Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Verifisering Amman
SKUP-KURS: Eman Alqaisi var en av foreleserne da SKUP ved hjelp av UD-midler finansierte kurs i verifikasjon ved ARIJ-konferansen i Amman i november. ARIJ er SKUPs arabiske søsterorganisasjon og betyr Arab Reporters for Investigative Journalism.

Internasjonal masterclass før SKUP

For første gang arrangerer SKUP en internasjonal masterclass i gravejournalistikk før SKUP-konferansen i Tønsberg. Der deltar journalister og redaktører fra Asia, Afrika og Midt-Østen/Nord-Afrika. I tillegg er det plass til noen få norske deltagere, og det er nå åpnet for søknader.

Av JOHN BONES
I løpet av tre dager kan du lære deg effektive og avanserte søketeknikker, lære deg å følge pengestrømmene over landegrensene, jakte på korrupsjon og lære deg å verifisere innholdet på nettet. Miranda Patrucic, Henk van Ess og Benjamin Strick er forelesere.

Dette tilbudet er gjort mulig ved en bevilgning på to millioner kroner fra UDs seksjon for menneskerettigheter, demokrati og likestilling. I fjor høst brukte SKUP brorparten av disse midlene på følgende tre arrangementer:

 

Middag

MØTESTED: Mottakerne av SKUPs UD-finansiere stipend møttes til nettverking i Hamburg da den globale konferansen startet i slutten av september.
 

* Global Investigative Journalism Conference i Hamburg. Dette er verdens fremste arena for utveksling av kunnskap om gravejournalistikk, og SKUP ga stipender til 57 journalister fra Asia, Afrika og MENA-regionen.

* African Investigative Journalism Conference i Johannesburg. Ved hjelp av UDs midler ble det invitert elleve forelesere, hvorav ti afrikanske, til å undervise i søketeknikker og finansjournalistikk. Konferansen hadde nær 400 deltagere, og de SKUP-finansierte kursene var blant de mest besøkte.

 

 

 

 

Amman 2019

SPONSORVEGGEN: SKUP-logoen var godt synlig på sponsorveggen under ARIJ-konferansen i Amman.

* ARIJ-konferansen i Amman. Denne årlige konferansen som arrangeres av Arab Reporters for Investigative Journalism hadde rundt 500 deltagere. Ved hjelp av SKUP ble det arrangert en tre dager lang workshop i verifikasjon, og de ti deltagerne på dette kurset lærte blant annet å avsløre falske nyheter og verifisere innhold i tekst, bilder og videoer.

 

Kurset i Tønsberg er det siste tilbudet som gis ved hjelp av denne UD-bevilgningen. Noe av hensikten med kurset er networking og utvikling av såkalt cross border journalism. Gjennom tre dager kommer det garantert til å oppstå ideer som kan uvikles til undersøkende journalistikk. Gjennom å delta på kurset kan norske journalister bli en del av de nettverkene som oppstår.

SKUP har en lang tradisjon for å engasjere seg internasjonalt og har blant annet arrangert GIJC-konferansen på Lillehammer to ganger. Siste gang, i 2015, skjedde det et møte i dypeste hemmelighet: Da møttes aktørene i Panama Papers for første gang for å planlegge journalistikken rundt denne lekkasjen.

På forsiden nå