Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP 21. OKTOBER 2023

2023/10/21 09:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
SKUP-juryen har kåret vinneren 2018
JOBBEN GJORT: Linn Kongsli Hillestad (t.v. foran), Asbjørn Olsen (f.v.), Bjørn Sæbø, Bernt Olufsen, Trond Sundnes og Tone Angell Jensen forlater lokalene etter at de har kåret vinneren av SKUP-prisen. Vibeke Haug var ikke tilstede da bildet ble tatt. .

Juryen har kåret SKUP-vinneren

Klokken var 15.02 da Bernt Olufsen og resten av SKUP-juryen fredag forlot lokalene i Norsk Presseforund. Da hadde de kåret vinnerne av SKUP-prisen og SKUP-diplomene.    

Av JOHN BONES

- Forhåpentlig har vi kåret en verdig vinner, sier Olufsen.

Juryen har pløyd seg gjennom over 1000 sider med rapporter, lange og tunge vedlegg, sett videoer og sittet sammen i fire lange møter for komme frem til hvilket arbeid som skal honoreres med norsk presses mest høythengende pris.

Her kan du lese alle metoderapportene.

Spenningen blir ikke utløst før under gallamiddagen på SKUP-konferansen i Tønsberg lørdag kveld. Når Bernt Olufsen entrer podiet på tampen av en lang middag, stilner samtalen rundt bordene.

- Hva vil du si om kvaliteten på de innsendte arbeidene?

- Kvaliteten på årets SKUP-kandidater er jevnere, og det har vært vanskeligere å se en klar vinner tidlig i arbeidet. Det er tydelig at SKUP-journalistene har tatt et steg fremover i bruk av store datasett og analyse. Presentasjonen av resultater virker også mer avansert. Likevel vil jeg fremheve betydningen av tradisjonell etterforskning og offentlig innsyn i beslutningsprosesser. Det er bemerkelsesverdig hvor motstrebende forvaltningen opptrer i forhold til undersøkende journalistikk. Men nå har motstanderne av offentlig innsyn fått en ny utfordring: Journalister krever innsyn i egen innsynssak og avslører treneringen som de utsettes for. Undersøkende journalistikk setter nå tydeligere spor etter seg i form av konsekvenser. Jeg vil også fremheve at flere lokalaviser tar i bruk avansert metode i sine undersøkelser.

- Hvordan har juryen jobbet med å kåre vinnerne av SKUP-prisen og SKUP-diplomene?
-
Juryen har lest flere tusen sider fra metoderapporter og vedlegg. Vi har dessuten sett store mengder video. Kandidatene er vurdert i fire heldagsmøter. Til det første møtet leses alle metoderapporter, og vi forsøker å redusere antallet kandidater til omkring halvparten. Så starter finlesningen til de to neste møtene. Til siste møte skal vi ha tilbake 8-10 kandidater. Vi vurderer kandidatene opp mot et sett av 12 kriterier, hvor nyhetsverdi, ny metode og konsekvens er de aller viktigste. Men juryen vurderer også kildebruk, presseetikk, motstand og presentasjon. Forhåpentlig har vi kåret en verdig vinner.

 

På forsiden nå