
Ormen Lange 3 var fylt til bredden da Ola Haram og Kadafi Zaman i TV2 presenterte sitt prosjekt om ekstreme islamister. Foto: Lovise Ingeborg Gangnes.
– Trusselen fra IS og ekstreme islamister har blitt en viktig del av samfunnsdebatten. Jeg tror folk er nysgjerrige på dette og hvordan man kan jobbe med slike temaer, sier Zaman til SKUP om det store oppmøtet.
Arbeidet har foregått over flere år. Det var i 2012, etter at islamister demonstrerte utenfor den amerikanske ambassaden i Norge, at ideen ble sådd.
– Vi ville finne ut hvem disse menneskene var, hvor i Norge de kom fra og hvorfor de reiste, forklarer Zaman og Haram.
Tradisjonelt møter det moderne
Zaman og Haram benyttet både klassiske gravende metoder, som banking på dører for å finne kilder, men også mer moderne verktøy som sosiale medier for å identifisere ekstremistene.
– Jeg liker kombinasjonen av tradisjonelle og moderne metoder. Ola er svært teknisk kompetent, mens jeg kanskje er mer klassisk i måten å jobbe på. Vi utfyller hverandre godt, sier Zaman.

Ola Haram og Kadafi Zaman. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen
Han peker også på at arbeidsmetodene var effektive med tanke på produksjon.
– Når vi setter oss som mål å være først og best, handler det mye om levering. Kombinasjonen av metodene gjør at vi blir produktive.
Haram er enig:
– Teamarbeid er nøkkelen i vårt prosjekt.
Skal grave videre
I 2014 produserte journalistene 50 saker om norske ekstreme islamister. Likevel føler de seg ikke ferdige med prosjektet.
– Det skjer en utvikling hele tiden i dette miljøet. Folk reiser, folk dør, nye navn og ansikter havner i persongalleriet, sier Zaman.
- Hvilke mål har dere for prosjektet fremover?
– Jeg vil gjerne jobbe mer med sammenstilling av data, slik vi gjorde med Lisleby-saken. Samtidig er vi fortsatt opptatt av de gode enkelthistoriene, avslutter Haram.