Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Drapsmistenkt
SMÅGUTTER: Christian Karlsson (t.h.) og Robin Dahlén var bare fem og syv år gamle da de ble mistenkt for drap.

Mistenkt for drap i 20 år

Rett før påske ble brødrene Christian Karlsson og Robin Dahlén renvasket for mistanken om å ha drept nabogutten Kevin (4). Brødrene var da fem og syv år gamle da Kevin ble funnet kvalt.

Av Katrine Nordanger Mjelde

Drapet på fire år gamle Kevin i 1998 er en av de mest omtalte sakene i Sverige og har vært oppe til debatt årlig, men ingen har noensinne prøvd å prate med de to unge guttene som ble mistenkt for å ha drept kompisen sin.

Dan Josefsson er journalisten bak dokumentaren Fallet Kevin. I fem måneder jobbet han for å få brødreparet som ble utpekt som barnemordere i tale, og på SKUP forteller han hvilke metoder han brukte i arbeidet.

– Jeg følte at jeg måtte prøve å få tak i guttene og brukte fem måneder for å få kontakt før de gikk med på å treffe meg, sier Josefsson.

Stort overgrep
I dokumentaren møter vi brødreparet Robin Dahlén og Christian Karlsson. De ble utpekt til Kevins drapsmenn til tross for at de bare var fem og syv år gamle. Etter til sammen 37 timers lange avhør erkjente de to små guttene drapet, men i ettertid har politiets fremgangsmåte og avhørsmetodikk blitt kraftig kritisert.

– Personlig er det en av de verste sakene jeg har jobbet med. Det gikk veldig inn på meg å møte denne familien som var innstilt på å leve hele livet med denne hemmeligheten. Disse to guttene har blitt behandlet umenneskelig av myndighetene. Det er et stort overgrep som er blitt begått mot dem, sier han.

– Det er merkelig at det er ingen andre som har prøvd å komme i kontakt med dem for å høre deres side i saken når den har vært så mye oppe til debatt, sier Josefsson.

Han måtte bruke lang tid på å få et tillitsforhold til familien før han fikk pratet med dem om saken. De levde på hemmelig adresse, og det var kun kjernen i familien som visste om saken fra så mange år tilbake.

– Hadde jeg ikke vunnet deres tillit. ville det ikke blitt en dokumentar. Det var veldig krevende arbeid, og vi brukte store ressurser på dokumentaren.

Frafalt mistanke
I et år jobbet fire personer fulltid med dokumentaren. Først fikk de innsyn i saksdokumentene fra myndighetene og det var vondt å lese for journalistene som jobbet med saken.

– Da vi fikk video av avhørene, så vi gjennom dem sammen. Da gråt vi. Det er en stor urett som har blitt begått mot disse barna, sier han.

– Da statsadvokat Niclas Wargren besluttet at Robin og Christian ikke lenger skulle stå som mistenkte i saken opplevde jeg mitt største øyeblikk som journalist, forteller Josefson etter at mistanken mot brødrene er frafalt. 
 
Myndighetene har kommet frem til mange av de samme konklusjonene som Josefson har konkludert med i dokumentaren. 
 
– For eksempel at det er lite som taler for at brødrene i det hele tatt var tilstede da Kevin døde, men har oppholdt seg et helt annet sted. Det med at guttene hadde alibi, som kommer frem i episode 2 og 3 av dokumentaren la aktor stor vekt på, forteller Josefson.  
 
Myndighetene har nå avsluttet saken og tror gjerne det ikke har forekommet et lovbrudd. 
 
Denne type saker er en klassisk oppgave for en journalist, og jeg er glad for at myndighetene ikke har feiet denne skandalen under teppe, sier han.

På forsiden nå
 • Verifisering Amman

  Internasjonal masterclass før SKUP

  For første gang arrangerer SKUP en internasjonal masterclass i gravejournalistikk før SKUP-konferansen i Tønsberg. Der deltar journalister og redaktører fra Asia, Afrika og Midt-Østen/Nord-Afrika. I tillegg er det plass til noen få norske deltagere, og det er nå åpnet for søknader.
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!
 • Maria Ressa til SKUP

  Maria Ressa til SKUP – og nå kan du melde deg på

  I fjor ble Maria Ressa kåret til årets navn av magasinet Time, og nå er hun klar for SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars. Du kan nå melde deg på for å møte henne og over 100 andre innledere.
 • Pre Conference

  Her kan du se deres presentasjoner

  Andrew Lehren og Giannini Segnini samlet fullt hus og vel så det under Data-SKUP. Mange har etterspurt presentasjonene, og dem finner du her.