestelisten.      
 • Anna Myroniuk

  Meduza og Kyiv Independent til Data-SKUP

  Det russiske nyhetsnettstedet Meduza har blitt en av de viktigste kildene til kritisk journalistikk om krigen mot Ukraina. Kyiv Independent driver undersøkende journalistikk i krig. På Data-SKUP forteller de hvordan.              
 • Fredrick Malmberg

  Avsløringene som rystet Sverige før valget på Data-SKUP

  To store avsløringer rystet svenskene før valget i høst. På Data-SKUP forteller journalistene bak hvordan de jobbet for å sette dagsorden i valgkampinnspurten.