Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling

Tre års jakt på svar

Mord eller selvmord? I tre år har Sanne Terlingen jaktet på svar, og på SKUP forteller hun om fremgangsmåten.

GLOBAL: Sanne Terlingen var på den globale gravekonferansen i Johannesburg i Sør-Afrika i november. Her er hun på University of the Witwatersrand. Foto: John Bones

I 2014 ble den nederlandske gravejournalisten Sanne Terlingen oppsøkt av en død asylsøkers advokat. Det var starten på et tre år lang gravesak.

Historien begynner 5. januar 2014 da den eritreiske asylsøkeren Kahsay Mekonen ble funnet hengende i et tre utenfor byen Bremen i Tyskland.

Mord eller selvmord

Det som begynte som en avsluttet selvmordssak har ledet til organhandel, menneskesmuglere, og spor på tvers av landegrenser. Terlingen sier hun ikke ante hva det ville lede til da hun begynte å finne ut mer om Mekonens sitt liv.

- Vi håpet å finne ut hvem som var morderen. Min kollega Huub Jaspers, som jeg jobbet med på denne saken, var sikker på at han hadde begått selvmord, men uansett om det var mord eller selvmord var vi begge overbevist om at vi hadde en sak. Hvorfor skulle en mann reise hele veien fra Eritrea til Nederland, gjennom ørkenen, via Libya, over sjøen, bare for å ta sitt eget liv i Tyskland?

«Lang pust»

Detektivarbeidet startet da Sanne Terlingen ble oppsøkt av Mekonens advokat.

Hun tok kontakt med meg fordi hun var på jakt etter en undersøkende journalist med utholdenhet. På nederlandsk kaller vi det for noen med «lang pust».

- Jeg hadde nettopp gjort ferdig en sak som tok rundt ett og et halvt år, så jeg var ikke redd for et langvarig prosjekt, sier hun.

- Hvilke intervjuer har vært de vanskeligste i arbeidet med denne saken?

- Det eritreiske miljøet er veldig lukket. De som jobbet på asylmottaket fikk ikke lov å snakke med oss, heller ikke politiet ville samarbeide. For eksempel satt vi bilen i et skogholt, og ventet i flere timer i håp om at en spesifikk kilde skulle dukke opp, men resten av den historien tror jeg må vente til SKUP, ellers går jeg tom for noe å snakke om.

Ingen bevis

Ett og et halvt år etter Mekonen døde, publiserte Oneworld en nettside, en radiodokumentar og en tv-reportasje om saken. Etter hvert som Terlingen og kollegaene avdekket mer, kom det oppfølgere. Hun sier det som skiller denne saken fra andre hun har jobbet med er den omfattende mangelen på bevis.

- Vi hadde virkelig ingenting bortsett fra et navn, så vi måtte være kreative for å avdekke hver del av historien. Vi fant til og med en bit av puslespillet i et rettsdokument fra Italia, forteller hun.

Terlingen sier de største etiske utfordringene underveis har vært at alle i det eritreiske miljøet kjenner hverandre. Da en tysk kollega stilte spørsmål i Bremen, ble Terlingen ringt opp av eritreer i Amsterdam som spurte om hun kunne be kollegaen stoppe, fordi de i Bremen ble redde.

Det førte til dilemmaer om hvor mange detaljer vi kunne publisere om mannen Mekonen hadde kranglet med før sin død, og hans bror, en menneskesmuglerne i Roma. Hva om de ikke har noe med Mekonen sin død å gjøre, men de andre i miljøet kom etter dem på grunn av noe vi skrev?

Spor i Norge

Det ennå ukjent hvor historien om Mekonen vil slutte. Sanne Terlingen sier historien er satt på vent til hun får ledetråder, men hun har tro på at SKUP-besøket i Norge kan avsløre en ny bit av puslespillet.

- Jeg gleder meg til å dele ideer og metoder med andre undersøkende journalister, i tillegg vet jeg at menneskesmugleren som Mekonen sloss med før sin død har en søster i Norge, sier Terlingen.

På forsiden nå