Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
Dan Josefson foreleser

PRISDRYSS: Gravejournalist og forfatter Dan Josefsson vant Stora Journalistpriset for tredje gang for serien «Fallet Kevin» (Foto: Adrian Nielsen)

– Ikke sikkert at brødrene får erstatning

Dan Josefsson snakket fredag om saken som renvasket brødreparet som var mistenkt for drap i over 20 år.

Av Robert Nedrejord

I 1998 ble drapet på fire år gamle Kevin en av Sveriges mest omtalte mediasaker, etter at brødreparet Robin Dahlén og Christian Karlsson, da fem og syv år gamle, ble utpekt som mordere. Da journalist Dan Josefsson lagde dokumentarserien «Fallet Kevin» over 18 år senere resulterte det i at mistanken mot brødreparet frafalt.

Et lengre intervju om saken Josefsson ser på som sitt stolteste øyeblikk kan du lese her.

Jossefsson ble i år 2000 første journalist til å takke nei den prestisjetunge Stora Journalistpriset, som han senere har vunnet ytterligere to ganger.

– Foreldet

Men selv om Josefsson og hans medarbeidere oppdaget en rekke grove overtramp fra politiets side gjennom undersøkelsen av drapet på Kevin, blant annet pågående avhørsteknikk og uriktige uttalelser, kommer ikke tjenestemennene i saken til å bli straffet, ifølge dokumentarskaperen. Brødreparet har nok heller ikke noe erstatningskrav, kunne Josefsson fortelle salen.

– Saken er over ti år gammel, som er foreldelsestiden i Sverige. Selv om dette kunne gått under å være en grov tjenestefeil, kommer nok ingen til å bli dømt for dette, sa dokumentarskaper Josefsson.

Men han legger til at de likevel kan få en kompensasjon fra staten.

Brødreparet Robin Dahlén og Christian Karlsson gjestet også Skup senere på kvelden for å prate om deres opplevelser og hvordan det har vært å ha mistenkt-status i så mange år.

På forsiden nå
 • På OsloMet

  100 allerede påmeldt - se hvem de er

  Over fem uker før Data-SKUP 26. oktober er det allerede påmeldt 100 deltagere. I fjor var det også rundt 100 i midten av september, og til slutt ble det 227.                      
 • Helena Bengtsson, Nils Mulvad og Brigitte Alfter

  Skal kåre vinneren av Dataskup-prisen

  Det er sendt inn seks metoderapporter som skal konkurrere om Dataskup-prisen. Juryen er den samme som de tre siste årene.
 • Ben Welsh

  Bli med til New York og New Orleans

  Her er årets Stup/SKUP-kurs på besøk i Los Angeles Times for å lære hvordan denne storavisen arbeider med datajournalistikk. Nå kan du søke om å bli med på det neste kurset, som går til New Orleans og New York.
 • Espen Andersen og Maria Hasselgård

  Send inn ditt bidrag til Dataskup-prisen

  Nå kan du sende inn ditt bidrag for å konkurrere om Dataskup-prisen. Fristen for innsending av metoderapport er mandag 2. september kl. 11.00.                  
 • Paul 2019 Dataharvest

  Meld deg på Data-SKUP!

  SKUP-favoritten Paul Myers kommer til Data-SKUP på OsloMet lørdag 26. oktober. Der blir det flere nyskapninger, og du kan velge og vrake blant 48 sesjoner. Påmeldingen har nå åpnet.          
 • Kjetil Sæter og Markus Tobiassen

  Lær av vinnerne - les rapportene

  Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen, mens VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad fikk diplomer. Her kan du lese metoderapportene de leverte.
 • Vant Skup-prisen

  Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

  DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.
 • Internasjonal Reporter-pris

  Dagbladet vant Internasjonal Reporter-prisen

  – Det er fantastisk å vinne. Særlig siden journalistene vi samarbeidet med i Litauen og Latvia er til stede i salen, sier Dagbladets gravesjef.