Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
e24
E24s journalister kommer på Data-SKUP.

Lær om E24s aksje-avsløringer på Data-SKUP

Programmet for Data-SKUP er klart. Her er noen av høydepunktene.      

Data-SKUP går av stabelen på OsloMet lørdag 21. oktober. Det blir over 50 ulike foredrag fordelt på ulike spor som AI, presentasjon, inspirasjon, OSINT og grunnleggende og avansert databehandling.

Nå gjenstår kun noen få detaljer før vi slipper det komplette programmet neste uke. I mellomtiden deler vi noen høydepunkter.

Slik avslørte E24 politikernes aksjer

Først var det Ola Borten Moes aksjer. Så var det Anniken Huitfeldts og Erna Solbergs ektemenn. Journalist Ragnhild Vartdal og redaksjonssjef Anders Fjellberg i E24 kommer til Data-SKUP for å fortelle hvordan de har jobbet med sakene om politikernes aksjer. Vi får et detaljert innblikk i hvilke verktøy og metoder journalistene har brukt – og deres tanker om hvordan det har vært å grave om kapp med konkurrentene.

Det vil også være et eget AI-spor på Data-SKUP med en rekke spennende foredrag, inkludert med AI-ekspert Christopher Guess. Les mer om det her.

Liten redaksjon? AI kan redde gravingen.

Hvis du jobber i en mindre redaksjon, kan det være utfordrende å få tid til undersøkende prosjekter. Dataredaktør Rune Ytreberg fra iTromsø har løsningen. Han kommer til Data-SKUP for å fortelle om AI-assistenen L-ai-la som kan være til stor hjelp for små redaksjoner som ønsker å sette dagsorden. Ytreberg holdt dette foredrag til fullsatt sal på den globale gravekonferansen GIJC i september og fikk svært gode skussmål.

OSINT: Satelittbilder og krig, men også Bieber og russ

Som følge av krigen i Ukraina er OSINT (open source intelligence) blitt en del av stammespråket i de fleste redaksjoner. Blant de aller fremste på feltet i Norge er Aftenpostens Jan Gunnar Furuly og Henrik Vold fra IJ. På Data-SKUP lærer de bort sine beste teknikker og viser blant annet hvordan du drive frem avsløringer ved hjelp av satelittbilder. Men OSINT kan brukes til mer enn å dekke krig og konflikt. TV 2s Rano Tahseen bruker sin OSINT-kompetanse på breaking news og hverdagsjournalistikk. Stikkord for sesjonen hennes er Justin Bieber, russens sexvideoer og falske pass. Det blir gøy!

Breaking good med Bord4 i BT

Når alarmen går handler det om å være først – og best. Bord4 i BT har derfor bygget tjenester som fjerner tidstyver og automatiserer arbeidet til både lederne og journalistene, blant annet en egen breakingbot. Ved hjelp av sensorer og monitorer varsles redaksjonen og får et konkurransefortrinn når det koker. I løpet av minutter kan Bord4 lage spesialtilpassede berikelser som gir leserne oversikt over alt de trenger å vite. På Data-SKUP får du se hvordan Bord4 jobber når det smeller.

Flere priskandidater deler sine metoder

Data-SKUP avsluttes med prisutdeling og fest på Kunstnernes Hus. Her kan du se hvilke redaksjoner som kjemper om prisene. Flere av disse kommer til å holde såkalte “Slik gjorde vi det”-foredrag på Data-SKUP om prosjektene sine. Vi gleder oss blant annet til å se BT, Fædrelandsvennen, Nordlys, Dagens Næringsliv, VG og NRK.

Som alltid blir det også mulighet for å gå i dybden på Google Sheets og Excel eller mer avansert dataanalyse ved hjelp av R eller Python. I år har vi også invitert Mia Sahl fra Google News Lab. Hun skal vise hvordan Googles verktøy kan brukes av journalister. Flere og flere redaksjoner går over til Google, så det vil være et nyttig foredrag for mange.

Programmet publiseres her i løpet av neste uke, men det er ingen grunn til å vente med påmelding!

På forsiden nå