Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
SKUP-juryen har kåret vinneren 2018
JOBBEN GJORT: Linn Kongsli Hillestad (t.v. foran), Asbjørn Olsen (f.v.), Bjørn Sæbø, Bernt Olufsen, Trond Sundnes og Tone Angell Jensen forlater lokalene etter at de har kåret vinneren av SKUP-prisen. Vibeke Haug var ikke tilstede da bildet ble tatt. .

Juryen har kåret SKUP-vinneren

Klokken var 15.02 da Bernt Olufsen og resten av SKUP-juryen fredag forlot lokalene i Norsk Presseforund. Da hadde de kåret vinnerne av SKUP-prisen og SKUP-diplomene.    

Av JOHN BONES

- Forhåpentlig har vi kåret en verdig vinner, sier Olufsen.

Juryen har pløyd seg gjennom over 1000 sider med rapporter, lange og tunge vedlegg, sett videoer og sittet sammen i fire lange møter for komme frem til hvilket arbeid som skal honoreres med norsk presses mest høythengende pris.

Her kan du lese alle metoderapportene.

Spenningen blir ikke utløst før under gallamiddagen på SKUP-konferansen i Tønsberg lørdag kveld. Når Bernt Olufsen entrer podiet på tampen av en lang middag, stilner samtalen rundt bordene.

- Hva vil du si om kvaliteten på de innsendte arbeidene?

- Kvaliteten på årets SKUP-kandidater er jevnere, og det har vært vanskeligere å se en klar vinner tidlig i arbeidet. Det er tydelig at SKUP-journalistene har tatt et steg fremover i bruk av store datasett og analyse. Presentasjonen av resultater virker også mer avansert. Likevel vil jeg fremheve betydningen av tradisjonell etterforskning og offentlig innsyn i beslutningsprosesser. Det er bemerkelsesverdig hvor motstrebende forvaltningen opptrer i forhold til undersøkende journalistikk. Men nå har motstanderne av offentlig innsyn fått en ny utfordring: Journalister krever innsyn i egen innsynssak og avslører treneringen som de utsettes for. Undersøkende journalistikk setter nå tydeligere spor etter seg i form av konsekvenser. Jeg vil også fremheve at flere lokalaviser tar i bruk avansert metode i sine undersøkelser.

- Hvordan har juryen jobbet med å kåre vinnerne av SKUP-prisen og SKUP-diplomene?
-
Juryen har lest flere tusen sider fra metoderapporter og vedlegg. Vi har dessuten sett store mengder video. Kandidatene er vurdert i fire heldagsmøter. Til det første møtet leses alle metoderapporter, og vi forsøker å redusere antallet kandidater til omkring halvparten. Så starter finlesningen til de to neste møtene. Til siste møte skal vi ha tilbake 8-10 kandidater. Vi vurderer kandidatene opp mot et sett av 12 kriterier, hvor nyhetsverdi, ny metode og konsekvens er de aller viktigste. Men juryen vurderer også kildebruk, presseetikk, motstand og presentasjon. Forhåpentlig har vi kåret en verdig vinner.

 

På forsiden nå
 • Ola Haram og Vegard Venli

  Meld deg på SKUPs og IJs graveskole

  Det er fortsatt noen plasser igjen på SKUPs og IJs graveskole. I fjor ble det fulltegnet i god tid før konferansen, og det nærmer seg fullt i år også. Er du rask, får du plass!
 • uriks-åpning

  Snart fullt på SKUPs festmiddag

  Vil du oppleve utdelingen av SKUP-prisen? Meld deg på konferansen nå hvis du vil være sikret plass i Oseberg under festmiddagen. Lokalet har plass til 578 gjester, og til nå er det solgt 548 billetter. Se hvem som har meldt seg på!
 • Verifisering Amman

  Internasjonal masterclass før SKUP

  For første gang arrangerer SKUP en internasjonal masterclass i gravejournalistikk før SKUP-konferansen i Tønsberg. Der deltar journalister og redaktører fra Asia, Afrika og Midt-Østen/Nord-Afrika. I tillegg er det plass til noen få norske deltagere, og det er nå åpnet for søknader.
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!