Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
Sigrid Sollund og Fredrik Solvang på scenen

SKUP: Fredrik Solvang og Sigrid Sollund fra NRKs Dagsnytt 18 delte sine erfaringer med en fullsatt sal på SKUP. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

– Direkteintervju er godt egnet til å drive kritisk journalistikk

Programlederne i NRKs Dagsnytt 18, Sigrid Sollund og Fredrik Solvang, deler sine erfaringer med hersketeknikk direkte på SKUP.

Av Johanna Magdalena Husebye

SKUP-foredraget til NRK programledererne Sigrid Sollund og Fredrik Solvang var populært. Det var mye latter i salen da de to illustrerte god intervjuteknikk ved hjelp av klipp fra programmet.

På programmet sto hersketeknikk, men de erfarne journalistene snakket også mye god intervjuteknikk generelt, og hvordan de forbereder seg før sending. 

– Vi vet alltid hvilken type intervju vi skal ha, om det er kritisk, opplysende, eller bare et koseintervju. I Dagsnytt 18 er det mye av det kritiske intervjuet, så andre journalister er mye bedre på de følelsesladde intervjuet enn oss, sier Solvang.

Tvekamp

De to beskriver det kritiske intervjuet i studio som en liten tvekamp.

– Direkteintervjuet er godt egnet til å drive kritisk journalistikk. Det er en ren og åpen form for journalistikk med få anledninger til misforståelser eller sitatjuks, sier Solvang.

Programlederne forteller at det i Dagsnytt 18 er en fast regel at ingen intervjuobjekter for spørsmålene på forhånd. Intervjuobjekter får kun vite tema, og hvor programlederne vil hen med intervjuet.  

– Da kan vi avsløre posisjoner, og inkonsekvenser i argumentasjonen på direkten. Vi har ulike måter å tilnærme oss intervjuene på, men begge prøver alltid å finne huller i argumentasjonen, sier Solvang.

Hersketeknikker

Sollund og Solvang sier det er veldig viktig å være godt forberedt før de går inn i studio.

– Jeg får en dårlig følelse i studio når jeg ikke vet hva jeg egentlig spør om, eller hva som er kjernen i saken. Det handler om å være best mulig forberedt, og lytte selv om det er mange spørsmål på blokken som man har lyst å stille. Ellers kan man gå glipp av det som er kritikkverdig, sier Sollund.

Lang erfaring har gjort de to programlederne flinke til å plukke opp på kildenes hersketeknikker. Ifølge duoen er hersketeknikker spesielt brukt av profesjonelle kilder. Teknikkene brukes ikke bare av kildene under sending, men også på forhånd.  

– Når vi ringer for å spørre om noen vil delta i programmet kan vi høre «Jeg skal ikke legge meg opp i deres redaksjonelle vurdering, men det kommer til å se veldig rart ut for dere om dere velger denne saken,» er et klassisk eksempel. Hersketeknikk handler om å få den andre til å føle seg dum, liten, utilstrekkelig og inkompetent. Jeg vil tro de fleste journalister har opplevd ovenfra og ned holdningen, om at vi ikke vet hva vi driver med, sier Sollund.

Beholde autoritet 

Solvang og Sollund forteller at kilder i blant kan komme med negative kommentarer rett før det røde lyset kommer på, eller true med å ikke stille opp som gjester i fremtiden. 

– Det er viktig å lære seg å gjenkjenne, kontre og parere hersketeknikker. Man må hele tiden forsøke å beholde autoriteten, om noen forsøker å legge ord i andre sin munn og heller argumentere mot en mening som ikke finnes er det viktig å påpeke dette. Be dem om å holde seg til saken. Å lytte er en av de viktigste egenskapene man kan ha, sier Sollund. 

På forsiden nå
 • På OsloMet

  100 allerede påmeldt - se hvem de er

  Over fem uker før Data-SKUP 26. oktober er det allerede påmeldt 100 deltagere. I fjor var det også rundt 100 i midten av september, og til slutt ble det 227.                      
 • Helena Bengtsson, Nils Mulvad og Brigitte Alfter

  Skal kåre vinneren av Dataskup-prisen

  Det er sendt inn seks metoderapporter som skal konkurrere om Dataskup-prisen. Juryen er den samme som de tre siste årene.
 • Ben Welsh

  Bli med til New York og New Orleans

  Her er årets Stup/SKUP-kurs på besøk i Los Angeles Times for å lære hvordan denne storavisen arbeider med datajournalistikk. Nå kan du søke om å bli med på det neste kurset, som går til New Orleans og New York.
 • Espen Andersen og Maria Hasselgård

  Send inn ditt bidrag til Dataskup-prisen

  Nå kan du sende inn ditt bidrag for å konkurrere om Dataskup-prisen. Fristen for innsending av metoderapport er mandag 2. september kl. 11.00.                  
 • Paul 2019 Dataharvest

  Meld deg på Data-SKUP!

  SKUP-favoritten Paul Myers kommer til Data-SKUP på OsloMet lørdag 26. oktober. Der blir det flere nyskapninger, og du kan velge og vrake blant 48 sesjoner. Påmeldingen har nå åpnet.          
 • Kjetil Sæter og Markus Tobiassen

  Lær av vinnerne - les rapportene

  Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen, mens VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad fikk diplomer. Her kan du lese metoderapportene de leverte.
 • Vant Skup-prisen

  Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

  DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.
 • Internasjonal Reporter-pris

  Dagbladet vant Internasjonal Reporter-prisen

  – Det er fantastisk å vinne. Særlig siden journalistene vi samarbeidet med i Litauen og Latvia er til stede i salen, sier Dagbladets gravesjef.