Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP-KONFERANSEN 21.–23. APRIL 2023

2023/04/21 14:00:00
Countdown placeholder
test
Dataskup-prisen 2022
Sunnmørsposten, Aftenposten og Bergens Tidende fikk utmerkelser under festmiddagen på Data-SKUP 2022.

Sunnmørsposten og Aftenposten vant Dataskup-prisen

I tillegg fikk Bergens Tidende diplom. Les juryens begrunnelse her.

Lørdag kveld ble Dataskup-prisen delt ut for første gang siden 2019. Prisen er pusset opp med nye statutter, som blant annet sier at juryen skal vektlegge både digital presentasjon og datatekniske metoder.

Det var rekordmange kandidater til prisen. Små og store redaksjoner fra hele landet hadde levert hele 17 metoderapporter.

Juryleder Helena Bengtsson roste nivået, men understreket at hun ønsker seg flere rapporter fra mindre redaksjoner til neste år. Hun minnet også om at metoderapportene maks skal være 10 sider.

For første gang ble prisen delt ut til både en liten og en stor redaksjon.

Prisen for liten redaksjon gikk til Sunnmørsposten for «Dødsulykkene». 

Karl-Petter Løvoll, Liv-Jorunn Håker, Dag-Arne Alnes, Jan Erik Finsæther og Linda Nygard-Sture står bak prosjektet.

Her er juryens begrunnelse:

«Et klassisk tema, men viktig for alle. Databasen er ikke like klassisk bygget, og tilnærmingen er nær lokalsamfunnet og viser de virkelige skjebnene bak tallene. Historiefortellingen turnerer godt mellom mikro- og makroperspektiv, både i enkeltsaker og pakke, i en pen og visuell presentasjon. Dessuten er metoderapporten på under ti sider.»

Prisen for stor redaksjon gikk til Aftenposten for «Barna Norge svikter».

Annemarte Moland, Ingunn Røren, Fredrik Thoresen, Jørgen Arnor G. Lom og Trond Strøm står bak prosjektet.

Her er juryens begrunnelse:

«Redaksjonen har tatt for seg et utrolig viktig og iblant bortglemt tema. Med rendyrket datajournalistisk metode lar prosjektet spørring mot datasettene definere veien videre, og ikke bare bekrefte eller avkrefte hypoteser som har oppstått andre steder. Et særdeles solid stykke gravearbeid, der journalistikk, datainnsamling og kreative tekniske løsninger går opp i en høyere enhet. I tillegg har redaksjonens stahet og utholdenhet avslørt gjennomgående myndighetssvikt og fått store politiske konsekvenser.»

I tillegg fikk Bergens Tidende med seg et diplom for «De ukjente konkursklyngene». 

Anders Grimsrud Eriksen, Gerhard Flaaten, Lars Kvamme og Adrian Brudvik står bak prosjektet.

Juryen begrunnet diplomet slik:

«Redaksjonen belyser samfunnsnedbrytende virksomhet med kreative og elegante, men også kompliserte tekniske løsninger. Nye og spennende visualiseringer var nødvendige for å ro prosjektet i land. En kjent systemfeil blir analysert på nye måter, med oppmerksomhet på dem som rammes. Prosjektet er like selvstendig og kreativt for å få samlet alle data, som det er sta når analysene ikke lykkes.»

På forsiden nå
 • Dataskup-prisen 2022

  Sunnmørsposten og Aftenposten vant Dataskup-prisen

  I tillegg fikk Bergens Tidende diplom. Les juryens begrunnelse her.
 • John og Nina

  Dette må du vite om Data-SKUP

  Første gang på Data-SKUP? Her er det du trenger å vite av praktisk info.        
 • pressens hus

  Aldri vært flere på Data-SKUP

  Det har aldri før vært så mange deltagere på Data-SKUP.  To dager før det starter, er det 241 registrerte påmeldinger, opp seks fra den forrige rekorden. Se hele listen under. Konferansen arrangeres på The Hub i Oslo kommende lørdag.            
 • På OsloMet

  Se hvem som har meldt seg på Data-SKUP

  Mandag morgen kl. 8.30 er det 206 personer som har meldt seg på  Data-SKUP, og vi regner med  at det kommer mange flere gjennom denne siste uken før arrangementet. Rekorden for antall deltagere er fra 2019, da 235 registrerte seg.                
 • Data-SKUP 2019

  Har kåret vinneren av Dataskup-prisen

  Juryen er ferdig med jobben, og nå kan du lese alle metoderapportene som konkurrerte om å vinne Dataskup-prisen. Prisen deles ut under festmiddagen på Data-SKUP lørdag 22. oktober.                                
 • Data-SKUP på The Hub

  Fem grunner til at du bør dra på Data-SKUP

  Om under to uker fyller Data-SKUP The Hub i Oslo for første gang. SKUP-styret lover et variert program med noen av de beste datagraverne i Europa på gjestelisten.      
 • Anna Myroniuk

  Meduza og Kyiv Independent til Data-SKUP

  Det russiske nyhetsnettstedet Meduza har blitt en av de viktigste kildene til kritisk journalistikk om krigen mot Ukraina. Kyiv Independent driver undersøkende journalistikk i krig. På Data-SKUP forteller de hvordan.              
 • Fredrick Malmberg

  Avsløringene som rystet Sverige før valget på Data-SKUP

  To store avsløringer rystet svenskene før valget i høst. På Data-SKUP forteller journalistene bak hvordan de jobbet for å sette dagsorden i valgkampinnspurten.