Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP 21. OKTOBER 2023

2023/10/21 09:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
SKUP-debatt
De store debattene på SKUP holdes i Oseberg-salen.

SKUP-programmet 2023: Her er noen høydepunkter

Snart braker vårens vakreste eventyr løs med nærmere 90 sesjoner over tre dager i Tønsberg. Trenger du hjelp til å navigere i programmet? Her er noen anbefalinger. 

Klokken 16 på fredag braker det løs i Oseberg når Fredrik Solvang inviterer til debatt om Baneheia-saken. 

Frifinnelsen av Viggo Kristiansen rystet et helt land høsten 2022. I kjølvannet av denne har det blitt manet til selvransakelse både i pressen og i rettssystemet. Til SKUP kommer Viggo Kristiansens bror Trond Kristiansen, hans fetter Thomas Bergstøl, sammen med forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr. Det gjør også et stort panel av dem som jobber med innsyn i straffesaker. 

Internasjonale stjerner

Prisvinnende Andre Bernstein er en av USAs mest anerkjente politiske journalister og står bak flere podcaster om Donald Trump. På SKUP forteller hun om sitt arbeid med en av verdens mest kontroversielle presidenter og forsøker å besvare spørsmålet: Vil Trump bli holdt ansvarlig for sine feiltrinn denne gangen? Bernstein ser du i Oseberg lørdag klokken 15.30.

I årevis klarte Murong Xuecun, en av Kinas mest anerkjente forfattere, å holde seg på riktig side av sensurapparatet. Men så kom pandemien. Da Murong Xuecun reiste til Wuhan for å finne ut av hva som egentlig hadde skjedd da viruset brøt ut, skjønte han to ting: At virkeligheten var helt annerledes enn hva myndighetene hadde sagt, og at han måtte fortelle verden om det han hadde lært. Prisen ble skyhøy. I august 2021 flyktet Murong Xuecun fra Kina.

På Skup forteller 49-åringen hele historien om hva som skjedde, fredag klokken 19.15 i Ormen lange 2.

Toppmøte og redaktørdebatt

Krig i Ukraina, droner, spionanklager, omfattende digitale angrep og mulige sabotasjeforsøk utenfor våre farvann symboliserer et tidsskille: Det siste året har vært uforutsigbart, uvirkelig og det har vist at det utenkelige faktisk kan skje. Vi har samlet noen av landets mest sentrale aktører, som daglig kjemper for rikets sikkerhet. Fredag klokken 19.15 i Oseberg svarer de på hvor åpne de egentlig er om sikkerhetssituasjonen - og sjefene for de hemmelige tjenestene letter på sløret om hva de egentlig syns om journalistene og medienes dekning.

Kan en journalist samle inn penger til en ideell organisasjon for så å dekke samme felt journalistisk? Er det riktig å bruke skjult kamera for å vise virksomheten til ressurssvake grupper i samfunnet? Har pressen gått for langt i å identifisere en kjent psykiater under stort press?
Lørdag klokken 14 i Oseberg samles redaktørene i de største mediehusene samles til en time med debatt om hvor grensa går i en rekke saker som har skapt hodebry det siste året.

VGs pris-raid og svensk gjengforfatter

På SKUP i 2015 ble det debattert hvorfor VG aldri vinner SKUP-prisen. Men fra året etter skjedde det noe. Siden konferansen i 2017 har VG tatt tilsammen elleve SKUP-utmerkelser. Lørdag klokken 10.30 i Oseberg forteller gravesjef Anders Sooth Knutsen og journalist Mona Grivi Norman hvordan VG-redaksjonen har snudd kulturen for undersøkende journalistikk.

Skyteepisoder, bomber mot tilsynelatende helt vanlige boligstrøk og gjengkrig. Hva er det som skjer i vårt naboland? Få journalister kjenner det svenske gjengmiljøet bedre enn SVTs journalist Diamant Salihu. I fjor vant han Guldspaden for sin kritikerroste bok om gjengmiljøet i Sverige «Tills alla dör». Nå kommer oppfølgeren «När ingen lyssnar». Fredag klokken 17.45 i Oseberg deler Diamant Salihu sine erfaringer.

Lær av andre: "Slik gjorde vi det" 

Tradisjonen tro er redaksjonene som står bak noen av årets mest spennende journalistiske prosjekter invitert til SKUP for å fortelle hvordan de har jobbet med sine saker. 

En av dem er Aftenpostens Per Anders Johansen, som ved hjelp av russiske sosiale medier og lokalaviser det siste året har kartlagt bakgrunnen til 6000 russiske soldater som er drept i Ukraina. Materialet har vært brukt til å bygge en stor database, som har ført til en lang rekke saker om den russiske krigføringen i Ukraina. I Ormen lange 1 lørdag klokken 14 lærer du hvordan du kan finne ideer og saker i det russiske internett-universet og på Telegram, som er blitt en viktig kilde for alle som vil følge hva som skjer i Ukraina-krigen.

I april 2022 skulle 12 personer ha vitnet i Drammen tingrett mot tiltalte Shakeel Muzaffar. Da var han allerede på flukt. NRK-journalistene Maria Hasselgård og Kari Nygard Tvilde tok opp jakten og fulgte sporene hans i Europa. I en liten by i Romania ble Shakeel Muzaffar avslørt og konfrontert med det han hadde gjort. Parallelt med det journalistiske arbeidet, leverte teamet også på «NRK-bestillingen» om å nå «mann 25 år» med et nytt konsept: «Avslørt». Lørdag klokken 17 i Ormen lange 1 forteller de hvilke metoder de brukte, samtidig som de utviklet et helt nytt konsept. 

Design og muntlige kilder

Jonas Nilsson har designet noen av VGs største saker den siste tiden. Lørdag klokken 14 i Rauer viser han hvordan han bruker design som et eget fortellergrep.

Det finnes lite forskning på bruken av muntlige kilder i undersøkende journalistikk, men DN-journalist Knut Gjernes har analysert sine egne prosjekter og sin egen bruk av muntlige kilder. Gjernes har gjennom 23 år som gravejournalist vært med på nesten 100 graveprosjekter. Antall muntlige kilder nærmer seg 1000. Lørdag klokken 15.30 i Ormen lange 3 forteller han om hvorfor samtaler med mennesker fortsatt er det aller viktigste verktøyet i journalistikken.

Hele programmet finner du her.

Hvor du finner de ulike rommene og annen praktisk info finner du i denne saken

På forsiden nå