Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP-KONFERANSEN 21.–23. APRIL 2023

2023/04/21 14:00:00
Countdown placeholder
test
Anna Myroniuk
Gravesjef Anna Myroniuk i Kyiv Independent kommer til Data-SKUP.  

Meduza og Kyiv Independent til Data-SKUP

Det russiske nyhetsnettstedet Meduza har blitt en av de viktigste kildene til kritisk journalistikk om krigen mot Ukraina. Kyiv Independent driver undersøkende journalistikk i krig. På Data-SKUP forteller de hvordan.              

Meduza vant Fritt Ords Pris i 2022 for modig, uavhengig og faktabasert journalistikk. 

Med grundig og objektiv journalistikk om og fra Russland og landene rundt har nettavisen fått et internasjonalt publikum, både på russisk og engelsk.

Det er ikke risikofritt å drive kritisk journalistikk mot Putins styre, og på Data-SKUP forteller en av redaksjonens datajournalister hvordan han jobber for å vise krigen Putin skjuler for russerne. Datajournalisten jobber fra eksil i Riga og navnet hans er av sikkerhetsmessige hensyn ikke nevnt i programmet. 

– Når vi ikke kan fortelle hvem som kommer på Data-SKUP av hensyn til deres og familiens sikkerhet, sier det noe om hva våre ukrainske og russiske kolleger risikerer ved å gjøre jobben sin. Vi er svært takknemlige for at datajournalisten fra Meduza er villig til å komme for å lære bort sine metoder til norske journalister, sier styreleder Nina Selbo Torset.

Meduza-journalisten får selskap av gravesjef Anna Myroniuk i Kyiv Independent. Hun dekker menneskerettigheter, oligarker og ulovlig handel i øst, og på Data-SKUP forteller hun om utfordringene hun møter som gravejournalist i krigssonen.

– Krigen i Ukraina er en av de viktigste nyhetssakene i vår tid. Meduza og Kyiv Independent er begge toneangivende medier som vi alle bør lytte til og lære av. Lørdag 22. oktober får vi sjansen til det, sier Torset.

På forsiden nå
 • fredag

  Slik blir SKUP-programmet

  SKUP-programmet er nå publisert. Det kan fortsatt bli noen endringer, og det gjenstår i ferdigstille et knippe sesjoner, men det aller meste er på plass. Her er det bare å fordype seg og plotte inn det du synes virker mest spennende.  
 • siste møte

  Jobben er gjort - vinneren av SKUP-prisen kåret

  Lars Helle og resten av juryen er ferdig med jobben og har bestemt hvem som vinner SKUP-prisen og SKUP-diplomer. Vinner-bidragene offentliggjøres og overrekkes under festmiddagen i Tønsberg lørdag 22. april, og i mellomtiden kan du lese alle metoderapportene.
 • Mona og Synnøve

  Meld deg på Graveskolen!

  Det er fortsatt noen plasser igjen på på SKUPs og IJs graveskole. Der får du tips og triks som garantert kommer til nytte i  din arbeidshverdag.
 • 23utsolgt

  Fulltegnet to måneder før konferansen starter

  SKUP-konferansen er utsolgt to måneder før den starter, og det har aldri  skjedd tidligere at interessen for arrangementet har vært så massiv så tidlig.  
 • Pressens hus første møte

  SKUP-juryen klar til innsats

  Torsdag morgen møttes SKUP-juryen for første gang i Pressens hus i Oslo. De har brukt den siste uken til å sette seg inn i de 52 metoderapportene, og nå starter det møysommelige arbeidet med å finne de beste graveprosjektene for 2022.
 • Juryleder

  52 prosjekter konkurrerer om SKUP-prisen

  52 prosjekter konkurrerer om å vinne SKUP-prisen for 2022. Det er kommet åtte metoderapporter fra ulike avdelinger i NRK, mens Dagbladet har levert seks bidrag. VG og VG/Faktisk har sendt inn fire bidrag, og Aftenposten og Aftenposten/A-magasinet tre.  
 • bernsteinfahrenholdt

  Amerikanske stjerne-journalister til SKUP 2023

  De har begge gransket pengene og nettverket til eks-president Donald Trump. I april møter du David Fahrenthold og Andrea Bernstein i Tønsberg.
 • konferanse 2022

  101 er allerede påmeldt SKUP-konferansen i april

  Aldri før har så mange meldt seg på så tidlig. Fem dager etter at det ble åpnet for påmelding, har 101 journalister og redaktører meldt seg på SKUP-konferansen.