Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP 21. OKTOBER 2023

2023/10/21 09:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
skup-oseberg
Oseberg er den største av konferansesalene i Tønsberg og flere av de store debatten og sesjonene holdes her.

Første gang på SKUP? Dette bør du vite

SKUP-konferansen består av over 80 sesjoner over tre dager. Her er en liten guide til hva du finner i de ulike rommene - og hvordan du kommer deg dit.

Det pågår til enhver tid opp til åtte parallelle sesjoner på SKUP, og alle disse varer en hel eller en halv time. Enkelte kurs er en føljetong der du senere på konferansen kan fortsette på «del 2».

Det kommer til å være 660 deltakere på konferansen, så det kan være lurt å ha lagt en plan for hvilke sesjoner du vil få med deg. Det kan bli fullt på de mest populære foredragene, og det er lurt å være effektiv om du må bytte rom mellom to sesjoner.

Hvor skal du gå?

Sesjonene holdes i åtte ulike rom. Programmet er delt opp i ulike spor, som f. eks hverdagsgraving, inspirasjon, data og ledelse. Hvert spor har sin egen farge i programmet, som man finner på https://skup2023.sched.com/.

Oseberg er den største salen på hotellet. Her åpnes konferansen fredag ettermiddag.
Du finner Oseberg bak baren, til venstre forbi resepsjonen. Sesjonene i Oseberg er som regel de mest populære. Her blir det duket for de største debattene, men også Late Night Show fredag kveld og prisutdeling lørdag kveld. Da serveres også festmiddagen i Oseberg. 

Ormen Lange 1, 2 og 3 er tre store konferanserom som ligger i korridoren til høyre for Oseberg og baren. 

I Ormen Lange 1 vil du finne de såkalte Slik gjorde vi det-sesjonene. Her kommer lokale, regionale og nasjonale medier for å dele hvordan de har jobbet med prosjekter som kjemper om å vinne SKUP-prisen. Ormen Lange 2 har både norske og internasjonale foredragsholdere som skal inspirere deltakerne til mer undersøkende journalistikk. Ormen 3 har mange relevante foredrag for ledere, men også det vi tror blir populære sesjoner for journalister.

Mostein, Rauer og og Vasholmen er tre møterom som ligger i 2. etasje på hotellet. Inngangen er ved restauranten, ikke langt fra barområdet. 

Mostein er hele helgen satt av til ulike sesjoner i søk, verifisering og open source intelligence techniques (OSINT). Her vil du få undervisning fra noen av de beste på feltet i Norge.

Rauer og Vasholmen gjøres om til undervisningsrom, og her vil du få opplæring i alt fra helt grunnleggende Excel til avansert analyse og behandling av regneark. Her vil du også finne de fleste sesjonene i kategorien hverdagsgraving.

For å komme til Ildverket må du gå ut av hotellet og inn i den røde nabobygningen. Her vil du få opplæring i innsyn og kildearbeid. Enten du kan mye eller lite vil du garantert finne noe som er relevant for deg.

Mat og mingling 

Baren er selve knutepunktet på hotellet og ligger mellom Oseberg og Ormen Lange 1, 2 og 3. You can't miss it! Her blir det mingling, men også boklanseringer fredag og live podkast med SKUP & Mediekjør lørdag ettermiddag. På kveldstid blir det DJ og dansegulv. PS: Gjennom hele helgen kan du forsyne deg med gratis softis fra en ismaskin ved baren!

Hva skal du velge? 

Det kan være lurt å velge seg en kombinasjon av «hands on»-sesjoner med tips og triks til konkrete grep og metoder du kan bruke i arbeidshverdagen, blandet med inspirasjons-sesjoner der du hører hvordan kolleger i andre mediehus har jobbet med en sak eller et tema. Bruk tid på å lese programmet og finn det du tror du vil ha mest nytte av! 

PS: Du rekker ikke gå på alle. Det kan være lurt å alliere seg med en kollega eller venn dersom du ser at to sesjoner du gjerne skulle fått med deg går samtidig. 

På forsiden nå