Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Uppdrag Granskings Nils Hanson
BEDRE? Uppdrag Granskings Nils Hanson mener norsk presse er bedre på selvransakelse enn svensk presse. Foto: Johanna Magdalena Husebye 

Mener norsk presse er bedre på selvransakelse

Uppdrag Granskings Nils Hanson delte sine gravetips på SKUP og fikk flere spørsmål om VGs Giske-dekning. Han mener det er mer åpenhet og selvransakelse i Norge enn i Sverige. 

Av JOHANNA MAGDALENA HUSEBYE

Nils Hanson har vært redaktør for SVTs Uppdrag Gransking fra 2004 til 2018. Programmet har siden oppstarten stått bak store nasjonale og internasjonale avsløringer.

Blant de siste i rekken, er avsløringen om Swedbanks omfattende hvitvasking av penger gjennom flere år. Denne avsløringen kan du lese her.

Under SKUP-foredraget delte Hanson noen av sine beste tips til hvordan en kan være en best mulig redaktør og leder for gravende journalister. Han trakk blant annet frem viktigheten av godt miljø, struktur, samarbeid journalister imellom, og en faktasjekk kjent som «line by line». Det betyr at man gjennomgår saken ord for ord, linje for linje. 

– Bedre enn noensinne 

I samtale med SKUP.no etter foredraget sier Hanson at han mener det å faktasjekke sakene linje for linje er helt avgjørende. 

– Er det noe jeg håper folk tar med seg, så er det det. Kvalitetssikring er helt avgjørende, og jeg tror det er hovedgrunnen til at Uppdrag Granskning fortsatt er her, sier han.

Hanson sier kvaliteten på undersøkende journalistikk i dag er bedre enn noen gang. 

– Norsk og svensk undersøkende journalistikk ligger i teten, og er blant eliten i verden. Uppdrag Granskning har jo samarbeidet tett med Norge, blant annet NRK Brennpunkt gjennom mange år, så det er vanskelig for meg å skille dem fra hverandre. 

Spørsmål om VG-saken

Etter foredraget kom det spørsmål fra salen om Hansons mening rundt VGs mye omtalte Giske-dekning, som også ble debattert på Skup-konferansen. Hanson sier han ikke har satt seg nok inn i saken eller rapporten til å gi ha gjort seg opp en mening, men trekker frem at norsk presse er bedre på selvransakelse enn svensk.

– Vi har litt i Sverige, men ikke så mye åpenhet og selvransakelse som her. I den saken har statsministeren til og med gått ut og kommentert, sier han. 

På forsiden nå