Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
bamsegutt

NRK legger frem Bamsegutt-evaluering på SKUP

Lørdag ettermiddag vil kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen legge frem evalueringen av serien «Ingen elsker Bamsegutt» på SKUP-konferansen i Tønsberg.

Målet med evalueringen har vært å sikre mest mulig læring for flest mulig mennesker. Ved å bruke fagkonferansen SKUP som arena, håper vi også at andre mediehus kan dra nytte av våre erfaringer, sier kringkastingssjef, Vibeke Fürst Haugen. 

Det har blåst kraftig rundt NRK etter publiseringen - og senere avpubliseringen av serien «Ingen elsker Bamsegutt» med Tore Strømøy som programleder.

NRK har blitt felt for brudd på god presseskikk på tre punkter i Pressens Faglige Utvalg. NRK har gjennom våren drevet en intern evaluering av arbeidet med serien, ledet av NRKs Hege Iren Frantzen og Stein Bjøntegård. 

Evalueringen er nå ferdigstilt og hovedfunnene vil bli presentert på SKUP-konferansen i Tønsberg, lørdag 13. april. 

Der stiller kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen for å legge frem læringspunktene og tiltakene fra evalueringen. Etter fremleggelsen følger en debatt ledet av Dagens Næringslivs Astrid Randen.

– SKUP handler om å lære av hverandre, også når vi i pressen gjør feil. Vi er glade for at kringkastingssjefen velger nettopp SKUP-konferansen når denne evalueringen skal legges frem, sier styreleder Nina Selbo Torset.

«Ingen elsker Bamsegutt» forteller historien om en nordmann og hans familie som ikke klarte å komme seg hjem til Norge etter å ha bodd på Filippinene i en årrekke. Serien har blitt kritisert for presseetiske overtramp og for at NRK utelot informasjon om at mannen på 90-tallet ble dømt i en overgrepssak.

Blant de sterkeste kritikerne er generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk presseforbund og Aftenposten-kommentator Christina Pletten som vil delta i debatt med kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen og NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk etter fremleggelsen.

Informasjon til redaksjonene: 

Lørdag 13. april kl. 15.30-16.30 vil Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen presentere konklusjoner og læringspunkter fra NRKs interne Bamsegutt-gjennomgang. Her følger informasjon til presse som skal dekke fremleggelsen.

Fremleggelsen skjer på SKUP-konferansen som avholdes på Quality Hotel i Tønsberg. På grunn av sikkerhet rundt arrangementet må presse som skal dekke fremleggelsen, akkrediteres i forkant og bære tydelig akkreditering mens de er tilstede. 

Akkreditering sendes til styret@skup.no innen lørdag 13. april kl 10.00. Vi ber om at hvert mediehus begrenser seg til maks to akkrediterte. Akkreditert presse vil ha adgang til arrangementet i tidsrommet 15.00-17.00 lørdag 13. april.

Dette gjelder ikke journalister og fotografer som allerede er deltakere på konferansen og har adgangskort.

På forsiden nå