Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Foto: Adrian Nielsen

Journalisten som jobber på tross av grenser: - Spar alltid på visittkort

Fredrik Laurin er journalist i Uppdrag Granskning i Sveriges Television (SVT) og har vunnet flere internasjonale utmerkelser for gravejournalistikk. I mange av prosjektene har journalistene jobbet på tvers av landegrenser. Lørdag holder han foredrag om sine erfaringer med cross border journalism, og gir sine tips til hvordan samarbeide.

Foto: Adrian Nielsen

Laurin forteller først om et case fra 2005, Det brutna löftet hvor det ble avslørt at CIA hadde avtaler med flere regjeringer, inkludert den svenske, om å hente ut og frakte fanger verden over, uten rettslige prosesser.

– Mennesker verden over ble hentet og fløyet til tortur i Libya, Usbekistan, Jordan og Guantanamo. Da vi begynte å undersøke, forsto vi at det var CIA. Men hvordan skulle vi bevise det? spør Laurin.

Svaret var gjennom nettverk. De var en liten TV-stasjon i Sverige, som trengte levende bilder fra hele verden til reportasjen. De kontaktet journalister, fortalte historien og spurte om de kunne bruke sine private kameraer til å filme. Dermed fikk de dokumentasjonen de trengte.

– Det var helt avgjørende for å kunne lage disse historiene.

Laurin understreker at det ofte er lettere å samarbeide med ”the small guys”: enkeltpersoner som kan bidra i det stille, framfor ”the big guys”. Han tok også kontakt med Washington Post og fortalte historien, men hørte aldri noe mer. Da programmet var laget derimot, vakte den stor interesse, da da ville de være med.

Neste case, Gripen – de hemliga avtalen fra 2008, viste hvordan Saab gjennom avtaler og utbetalinger til hemmelige agenter på millioner av kroner påvirket politikere i Tsjekkia, Ungarn og Sør-Afrika til å kjøpe det svenske jagerflyet JAS Gripen.

– Hvordan kan Saab komme seg inn på verdens mest korrupte marked? Hvordan kan man selge et fly for 20 milliarder til noen av de mest fattige i verden?, spør Laurin. Han forteller at flere lurte på det samme, deriblant David Leigh og Rob Evans i The Guardian.

– Vi så dem på en konferanse i Amsterdam. Skjelvende gikk vi bort og lurte på om vi kunne snakke med dem. Etter dette begynte vi å samarbeide om saken.

Laurin presiserer viktigheten av gjensidig tillit.

– Det var jo bra for dem å kunne samarbeide med oss også. Something in it for you, something in it for me.

Laurin deler noen grunnpilarer i crossborder journalism:

  • Love all: Bli venn med alle, ta i mot alle visittkort.
  • Trust a few: Det er et kompetitivt yrke, stol på kun de nærmeste.
  • Paddle your own canoe: Ikke vær naiv. Ikke gi navnet på kilden din til din partner, for eksempel.

- Visittkort er utrolig bra. Da kan man ringe folk to år etter å si  «husker du vi møttes i Tønsberg?» Det gjør de selvfølgelig ikke, men de vil sa «å ja, det husker jeg. Selvfølgelig». Samler man på visittkort har man til slutt man en lang liste med navn i telefonlista, som du kan få bruk for når som helst, sier han.

Han tipser om nettsiden securityinabox.org:

- Der gir aktivister instruksjoner på hvordan man installerer krypteringsverktøy på forskjellige språk. Der kan man hente kunnskap og informasjon, sier han.

På forsiden nå