Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Journalistene Jonas Alsaker Vikan og Espen V. Rasmussen viste oss hvordan man kan bruke XL som verktøy.
FIKK OVERVELDENDE PASSORD-TILGANG: Adressa-journalistene Jonas Alsaker Vikan (t.v.) og Espen V. Rasmussen viste hvordan man kan bruke Excel som verktøy. Foto: Anne-Sophie Dorgelo  

Slik systematiserte de flere tusen norske passord

Når endret du sist passordet til e-posten din? Adresseavisens Jonas Alasker Vikan og Espen V. Rasmussen fortalte hvordan de gikk frem da de fikk tilgang på flere tusen norske e-poster og passord.

Av ANNE-SOPHIE DORGELO

Etter at de jobbet med «Lekkelandet», mener Adressa-journalistene Jonas Alsaker Vikan og Espen V. Rasmussen at folk burde være flinkere til å endre passordet sitt på alle plattformer.

– Problemet når man resirkulerer mellom to–tre forskjellige passord, er at hackeren kanskje kommer inn med passordet på et sted som inneholder sensitiv informasjon, sa Vikan under deres Data-SKUP-sesjon lørdag.

Databasen de fikk tilgang på, inneholdt 1,4 milliarder rader med mailadresser og passord. I dette materialet fant Adresseavisen 600.000 nordmenn fra alle samfunnslag.

For at de skulle få en oversikt over hvilke caser de skulle velge, brukte de Excel som verktøy.

– Vi brukte Excel for å få en oversikt. Vi ville helst få tak i noen trøndere, og da gjorde vi det veldig enkelt ved å søke etter passord som hadde RBK eller Rosenborg i seg, sa Vikan.

Hverken Vikan eller Rasmussen hadde tidligere jobbet med slik informasjon før. 

– Det er mange regler for hvordan man håndterer materiale med så mye personvern. Vi snakket med professorer innenfor jus, som kunne hjelpe oss. Vi måtte kryptere minnepenner og gi passordet senere, forklarte Rasmussen.

På forsiden nå
 • jubileumstidsskrift

  114 sider med SKUP-historikk

  Corona-viruset stoppet SKUP-konferansen, men det stoppet ikke produksjonen av jubileumstidsskriftet. 114 sider med SKUP-historikk og SKUP-historier markerer 30-årsjubileet og skulle blitt delt ut til alle deltagerne som kom til Tønsberg.
 • skup 2018

  SKUP jobber med de økonomiske følgene av avlysningen

  SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars er dessverre avlyst på grunn av corona-viruset. Kommuneoverlegen i Tønsberg påla 10. mars SKUP å avlyse arrangementet etter at det hadde kommet nye anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. 
 • vinnerne

  SKUP-konferansen 2020 er avlyst

  Folkehelseinstituttet (FHI) kom tirsdag kveld med nye anbefalinger for arrangører som følge av coronaviruset. FHI og Helsedirektoratet anbefaler nå å avlyse eller utsette alle innendørs arrangementer med 500 eller flere deltagere.
 • hotellet

  SKUP forholder seg til rådene fra helsemyndighetene

  Kommuneoverlegen i Tønsberg anbefaler fortsatt ikke å avlyse SKUP-konferansen 27.–29. mars.
 • hotellet

  SKUP-konferansen blir ikke utsatt

  SKUP-styret har på et møte i dag besluttet at SKUP-konferansen i Tønsberg 27.–29. mars 2020 går som planlagt.
 • quality

  SKUP og corona-virus

  SKUP-konferansen i Tønsberg 27.–29. mars 2020 går som planlagt. Men SKUP-styret vil vurdere situasjonen fortløpende.
 • Synnøve Åsebø og Silje Sjursen Skiphamn

  Gard Steiro påmeldt nr. 603

  VG-sjefen Gard Steiro ble påmeldt nr. 603 på SKUP-konferansen da han meldte seg på ved middagstider i dag. Mannen som har fått mye av æren for VGs gravesuksess de siste årene skal delta i sesjonen "Om å stå i stormen".
 • Ola Haram og Vegard Venli

  Meld deg på SKUPs og IJs graveskole

  Det er fortsatt noen plasser igjen på SKUPs og IJs graveskole. I fjor ble det fulltegnet i god tid før konferansen, og det nærmer seg fullt i år også. Er du rask, får du plass!