Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test

Tre års jakt på svar

Mord eller selvmord? I tre år har Sanne Terlingen jaktet på svar, og på SKUP forteller hun om fremgangsmåten.

GLOBAL: Sanne Terlingen var på den globale gravekonferansen i Johannesburg i Sør-Afrika i november. Her er hun på University of the Witwatersrand. Foto: John Bones

I 2014 ble den nederlandske gravejournalisten Sanne Terlingen oppsøkt av en død asylsøkers advokat. Det var starten på et tre år lang gravesak.

Historien begynner 5. januar 2014 da den eritreiske asylsøkeren Kahsay Mekonen ble funnet hengende i et tre utenfor byen Bremen i Tyskland.

Mord eller selvmord

Det som begynte som en avsluttet selvmordssak har ledet til organhandel, menneskesmuglere, og spor på tvers av landegrenser. Terlingen sier hun ikke ante hva det ville lede til da hun begynte å finne ut mer om Mekonens sitt liv.

- Vi håpet å finne ut hvem som var morderen. Min kollega Huub Jaspers, som jeg jobbet med på denne saken, var sikker på at han hadde begått selvmord, men uansett om det var mord eller selvmord var vi begge overbevist om at vi hadde en sak. Hvorfor skulle en mann reise hele veien fra Eritrea til Nederland, gjennom ørkenen, via Libya, over sjøen, bare for å ta sitt eget liv i Tyskland?

«Lang pust»

Detektivarbeidet startet da Sanne Terlingen ble oppsøkt av Mekonens advokat.

Hun tok kontakt med meg fordi hun var på jakt etter en undersøkende journalist med utholdenhet. På nederlandsk kaller vi det for noen med «lang pust».

- Jeg hadde nettopp gjort ferdig en sak som tok rundt ett og et halvt år, så jeg var ikke redd for et langvarig prosjekt, sier hun.

- Hvilke intervjuer har vært de vanskeligste i arbeidet med denne saken?

- Det eritreiske miljøet er veldig lukket. De som jobbet på asylmottaket fikk ikke lov å snakke med oss, heller ikke politiet ville samarbeide. For eksempel satt vi bilen i et skogholt, og ventet i flere timer i håp om at en spesifikk kilde skulle dukke opp, men resten av den historien tror jeg må vente til SKUP, ellers går jeg tom for noe å snakke om.

Ingen bevis

Ett og et halvt år etter Mekonen døde, publiserte Oneworld en nettside, en radiodokumentar og en tv-reportasje om saken. Etter hvert som Terlingen og kollegaene avdekket mer, kom det oppfølgere. Hun sier det som skiller denne saken fra andre hun har jobbet med er den omfattende mangelen på bevis.

- Vi hadde virkelig ingenting bortsett fra et navn, så vi måtte være kreative for å avdekke hver del av historien. Vi fant til og med en bit av puslespillet i et rettsdokument fra Italia, forteller hun.

Terlingen sier de største etiske utfordringene underveis har vært at alle i det eritreiske miljøet kjenner hverandre. Da en tysk kollega stilte spørsmål i Bremen, ble Terlingen ringt opp av eritreer i Amsterdam som spurte om hun kunne be kollegaen stoppe, fordi de i Bremen ble redde.

Det førte til dilemmaer om hvor mange detaljer vi kunne publisere om mannen Mekonen hadde kranglet med før sin død, og hans bror, en menneskesmuglerne i Roma. Hva om de ikke har noe med Mekonen sin død å gjøre, men de andre i miljøet kom etter dem på grunn av noe vi skrev?

Spor i Norge

Det ennå ukjent hvor historien om Mekonen vil slutte. Sanne Terlingen sier historien er satt på vent til hun får ledetråder, men hun har tro på at SKUP-besøket i Norge kan avsløre en ny bit av puslespillet.

- Jeg gleder meg til å dele ideer og metoder med andre undersøkende journalister, i tillegg vet jeg at menneskesmugleren som Mekonen sloss med før sin død har en søster i Norge, sier Terlingen.

På forsiden nå
 • På OsloMet

  100 allerede påmeldt - se hvem de er

  Over fem uker før Data-SKUP 26. oktober er det allerede påmeldt 100 deltagere. I fjor var det også rundt 100 i midten av september, og til slutt ble det 227.                      
 • Helena Bengtsson, Nils Mulvad og Brigitte Alfter

  Skal kåre vinneren av Dataskup-prisen

  Det er sendt inn seks metoderapporter som skal konkurrere om Dataskup-prisen. Juryen er den samme som de tre siste årene.
 • Ben Welsh

  Bli med til New York og New Orleans

  Her er årets Stup/SKUP-kurs på besøk i Los Angeles Times for å lære hvordan denne storavisen arbeider med datajournalistikk. Nå kan du søke om å bli med på det neste kurset, som går til New Orleans og New York.
 • Espen Andersen og Maria Hasselgård

  Send inn ditt bidrag til Dataskup-prisen

  Nå kan du sende inn ditt bidrag for å konkurrere om Dataskup-prisen. Fristen for innsending av metoderapport er mandag 2. september kl. 11.00.                  
 • Paul 2019 Dataharvest

  Meld deg på Data-SKUP!

  SKUP-favoritten Paul Myers kommer til Data-SKUP på OsloMet lørdag 26. oktober. Der blir det flere nyskapninger, og du kan velge og vrake blant 48 sesjoner. Påmeldingen har nå åpnet.          
 • Kjetil Sæter og Markus Tobiassen

  Lær av vinnerne - les rapportene

  Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen, mens VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad fikk diplomer. Her kan du lese metoderapportene de leverte.
 • Vant Skup-prisen

  Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

  DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.
 • Internasjonal Reporter-pris

  Dagbladet vant Internasjonal Reporter-prisen

  – Det er fantastisk å vinne. Særlig siden journalistene vi samarbeidet med i Litauen og Latvia er til stede i salen, sier Dagbladets gravesjef.