Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Prisvinnere
Prisen for stor redaksjon gikk til NRK for Skyggekrigen. Håvard Gulldahl, Beth Mørch PEttersen og Benjamin Fredriksen står bak prosjektet.

NRK, iTromsø og Fædrelandsvennen vant Data-SKUP-prisen 2023

Lørdag kveld ble Dataskup-prisen delt ut under festmiddagen i Kunstnernes hus.

I år var det 16 bidrag som kjempet om prisen.

Prisen deles ut for liten og stor redaksjon - i tillegg til to diplomer. 

Dataskup-prisen for liten redaksjon gikk til ITromsø og Fædrelandsvennen for serien «Byen vår» der redaksjonen undersøkte sosiale og økonomiske forskjeller i Tromsø og Kristiansand. 

NRK (Undersøkende, Nord) stakk av med prisen for stor redaksjon for Brennpunkt-dokumentaren «Skyggekrigen».

I tillegg fikk VG diplom for klimaspesialen «Slik endres Norge». Det andre diplomet gikk til NRK (Undersøkende, Sør-Øst) for «TikToks muskelkraft».

Juryen ledes av svenske Helena Bengtsson. Sammen med seg har hun hatt programsjef Trine Smistrup fra Dataharvest og NTBs utviklingsredaktør Kåre Henriksen. 
 

Her er juryens begrunnelse: 

ITromsø/Fædrelandsvennen - «Byen vår»:  «Fantastisk bruk av demografisk data, som gir et liv til lokalsamfunnet. Redaksjonen har utviklet egne dataverktøy og kobler stadig data til virkeligheten.»

NRK (Undersøkende, Nord) - «Skyggekrigen»: «Redaksjonen skiller seg ut i kategorien med sin metode og datainnsamling. Redaksjonen samler sammen data fra forskjellige kilder på en kreativ måte. Avslørende journalistikk, som er viktig og aktuell. Spennende å følge hvordan metoder og nye verktøy utvikles.»

 

Andre prisvinnere

FNV og iTromsø fikk prisen for liten redaksjon. 

VG - «Slik endres Norge»: «Med utgangspunkt i data som vi alle kjenner til, gjør journalistene det tydelig hvordan små endringer over tid fører til store konsekvenser. Redaksjonen tar store mengder data og bringer det ned på lokalt nivå, og finner historier og personer som gjør dataene virkelige.»

NRK (Undersøkende, Sør-Øst) - «TikToks muskelkraft»: «Imponerende og unik metode, som har utviklet seg over flere år - og som kan brukes til ulike formål. Her er et emne som berører og gjør unge menneskers situasjon virkelig.»

Les alle metoderapportene her

På forsiden nå