Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Ibelin
Mats Steen døde i 2014. Hans online-liv skildres i dokumentarfilmen «Ibelin».

Fra Sundance til SKUP: Regissøren bak «Ibelin»

Benjamin Rees dokumentarfilm om gameren Mats Steen åpnet den prestisjefylte Sundance-filmfestivalen denne uken. I april kommer han til SKUP-konferansen.

– Det var et utrolig følelsesladd øyeblikk. Det kom noen tårer også, sier Benjamin Ree til Aftenposten etter premieren i Utah denne uken. 

Regissørens nyeste dokumentarfilm «Ibelin» er allerede en suksess: Den åpnet den prestisjefylte filmfestivalen Sundance, og ble møtt med stående applaus og anmeldere fulle av lovord. Like etter ble det kjent at Netflix har kjøpt rettighetene til filmen.

I mars har «Ibelin» norgespremiere, og i april kommer Ree til SKUP-konferansen i Tønsberg for å snakke om arbeidet med dokumentarfilmen om Mats Steen.

MELD DEG PÅ SKUP 2024 HER. 

Fra NRK-sak til dokumentar
Mange ble kjent med historien om Mats Steen da NRK publiserte en artikkel om World of warcraft-spilleren i 2019. 

Steen ble født med en dødelig muskelsykdom, og døde bare 25 år gammel.
Han satt i rullestol og tilbrakte store deler av de siste åtte årene av livet alene foran dataskjermen. 

Foreldrene hans trodde han levde et ensomt liv, uten venner. Men rett etter at han hadde gått bort, kontaktet over 50 venner foreldrene hans for å fortelle hva han hadde betydd for dem. Det var folk fra hele Europa, og flere av dem dro til Norge for å være med i begravelsen.

Nå har Benjamin Ree sett gjennom 50 timer arkivopptak fra familien Steen, og gått gjennom tusenvis av rollespill-logger i World of Warcraft for å gjenskape åtte år av Mats Steens liv. Filmen beveger seg mellom den virkelige verden og avatar-verden, og dokumentarfilmskaperne gjenskaper faktiske hendelser, med ekte dialog, gjennom animasjon.

ree

Dokumentarfilmskaper Benjamin Ree deler sin metode på Skup.

 

«Rørende og mektig»
De gode anmeldelsene kommer på løpende bånd etter visningene på Sundance og på Tromsø Internasjonale Filmfestival denne uken. 

Vulture oppsummerer filmen slik: 
«Ibelin is an overwhelming film, ugly tears all the way down. It starts off with the most unspeakable of tragedies and then, as it winds its way back through Mats’s life, becomes a bittersweet story of empowerment, acceptance, even joy.»

The Wrap kaller filmen et skarp blikk på uførhet, gjennom et gamingunivers:
«Through films as touching and powerful as these, there is hope we can continue on our own journeys following a truly selfless example. Long live Mats, and long live Ibelin»

Her hjemme konkluderer P3s Birger Vestmo med at dokumentarfilmen er «hjerteskjærende god», og at Ree «lykkes i å formidle Mats Steens digitale gleder og analoge sorger i en modig dokumentarfilm, der sjansene for å tråkke feil absolutt er til stede.»

Idé, dramaturgi, struktur
Benjamin Ree jobber for Medieoperatørene og VGTV. Regissørens mest kjente film hittil har vært «Kunstneren og tyven», som ble kåret til en av 2020s beste filmer av BBC, Boston Globe, Washington Post og New York Times. Filmen ble også kortlistet til en Oscar.

På SKUP forteller Ree om prosessen med «Ibelin»-filmen, og om hvordan han jobber med idéutvikling, dramaturgi og struktur i filmene sine.

På forsiden nå