Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Uppdrag Granskings Nils Hanson
BEDRE? Uppdrag Granskings Nils Hanson mener norsk presse er bedre på selvransakelse enn svensk presse. Foto: Johanna Magdalena Husebye 

Mener norsk presse er bedre på selvransakelse

Uppdrag Granskings Nils Hanson delte sine gravetips på SKUP og fikk flere spørsmål om VGs Giske-dekning. Han mener det er mer åpenhet og selvransakelse i Norge enn i Sverige. 

Av JOHANNA MAGDALENA HUSEBYE

Nils Hanson har vært redaktør for SVTs Uppdrag Gransking fra 2004 til 2018. Programmet har siden oppstarten stått bak store nasjonale og internasjonale avsløringer.

Blant de siste i rekken, er avsløringen om Swedbanks omfattende hvitvasking av penger gjennom flere år. Denne avsløringen kan du lese her.

Under SKUP-foredraget delte Hanson noen av sine beste tips til hvordan en kan være en best mulig redaktør og leder for gravende journalister. Han trakk blant annet frem viktigheten av godt miljø, struktur, samarbeid journalister imellom, og en faktasjekk kjent som «line by line». Det betyr at man gjennomgår saken ord for ord, linje for linje. 

– Bedre enn noensinne 

I samtale med SKUP.no etter foredraget sier Hanson at han mener det å faktasjekke sakene linje for linje er helt avgjørende. 

– Er det noe jeg håper folk tar med seg, så er det det. Kvalitetssikring er helt avgjørende, og jeg tror det er hovedgrunnen til at Uppdrag Granskning fortsatt er her, sier han.

Hanson sier kvaliteten på undersøkende journalistikk i dag er bedre enn noen gang. 

– Norsk og svensk undersøkende journalistikk ligger i teten, og er blant eliten i verden. Uppdrag Granskning har jo samarbeidet tett med Norge, blant annet NRK Brennpunkt gjennom mange år, så det er vanskelig for meg å skille dem fra hverandre. 

Spørsmål om VG-saken

Etter foredraget kom det spørsmål fra salen om Hansons mening rundt VGs mye omtalte Giske-dekning, som også ble debattert på Skup-konferansen. Hanson sier han ikke har satt seg nok inn i saken eller rapporten til å gi ha gjort seg opp en mening, men trekker frem at norsk presse er bedre på selvransakelse enn svensk.

– Vi har litt i Sverige, men ikke så mye åpenhet og selvransakelse som her. I den saken har statsministeren til og med gått ut og kommentert, sier han. 

På forsiden nå
 • Elin og Mathias

  Innkalling til årsmøte

  Det innkalles til årsmøte i SKUP torsdag 4. juni klokken 18.00 på Clarion Hotel The Hub (gamle Hotel Royal Christiania) i Oslo. Alle dokumenter vil bli lagt ut innen 28. mai.
 • Bernt

  Derfor vant VG SKUP-prisen

  VG vant i SKUP-prisen for «Helsereformens konsekvenser». Dagbladet, TV 2 og NRK fikk diplomer. Her kan du lese juryens begrunnelser.
 • MBO på SKUP

  Slik følger du utdelingen av SKUP-prisen

  SKUP-konferansen 2020 måtte dessverre avlyses på grunn av koronaviruset, men SKUP-prisen skal selvfølgelig deles ut likevel. Martin Beyer Olsen er digital konferansier når prisen deles ut lørdag kveld 25. april.
 • SKUP-juryen

  SKUP-vinneren klar - les alle metoderapportene

  Juryen er ferdig, SKUP-vinneren er klar, prisen vil bli delt ut, men det er fortsatt ikke avgjort når og på hvilken måte utdelingen av prisen vil skje. I mellomtiden kan alle som vil lese årets metoderapporter.
 • jubileumstidsskrift

  114 sider med SKUP-historikk

  Corona-viruset stoppet SKUP-konferansen, men det stoppet ikke produksjonen av jubileumstidsskriftet. 114 sider med SKUP-historikk og SKUP-historier markerer 30-årsjubileet og skulle blitt delt ut til alle deltagerne som kom til Tønsberg.
 • skup 2018

  SKUP jobber med de økonomiske følgene av avlysningen

  SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars er dessverre avlyst på grunn av corona-viruset. Kommuneoverlegen i Tønsberg påla 10. mars SKUP å avlyse arrangementet etter at det hadde kommet nye anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. 
 • vinnerne

  SKUP-konferansen 2020 er avlyst

  Folkehelseinstituttet (FHI) kom tirsdag kveld med nye anbefalinger for arrangører som følge av coronaviruset. FHI og Helsedirektoratet anbefaler nå å avlyse eller utsette alle innendørs arrangementer med 500 eller flere deltagere.
 • hotellet

  SKUP forholder seg til rådene fra helsemyndighetene

  Kommuneoverlegen i Tønsberg anbefaler fortsatt ikke å avlyse SKUP-konferansen 27.–29. mars.