Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling
GIJN Board members 2023
Store deler av GIJN-styret samlet i Gøteborg. Fra venstre: Rana Sabbagh, Carlos Eduardo Huertas, Oleg Khomenok, Nina Selbo Torset, Emilia Diaz-Struck (ny GIJN-direktør), Brant Huston (styreleder), David Kaplan (avtroppende GIJN-direktør), Marina Walker Guevara, Margo Smit, Khadija Sharife, Paul Radu, Syed Nazakat.

Nina Selbo Torset valgt inn i styret i Global Investigative Journalism Network (GIJN)

– En veldig spennende mulighet, sier Skups styreleder.

SKUP var i 2003 med på å stifte Global Investigative Journalism Network (GIJN). I dag består GIJN av 244 medlemsorganisasjoner i 90 land. 

GIJNs formål er å støtte og styrke den undersøkende journalistikken verden over. Det skjer blant annet gjennom å arrangere kurs, konferanser og å gi journalister opplæring og tilgang til riktige verktøy.

Annenhvert år arrangerer GIJN den internasjonale gravekonferansen GIJC, som denne uken går av stabelen i Gøteborg. Den har to ganger tidligere vært arrangert på Lillehammer i samarbeid med Skup. 

På konferansen i Gøteborg ble det nye styret i GIJN presentert. Der har SKUPs styreleder Nina Selbo Torset fått plass.

– GIJN er selve navet for undersøkende journalister verden over, så dette er en veldig spennende mulighet, sier Torset.

Det er GIJNs medlemmer som avgjør hvem som skal sitte i styret. Styret består av 15 personer, og Torset er valgt inn som europeisk representant.

Torset har mange års erfaring som gravejournalist i Aftenposten og er nå nyhetssjef i samme avis. Hun har vært styreleder i Skup siden 2021 og er også medlem av gravenettverket International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

– Det er en grunntanke i både Skup, ICIJ og GIJN om at journalistikken blir bedre hvis vi slår sammen ulike ressurser, deler metoder og lærer av hverandre. Jeg ser frem til å bidra med min kompetanse på dette området, sier hun.

Skup er for øvrig godt representert på GIJC i Gøteborg. I forkant av konferansen har SKUP arrangert en internasjonal masterclass for journalister fra Asia, Afrika, Midtøsten og Ukraina. Dette er finansiert gjennom støtte fra Utenriksdepartementet og Stiftelsen Tinius.

– Internasjonalt arbeid og støtte til journalister i andre land står allerede sterkt i Skup. Gjennom styrevervet i GIJN håper jeg å styrke det ytterligere, sier Torset.

På forsiden nå