Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Christopher Guess leder teknologiutviklingen på  Duke University's Reporters' Lab.
Christopher Guess leder teknologiutviklingen på  Duke University's Reporters' Lab.

AI-ekspert Christopher Guess til Data-SKUP 2023

Kunstig intelligens har for alvor inntatt journalistikken. På Data-SKUP 2023 kan du lære fra noen av de flinkeste på feltet.          

Lørdag 21. oktober 2023 er det duket for årets Data-SKUP på OsloMet. Et av årets hovedspor blir sesjoner om bruk av kunstig intelligens i journalistikken. 

SKUP-styret skal selvsagt være helt i front på AI når det bookes gjester til Data-SKUP. Nå henter vi blant annet et toppnavn fra Duke University til Norge, sier sier styreleder Nina Selbo Torset, og fortsetter: 

– AI-toget går nå, og alle redaksjoner bør kjenne sin besøkelsestid.

Dette er noen av høydepunktene fra årets AI-sesjoner: 

Lær teknologien bak ChatGPT

ChatGPT kan noen ganger fremstå som levende – eller til og med magisk. Men i virkeligheten er det bare en superfancy autofullføring. Til Data-SKUP kommer Christopher Guess for å forklare hvordan du kan forstå hvordan denne teknologien fungerer, under panseret. Guess er datajournalist og leder for teknologiutvikling ved prestisjetunge Duke University's Reporters' Lab.

VGs AI-eksperimenter

VG har det siste året hatt en rekke AI-eksperimenter i redaksjonen. Målet er å ta i bruk AI i alt fra innsynsbegjæringer til oppfølgersaker. Til Dataskup kommer utvikler Jari Bakken for å fortelle om alle eksperimentene som er gjennomført i redaksjonen den siste tiden. Både det som har funket – og det som ikke har gått så bra.

Assistenten som ble analyseguru

Hvordan kan AI hjelpe oss med å navigere gjennom havet av informasjon og avdekke verdifull innsikt på kort tid? Ved hjelp av Noteable har NRKs Thomas Nikolai Blekeli laget seg en egen digital assistent. På Data-SKUP viser han hvordan den hjelper i startfasen av et prosjekt - uten at det kreves bachelor i datavitenskap. 

Selv har han brukt den til å analysere et år med twitter-meldinger fra politiet og å analysere data fra åpne APIer uten kode-ekspertise. 

Muligheter og moral

Man kan diskutere om OpenAis tilgjengeliggjøring av ChatGPT var et av historiens mest effektive markedsføringstaktikker. Men er det sånn at AI er den omnipotente revolusjonen vi drømmer om, eller har hypen rundt AI distrahert oss fra å avdekke levedyktige forretningsmodeller og redaksjonenes reelle behov innenfor AI? 

Til Data-SKUP kommer medieviter og DN-journalist Maren Myrseth, som har skrevet mastergrad om AIs innvirkning i norske redaksjoner, for å fortelle mer.

Lynprat om AI

Hva skjer på AI-fronten rundt om i norske redaksjoner? SKUP-styret jobber nå med å hente inn de beste eksemplene fra mediehusene. Disse vil bli samlet til en egen lynprat om AI. Her blir det mye å lære! 

I tillegg gjentar Per Kristian Bjørkeng fra Aftenposten suksessen fra SKUP-konferansen 2023 og gir deg sine beste triks for hvordan ChatGPT kan hjelpe deg til å bli en bedre journalist. 
 

16 kjemper om prisen

Etter konferansen blir det prisutdeling og fest på Kunstnernes hus. 

I år som i fjor konkurreres det både om Data-SKUP-prisen for stor og liten redaksjon. Det er 16 bidrag fra hele landet son kjemper om de to prisene.

Påmelding til årets høstkonferanse gjøres her

På forsiden nå