Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
SKUP-juryen har kåret vinneren 2018
JOBBEN GJORT: Linn Kongsli Hillestad (t.v. foran), Asbjørn Olsen (f.v.), Bjørn Sæbø, Bernt Olufsen, Trond Sundnes og Tone Angell Jensen forlater lokalene etter at de har kåret vinneren av SKUP-prisen. Vibeke Haug var ikke tilstede da bildet ble tatt. .

Juryen har kåret SKUP-vinneren

Klokken var 15.02 da Bernt Olufsen og resten av SKUP-juryen fredag forlot lokalene i Norsk Presseforund. Da hadde de kåret vinnerne av SKUP-prisen og SKUP-diplomene.    

Av JOHN BONES

- Forhåpentlig har vi kåret en verdig vinner, sier Olufsen.

Juryen har pløyd seg gjennom over 1000 sider med rapporter, lange og tunge vedlegg, sett videoer og sittet sammen i fire lange møter for komme frem til hvilket arbeid som skal honoreres med norsk presses mest høythengende pris.

Her kan du lese alle metoderapportene.

Spenningen blir ikke utløst før under gallamiddagen på SKUP-konferansen i Tønsberg lørdag kveld. Når Bernt Olufsen entrer podiet på tampen av en lang middag, stilner samtalen rundt bordene.

- Hva vil du si om kvaliteten på de innsendte arbeidene?

- Kvaliteten på årets SKUP-kandidater er jevnere, og det har vært vanskeligere å se en klar vinner tidlig i arbeidet. Det er tydelig at SKUP-journalistene har tatt et steg fremover i bruk av store datasett og analyse. Presentasjonen av resultater virker også mer avansert. Likevel vil jeg fremheve betydningen av tradisjonell etterforskning og offentlig innsyn i beslutningsprosesser. Det er bemerkelsesverdig hvor motstrebende forvaltningen opptrer i forhold til undersøkende journalistikk. Men nå har motstanderne av offentlig innsyn fått en ny utfordring: Journalister krever innsyn i egen innsynssak og avslører treneringen som de utsettes for. Undersøkende journalistikk setter nå tydeligere spor etter seg i form av konsekvenser. Jeg vil også fremheve at flere lokalaviser tar i bruk avansert metode i sine undersøkelser.

- Hvordan har juryen jobbet med å kåre vinnerne av SKUP-prisen og SKUP-diplomene?
-
Juryen har lest flere tusen sider fra metoderapporter og vedlegg. Vi har dessuten sett store mengder video. Kandidatene er vurdert i fire heldagsmøter. Til det første møtet leses alle metoderapporter, og vi forsøker å redusere antallet kandidater til omkring halvparten. Så starter finlesningen til de to neste møtene. Til siste møte skal vi ha tilbake 8-10 kandidater. Vi vurderer kandidatene opp mot et sett av 12 kriterier, hvor nyhetsverdi, ny metode og konsekvens er de aller viktigste. Men juryen vurderer også kildebruk, presseetikk, motstand og presentasjon. Forhåpentlig har vi kåret en verdig vinner.

 

På forsiden nå
 • På OsloMet

  100 allerede påmeldt - se hvem de er

  Over fem uker før Data-SKUP 26. oktober er det allerede påmeldt 100 deltagere. I fjor var det også rundt 100 i midten av september, og til slutt ble det 227.                      
 • Helena Bengtsson, Nils Mulvad og Brigitte Alfter

  Skal kåre vinneren av Dataskup-prisen

  Det er sendt inn seks metoderapporter som skal konkurrere om Dataskup-prisen. Juryen er den samme som de tre siste årene.
 • Ben Welsh

  Bli med til New York og New Orleans

  Her er årets Stup/SKUP-kurs på besøk i Los Angeles Times for å lære hvordan denne storavisen arbeider med datajournalistikk. Nå kan du søke om å bli med på det neste kurset, som går til New Orleans og New York.
 • Espen Andersen og Maria Hasselgård

  Send inn ditt bidrag til Dataskup-prisen

  Nå kan du sende inn ditt bidrag for å konkurrere om Dataskup-prisen. Fristen for innsending av metoderapport er mandag 2. september kl. 11.00.                  
 • Paul 2019 Dataharvest

  Meld deg på Data-SKUP!

  SKUP-favoritten Paul Myers kommer til Data-SKUP på OsloMet lørdag 26. oktober. Der blir det flere nyskapninger, og du kan velge og vrake blant 48 sesjoner. Påmeldingen har nå åpnet.          
 • Kjetil Sæter og Markus Tobiassen

  Lær av vinnerne - les rapportene

  Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen, mens VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad fikk diplomer. Her kan du lese metoderapportene de leverte.
 • Vant Skup-prisen

  Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

  DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.
 • Internasjonal Reporter-pris

  Dagbladet vant Internasjonal Reporter-prisen

  – Det er fantastisk å vinne. Særlig siden journalistene vi samarbeidet med i Litauen og Latvia er til stede i salen, sier Dagbladets gravesjef.