Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling

- I Syria kan alle være journalister

Syriske Omar Alshagore forteller under SKUP lørdag at syriske statlige medier maler et bilde av et land som er fredelig, hvor det ikke er revolusjon, men der islamske grupper lager bråk. Realiteten er åpenbart en annen.

- Noen journalister er klare for å dø på jobb, sier Omar.


Omar Alshogre. Foto: Hanna Hjardar

– Alle som er imot regjeringen er journalister, mener Omar. De som tar opp kameraet og kriger med det. De som filmer alt regjeringen gjør og sender direkte; på YouTube, Al Jazeera og  TV-kanaler.

Omar mener at en ikke trenger å studere journalistikk, men at alle har muligheten. De trenger bare viljen og utstyret.

Over tre år overlevde han noen av de verste fengslene i verden i tre år, i sitt hjemland Syria. Marerittet startet da han var 16-17 år og revolusjonen brøt ut. Omar var en av de mange som gikk ut til gatene og krevde frihet fra regjeringen.

– Det var mange tusen som hoppet og danset i gatene. På det tidspunktet visste vi ikke hva frihet betydde. Jeg ble satt i et politisk fengsel. Etter det forstod jeg at jeg savnet friheten.

I løpet av årene Omar satt inne, var han også innom Saydnaya-fengselet, det såkalte slakterhuset. Han ble satt inn med to slektninger. Begge døde. Amnesty har skrevet en rapport om hvordan 13 000 mennesker har blitt hengt bak murene. To dager i uken ble fangene tatt ut på natten og drept, ifølge Amnesty.

– Den verste torturmetoden er elektrisitet. Man får mange tusen volt gjennom kroppen og blodet spruter, sier Omar.

Da han ble sluppet fri etter at familien hadde bestukket en som jobbet i fengselet, veide han 35 kilo og hadde tuberkolose.

– Han er et av de viktigste sannhetsvitnene for hva som skjedde i Saydnaya fengselet, sier Amund Foss, utenriksjournalist i VG.

Omar bor nå i Sverige og har lært seg flytende svensk på ett år.


Youmna Fawaz. Foto: Hanna Hjardar

Youmna Fawaz lager undersøkende film og journalistikk i Midtøsten, deriblant om terrorgruppen IS.

Hva bør journalister dekke i Midtøsten akkurat nå?

– De burde dekke Mosel i Irak og møte folkene som kontrollerer området og undersøke hvordan menneskene der levde når IS kontrollerte byen.

Youmna synes også det er interessant å stille seg spørsmålet hva vil skje etter IS. Det finnes mange andre radikale grupper. Det er viktig også å vie oppmerksomhet til dem. Al Nusra, en del av Al Qaida, er en gruppe journalister ikke dekker i like stor grad, mener hun.

– Internasjonale medier må også skrive gladsaker fra Midtøsten. Hvordan er hverdagslivet? Vi må fokusere på å reparere samfunnet, sier Yomuna avslutningsvis.

På forsiden nå