I 2017 ble redaktør Thomas Nilsen erklært persona non grata i Russland. I 2019 ble Kirkenes-baserte Barents Observert blokkert på russisk internett.
I februar 2025 ble avisen satt på listen over uønskede organisasjoner i Russland. Det betyr at russere innad i landet risikerer seks års fengsel for å gi intervjuer til avisen eller dele innhold fra den.
På SKUP-konferansen 2025 holdt Nilsen sesjonen "How to outsmart Moscov". Redaktøren sier situasjonen for avisen er vanskelig, men ikke umulig.
– Dette har endret måten vi jobber på. Vi kan ikke lenger kontakte folk på telefon eller sosiale medier innad i Russland. Nå ringer vi bare personer høyt opp i systemet, sier Nilsen til SKUP.
Barents Observer er nå avhengig av andre metoder for å få informasjon. Journalister og russere som har rømt fra landet, utgjør et stort nettverk av verdifulle kilder, sier redaktøren.
Nilsen ble erklært persona non grata i 2017 av den russiske sikkerhetstjenesten FSB.
– Journalistikk handler om å være til stede, snakke med folk på stedet og observasjon. Å ikke kunne være i Russland har gjort dette vanskeligere. Men lokasjonen i Kirkenes, ti minutter fra grensen, gjør at vi fortsatt kan jobbe, sier Nilsen.
Redaksjonen i Barents Observer består av både norske og russiske journalister. I 2025 fikk avisen Sønstebyprisen sammen med NRKs Yama Wolasmal for deres formidling av konflikter i verden, og for å fremme informasjonsfrihet.
– Vi er en liten redaksjon, men vi er mektige. Ingen vil klare å stoppe oss fra å jobbe, og Putin vil tape kampen om informasjonsfrihet, sier Nilsen på SKUP-sesjonen.
– Putin er ikke en trussel for oss, vi er en trussel for ham, legger redaktøren til.