Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Ulrich Larsen
FORTELLER: Den danske muldvarpen Ulrich Larsen deltar på Data-SKUP og forteller om rollen som infiltratør i Nord-Korea og livet etterpå.

Dette skjer på Data-SKUP

En dansk muldvarp, en engelsk søke-guru og mannen bak «flatten the curve»-grafikken er av det du kan oppleve på digitalt Data-SKUP 18. november.        

Hvordan var det å lyve for sin egen kone i ti år, og hvilken fare har han satt sin egen familie i? Det er to av spørsmålene den danske muldvarpen Ulrich Larsen vil få når han blir intervjuet på Data-SKUP. Larsen er den uføretrygdede kokken som infiltrerte Nord-Korea og avslørte kommunistregimets dypeste hemmeligheter. 

Data-SKUP blir i år en heldigital konferanse av hensyn til smittevern. Onsdag 18. november klokken 10–14 vil det foregå en livesending ledet av NRK-journalist Maria Hasselgård. I tillegg vil det være tre andre digitale spor med foredragsholdere fra inn- og utland.

Programmet

Blant dem som holder live foredrag, er SKUP-venn og søke-guru i BBC, Paul Myers. Han vil både undervise i hvordan man finner personene man er på jakt etter på nett, og i litt mer avanserte søk på sosiale medier.

Harry Stevens er grafikk-reporter i Washington Post. Han lagde en av avisens mest delte saker da han viste «how to flatten the curve» i en korona-simulator.

NRK vil fortelle om hvordan de kartla titusenvis av nordmenns bevegelser etter å ha kjøpt mobildata, mens Adresseavisen forklarer hvordan de fant en mann som hadde stalket og truet flere titalls kvinner i Trøndelag.

VGs koronaspesial har passert 250 millioner sidevisninger i løpet av 250 dager. På Data-SKUP får du vite hvordan spesialen ser ut under panseret. Det blir også et akademisk spor i samarbeid med OsloMet, hvor blant annet journalister fra Mexico, Sør-Afrika og Brasil forteller om en arbeidshverdag langt farligere enn vi er vant til.

Hele programmet kan du se her.

Med unntak av livesendingen og foredragene til Paul Myers og Helena Bengtsson, vil alle foredrag bli liggende åpent for deltakere frem til over nyttår.

Betydelig innsats

Ifølge styreleder i SKUP, Silje S. Skiphamn, har det blitt lagt ned en betydelig innsats for i forkant av Data-SKUP:

– SKUP-styret har jobbet hardt for å sette sammen et program som egner seg for en digital konferanse. Dette blir en ny erfaring for oss, så vi er veldig spent på resultatet, sier hun.

Skiphamn er svært glad for å kunne arrangere konferanse etter at SKUP-konferansen i Tønsberg i vår måtte avlyses.

– Vi vet at mange journalister er slitne etter en lang periode på hjemmekontor, og håper at Data-SKUP kan gi dem en etterlengtet faglig vitamininnsprøytning, sier styrelederen. 

Påmelding

En del mediehus har allerede kjøpt tilgang til Data-SKUP for alle sine ansatte. Dette gjelder VG, Aftenposten, NRK, TV 2, Amedia, Dagbladet, E24, Dagens Næringsliv, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad.

Hvert mediehus har fått en påmeldingslenke og en kode, som skal ha blitt distribuert internt. Alle som skal delta på Data-SKUP fra disse mediehusene, må registrere seg via den lenken som er sendt til de enkelte mediehus.

Andre som ønsker å melde seg på, kan gjøre det på vanlig måte her. Etter at de har registrert seg via Hoopla, vil de få tilsendt en lenke med en kode slik at de kan logge seg inn på konferanseplattformen MyOnvent.

Det er mulig å melde seg på helt opp til konferansen starter.

Kunstauksjon

SKUP-venn og gravejournalist i Fædrelandsvennen, Tarjei Leer-Salvesen, har igjen donert forvaltningskunst til stiftelsen. Kunsten er laget med utgangspunkt i tungt sladdede dokumenter som Leer-Salvesen og andre journalister har bedt om innsyn i.

De ti verkene har allerede vært utstilt i Rådhuset i Kristiansand og vil bli vist fram i et eget arrangement på Facebook fra mandag 16. november.

Fra da er det mulig å by på kunsten fram til Data-SKUP er over onsdag 18. november klokken 14. Alle inntekter går uavkortet til SKUP. 

 

På forsiden nå