Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Henk

Bli en bedre graver - meld deg på til graveskolen!

Årets graveskole i Tønsberg, fra onsdag 10. april – fredag 12. april byr på eksklusive møter med anerkjente gravejournalister som deler av sine metoder, hands-on sesjoner og garantert påfyll i din journalistiske verktøykasse.

Her er noen av godbitene i programmet:

Les mer og meld deg på her

Research:

Den nederlandske søkeguruen Henk van Ess har gjort et dypdykk ned i hvordan undersøkende journalistisk metodikk endrer seg som følge av kunstig intelligens. På graveskolen deler han sine beste tips, triks og egenproduserte verktøy.

Personsjekk i dybden

Lær hvordan du kan finne informasjon om enkeltpersoner i registre, databaser og sosiale medier. Eva Akerbæk og Ingeborg Rygh Hjorthen fra NRK Researchsenteret viser noen av sine beste triks for å finne informasjon om enkeltpersoner med hovedvekt på norske kilder og verktøy. De viser hvordan du kan gjøre effektiv research og smartere søk i både bredden og dybden.

Faktajakt i arkivene

Jobber du med en uoppklart krimsak? Graver du etter klassekameratene til skurken eller helten i din historie? Trenger du å finne en gammel dom? Og hva skjedde egentlig i på statsministerens kontor da det ble kjent at en KGB-spion var blitt fengslet i 1977?  I arkivene finner du henlagte politietterforskninger, gamle folkeregisterkort, reiseregninger og offentlige rapporter – gamle og nye interne og hemmeligstemplede dokumenter. Nesten alle institusjoner har et arkiv – og her kan du finne historier som ingen har fortalt før. Lær mer om hvordan du kan utvide din journalistiske horisont ved å gå på faktajakt i arkivene.

Ingeborg Rygh Hjorthen viser og forteller hvordan du kan du jakte på dokumentasjon og få innsyn i arkivene. Hun tar utgangspunkt i research fra saker hun har jobbet med i NRK, blant annet tv-serien Gitt bort om utenlandsadopsjon, Mysteriet Adam og flere NRK-podkaster, og en gravende nettserie om spionen Gunvor Galtung Haavik.

Innsyn Freestyle

Innsynsmester Tarjei Leer-Salvesen har tatt kontroll over innsyn.no, den spesialdesignede portalen for journalistisk innsyn i offentlig informasjon. Nå er han endelig klar for å dele nye funksjoner og researchmuligheter med norske journalister. Forvent tre timer med særdeles nyttige tips.

Slik gjorde vi det

Camilla Hjelmeseth og Harald Skotheim i Sunnmørsposten brukte i 2023 mange arbeidstimer på å kartlegge «Konkursnettverket», der de ved gjennomgang av over 140 konkurser i restaurant- og gatekjøkkenbransjen avdekket systematisk svindel og skattesvik.

Graving på 1-2-3

Nils Hanson, mangeårig leder for det svenske grave- og dokumentarprogrammet «Uppdrag Granskning» kan alle triksene i boka for å avdekke mistenkelig aktivitet det er verdt å rapportere om. På graveskolen gir han deg oppskriften på hvordan du bør gå fram med et undersøkende prosjekt, fra A til Å!

Google Pinpoint og verifiseringsverktøy

Pinpoint er et verktøy som lar deg organisere og søke i store mengder data og tekst. Google fellow Mia Sahl tar turen fra Sverige for å fortelle hvordan gratisverktøyet kan utnyttes til gravejournalistikk, og hun forteller og viser dessuten fram flere andre nye googleverktøy for verifisering av innhold

I tillegg møter du blant annet journalist Eiliv Flydal (E24/VG), som forteller om arbeidet med nytt aksjeregister, Mona Grivi Norman i VG er rå både på organisering av informasjon og mye annet. Hun deler av sine metoder.

Vi ses i Tønsberg! Les mer og meld deg på her

På forsiden nå