Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Dan Josefson foreleser

PRISDRYSS: Gravejournalist og forfatter Dan Josefsson vant Stora Journalistpriset for tredje gang for serien «Fallet Kevin» (Foto: Adrian Nielsen)

– Ikke sikkert at brødrene får erstatning

Dan Josefsson snakket fredag om saken som renvasket brødreparet som var mistenkt for drap i over 20 år.

Av Robert Nedrejord

I 1998 ble drapet på fire år gamle Kevin en av Sveriges mest omtalte mediasaker, etter at brødreparet Robin Dahlén og Christian Karlsson, da fem og syv år gamle, ble utpekt som mordere. Da journalist Dan Josefsson lagde dokumentarserien «Fallet Kevin» over 18 år senere resulterte det i at mistanken mot brødreparet frafalt.

Et lengre intervju om saken Josefsson ser på som sitt stolteste øyeblikk kan du lese her.

Jossefsson ble i år 2000 første journalist til å takke nei den prestisjetunge Stora Journalistpriset, som han senere har vunnet ytterligere to ganger.

– Foreldet

Men selv om Josefsson og hans medarbeidere oppdaget en rekke grove overtramp fra politiets side gjennom undersøkelsen av drapet på Kevin, blant annet pågående avhørsteknikk og uriktige uttalelser, kommer ikke tjenestemennene i saken til å bli straffet, ifølge dokumentarskaperen. Brødreparet har nok heller ikke noe erstatningskrav, kunne Josefsson fortelle salen.

– Saken er over ti år gammel, som er foreldelsestiden i Sverige. Selv om dette kunne gått under å være en grov tjenestefeil, kommer nok ingen til å bli dømt for dette, sa dokumentarskaper Josefsson.

Men han legger til at de likevel kan få en kompensasjon fra staten.

Brødreparet Robin Dahlén og Christian Karlsson gjestet også Skup senere på kvelden for å prate om deres opplevelser og hvordan det har vært å ha mistenkt-status i så mange år.

På forsiden nå
 • Verifisering Amman

  Internasjonal masterclass før SKUP

  For første gang arrangerer SKUP en internasjonal masterclass i gravejournalistikk før SKUP-konferansen i Tønsberg. Der deltar journalister og redaktører fra Asia, Afrika og Midt-Østen/Nord-Afrika. I tillegg er det plass til noen få norske deltagere, og det er nå åpnet for søknader.
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!
 • Maria Ressa til SKUP

  Maria Ressa til SKUP – og nå kan du melde deg på

  I fjor ble Maria Ressa kåret til årets navn av magasinet Time, og nå er hun klar for SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars. Du kan nå melde deg på for å møte henne og over 100 andre innledere.
 • Pre Conference

  Her kan du se deres presentasjoner

  Andrew Lehren og Giannini Segnini samlet fullt hus og vel så det under Data-SKUP. Mange har etterspurt presentasjonene, og dem finner du her.