Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP-KONFERANSEN 21.–23. APRIL 2023

2023/04/21 14:00:00
Countdown placeholder
test
Dataskup-prisen 2022
Sunnmørsposten, Aftenposten og Bergens Tidende fikk utmerkelser under festmiddagen på Data-SKUP 2022.

Sunnmørsposten og Aftenposten vant Dataskup-prisen

I tillegg fikk Bergens Tidende diplom. Les juryens begrunnelse her.

Lørdag kveld ble Dataskup-prisen delt ut for første gang siden 2019. Prisen er pusset opp med nye statutter, som blant annet sier at juryen skal vektlegge både digital presentasjon og datatekniske metoder.

Det var rekordmange kandidater til prisen. Små og store redaksjoner fra hele landet hadde levert hele 17 metoderapporter.

Juryleder Helena Bengtsson roste nivået, men understreket at hun ønsker seg flere rapporter fra mindre redaksjoner til neste år. Hun minnet også om at metoderapportene maks skal være 10 sider.

For første gang ble prisen delt ut til både en liten og en stor redaksjon.

Prisen for liten redaksjon gikk til Sunnmørsposten for «Dødsulykkene». 

Karl-Petter Løvoll, Liv-Jorunn Håker, Dag-Arne Alnes, Jan Erik Finsæther og Linda Nygard-Sture står bak prosjektet.

Her er juryens begrunnelse:

«Et klassisk tema, men viktig for alle. Databasen er ikke like klassisk bygget, og tilnærmingen er nær lokalsamfunnet og viser de virkelige skjebnene bak tallene. Historiefortellingen turnerer godt mellom mikro- og makroperspektiv, både i enkeltsaker og pakke, i en pen og visuell presentasjon. Dessuten er metoderapporten på under ti sider.»

Prisen for stor redaksjon gikk til Aftenposten for «Barna Norge svikter».

Annemarte Moland, Ingunn Røren, Fredrik Thoresen, Jørgen Arnor G. Lom og Trond Strøm står bak prosjektet.

Her er juryens begrunnelse:

«Redaksjonen har tatt for seg et utrolig viktig og iblant bortglemt tema. Med rendyrket datajournalistisk metode lar prosjektet spørring mot datasettene definere veien videre, og ikke bare bekrefte eller avkrefte hypoteser som har oppstått andre steder. Et særdeles solid stykke gravearbeid, der journalistikk, datainnsamling og kreative tekniske løsninger går opp i en høyere enhet. I tillegg har redaksjonens stahet og utholdenhet avslørt gjennomgående myndighetssvikt og fått store politiske konsekvenser.»

I tillegg fikk Bergens Tidende med seg et diplom for «De ukjente konkursklyngene». 

Anders Grimsrud Eriksen, Gerhard Flaaten, Lars Kvamme og Adrian Brudvik står bak prosjektet.

Juryen begrunnet diplomet slik:

«Redaksjonen belyser samfunnsnedbrytende virksomhet med kreative og elegante, men også kompliserte tekniske løsninger. Nye og spennende visualiseringer var nødvendige for å ro prosjektet i land. En kjent systemfeil blir analysert på nye måter, med oppmerksomhet på dem som rammes. Prosjektet er like selvstendig og kreativt for å få samlet alle data, som det er sta når analysene ikke lykkes.»

På forsiden nå
 • fredag

  Slik blir SKUP-programmet

  SKUP-programmet er nå publisert. Det kan fortsatt bli noen endringer, og det gjenstår i ferdigstille et knippe sesjoner, men det aller meste er på plass. Her er det bare å fordype seg og plotte inn det du synes virker mest spennende.  
 • siste møte

  Jobben er gjort - vinneren av SKUP-prisen kåret

  Lars Helle og resten av juryen er ferdig med jobben og har bestemt hvem som vinner SKUP-prisen og SKUP-diplomer. Vinner-bidragene offentliggjøres og overrekkes under festmiddagen i Tønsberg lørdag 22. april, og i mellomtiden kan du lese alle metoderapportene.
 • Mona og Synnøve

  Meld deg på Graveskolen!

  Det er fortsatt noen plasser igjen på på SKUPs og IJs graveskole. Der får du tips og triks som garantert kommer til nytte i  din arbeidshverdag.
 • 23utsolgt

  Fulltegnet to måneder før konferansen starter

  SKUP-konferansen er utsolgt to måneder før den starter, og det har aldri  skjedd tidligere at interessen for arrangementet har vært så massiv så tidlig.  
 • Pressens hus første møte

  SKUP-juryen klar til innsats

  Torsdag morgen møttes SKUP-juryen for første gang i Pressens hus i Oslo. De har brukt den siste uken til å sette seg inn i de 52 metoderapportene, og nå starter det møysommelige arbeidet med å finne de beste graveprosjektene for 2022.
 • Juryleder

  52 prosjekter konkurrerer om SKUP-prisen

  52 prosjekter konkurrerer om å vinne SKUP-prisen for 2022. Det er kommet åtte metoderapporter fra ulike avdelinger i NRK, mens Dagbladet har levert seks bidrag. VG og VG/Faktisk har sendt inn fire bidrag, og Aftenposten og Aftenposten/A-magasinet tre.  
 • bernsteinfahrenholdt

  Amerikanske stjerne-journalister til SKUP 2023

  De har begge gransket pengene og nettverket til eks-president Donald Trump. I april møter du David Fahrenthold og Andrea Bernstein i Tønsberg.
 • konferanse 2022

  101 er allerede påmeldt SKUP-konferansen i april

  Aldri før har så mange meldt seg på så tidlig. Fem dager etter at det ble åpnet for påmelding, har 101 journalister og redaktører meldt seg på SKUP-konferansen.