- Noen journalister er klare for å dø på jobb, sier Omar.

Omar Alshogre. Foto: Hanna Hjardar
– Alle som er imot regjeringen er journalister, mener Omar. De som tar opp kameraet og kriger med det. De som filmer alt regjeringen gjør og sender direkte; på YouTube, Al Jazeera og TV-kanaler.
Omar mener at en ikke trenger å studere journalistikk, men at alle har muligheten. De trenger bare viljen og utstyret.
Over tre år overlevde han noen av de verste fengslene i verden i tre år, i sitt hjemland Syria. Marerittet startet da han var 16-17 år og revolusjonen brøt ut. Omar var en av de mange som gikk ut til gatene og krevde frihet fra regjeringen.
– Det var mange tusen som hoppet og danset i gatene. På det tidspunktet visste vi ikke hva frihet betydde. Jeg ble satt i et politisk fengsel. Etter det forstod jeg at jeg savnet friheten.
I løpet av årene Omar satt inne, var han også innom Saydnaya-fengselet, det såkalte slakterhuset. Han ble satt inn med to slektninger. Begge døde. Amnesty har skrevet en rapport om hvordan 13 000 mennesker har blitt hengt bak murene. To dager i uken ble fangene tatt ut på natten og drept, ifølge Amnesty.
– Den verste torturmetoden er elektrisitet. Man får mange tusen volt gjennom kroppen og blodet spruter, sier Omar.
Da han ble sluppet fri etter at familien hadde bestukket en som jobbet i fengselet, veide han 35 kilo og hadde tuberkolose.
– Han er et av de viktigste sannhetsvitnene for hva som skjedde i Saydnaya fengselet, sier Amund Foss, utenriksjournalist i VG.
Omar bor nå i Sverige og har lært seg flytende svensk på ett år.

Youmna Fawaz. Foto: Hanna Hjardar
Youmna Fawaz lager undersøkende film og journalistikk i Midtøsten, deriblant om terrorgruppen IS.
Hva bør journalister dekke i Midtøsten akkurat nå?
– De burde dekke Mosel i Irak og møte folkene som kontrollerer området og undersøke hvordan menneskene der levde når IS kontrollerte byen.
Youmna synes også det er interessant å stille seg spørsmålet hva vil skje etter IS. Det finnes mange andre radikale grupper. Det er viktig også å vie oppmerksomhet til dem. Al Nusra, en del av Al Qaida, er en gruppe journalister ikke dekker i like stor grad, mener hun.
– Internasjonale medier må også skrive gladsaker fra Midtøsten. Hvordan er hverdagslivet? Vi må fokusere på å reparere samfunnet, sier Yomuna avslutningsvis.