Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Anna Myroniuk
Gravesjef Anna Myroniuk i Kyiv Independent kommer til Data-SKUP.  

Meduza og Kyiv Independent til Data-SKUP

Det russiske nyhetsnettstedet Meduza har blitt en av de viktigste kildene til kritisk journalistikk om krigen mot Ukraina. Kyiv Independent driver undersøkende journalistikk i krig. På Data-SKUP forteller de hvordan.              

Meduza vant Fritt Ords Pris i 2022 for modig, uavhengig og faktabasert journalistikk. 

Med grundig og objektiv journalistikk om og fra Russland og landene rundt har nettavisen fått et internasjonalt publikum, både på russisk og engelsk.

Det er ikke risikofritt å drive kritisk journalistikk mot Putins styre, og på Data-SKUP forteller en av redaksjonens datajournalister hvordan han jobber for å vise krigen Putin skjuler for russerne. Datajournalisten jobber fra eksil i Riga og navnet hans er av sikkerhetsmessige hensyn ikke nevnt i programmet. 

– Når vi ikke kan fortelle hvem som kommer på Data-SKUP av hensyn til deres og familiens sikkerhet, sier det noe om hva våre ukrainske og russiske kolleger risikerer ved å gjøre jobben sin. Vi er svært takknemlige for at datajournalisten fra Meduza er villig til å komme for å lære bort sine metoder til norske journalister, sier styreleder Nina Selbo Torset.

Meduza-journalisten får selskap av gravesjef Anna Myroniuk i Kyiv Independent. Hun dekker menneskerettigheter, oligarker og ulovlig handel i øst, og på Data-SKUP forteller hun om utfordringene hun møter som gravejournalist i krigssonen.

– Krigen i Ukraina er en av de viktigste nyhetssakene i vår tid. Meduza og Kyiv Independent er begge toneangivende medier som vi alle bør lytte til og lære av. Lørdag 22. oktober får vi sjansen til det, sier Torset.

På forsiden nå