Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2021/04/16 14:00:00
Countdown placeholder
test
Uppdrag Granskings Nils Hanson
BEDRE? Uppdrag Granskings Nils Hanson mener norsk presse er bedre på selvransakelse enn svensk presse. Foto: Johanna Magdalena Husebye 

Mener norsk presse er bedre på selvransakelse

Uppdrag Granskings Nils Hanson delte sine gravetips på SKUP og fikk flere spørsmål om VGs Giske-dekning. Han mener det er mer åpenhet og selvransakelse i Norge enn i Sverige. 

Av JOHANNA MAGDALENA HUSEBYE

Nils Hanson har vært redaktør for SVTs Uppdrag Gransking fra 2004 til 2018. Programmet har siden oppstarten stått bak store nasjonale og internasjonale avsløringer.

Blant de siste i rekken, er avsløringen om Swedbanks omfattende hvitvasking av penger gjennom flere år. Denne avsløringen kan du lese her.

Under SKUP-foredraget delte Hanson noen av sine beste tips til hvordan en kan være en best mulig redaktør og leder for gravende journalister. Han trakk blant annet frem viktigheten av godt miljø, struktur, samarbeid journalister imellom, og en faktasjekk kjent som «line by line». Det betyr at man gjennomgår saken ord for ord, linje for linje. 

– Bedre enn noensinne 

I samtale med SKUP.no etter foredraget sier Hanson at han mener det å faktasjekke sakene linje for linje er helt avgjørende. 

– Er det noe jeg håper folk tar med seg, så er det det. Kvalitetssikring er helt avgjørende, og jeg tror det er hovedgrunnen til at Uppdrag Granskning fortsatt er her, sier han.

Hanson sier kvaliteten på undersøkende journalistikk i dag er bedre enn noen gang. 

– Norsk og svensk undersøkende journalistikk ligger i teten, og er blant eliten i verden. Uppdrag Granskning har jo samarbeidet tett med Norge, blant annet NRK Brennpunkt gjennom mange år, så det er vanskelig for meg å skille dem fra hverandre. 

Spørsmål om VG-saken

Etter foredraget kom det spørsmål fra salen om Hansons mening rundt VGs mye omtalte Giske-dekning, som også ble debattert på Skup-konferansen. Hanson sier han ikke har satt seg nok inn i saken eller rapporten til å gi ha gjort seg opp en mening, men trekker frem at norsk presse er bedre på selvransakelse enn svensk.

– Vi har litt i Sverige, men ikke så mye åpenhet og selvransakelse som her. I den saken har statsministeren til og med gått ut og kommentert, sier han. 

På forsiden nå
 • Maria Hasselgård og Nicolai Delebekk

  Alle i VG, TV 2, Aftenposten og E24 skal på SKUP

  Redaktørene i Aftenposten, VG, E24 og TV 2 sender alle ansatte på SKUP 15.-16. april. I disse dager kontakter medlemmer av SKUP-styret en rekke andre større redaksjoner med tilbud om kollektiv registrering for den digitale konferansen.
 • kuben

  Disse konkurrerer om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 40 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • VG vant

  11. januar er fristen for å levere metoderapport

  Merk datoen: Mandag 11. januar kl. 10.00 er siste frist for å levere metoderapport, men det er lov å levere tidligere. Her er all info du trenger i arbeidet.
 • Data-SKUP 2020

  Se Data-SKUP helt til nyttår

  Ikke fortvil om du ikke fikk med deg alle sesjonene på Data-SKUP i går! Opptakene ligger tilgjengelig på plattformen MyOnvent for alle - rekordhøye 586 - som hadde registrert seg på konferansen.        
 • Tarjei Leer-Salvesen

  Kunstauksjon under Data-SKUP

  Under Data-SKUP blir det mulig å sikre seg eksklusiv forvaltningskunst signert gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen. Alle inntektene går uavkortet til SKUP.            
 • Ulrich Larsen

  Dette skjer på Data-SKUP

  En dansk muldvarp, en engelsk søke-guru og mannen bak «flatten the curve»-grafikken er av det du kan oppleve på digitalt Data-SKUP 18. november.        
 • Befaring Popsenteret

  Sjekker lokalene før Data-SKUP

  Lyst til å høre på den danske muldvarpen Ulrich Larsen som infiltrerte Nord-Korea? Du har sjansen på Data-SKUP 18. november. Programmet er nesten ferdig, og live-sendingen fra den digitale konferansen skjer fra Popsenteret i Oslo.                                  
 • Lynprat

  Data-SKUP blir heldigital konferanse

  SKUP arrangerer heldigital Data-SKUP onsdag 18. november klokken 10–14.