Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Nora Rydne og Lars-Erik Nygaard i Budstikka forteller om barnehage-sakene

GRAVETEAM: Nora Rydne og Lars-Erik Nygaard i Budstikka fortalte hvordan de gikk løs på regnskapene for å komme til bunns i barnehage-sakene. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Når regnskapet blir en gullgruve

SKUP-publikummet fulgte nøye med da Budstikka-journalistene Nora Rydne og Lars-Erik Nygaard delte hvordan de jobbet for å avsløre misbruk av offentlige midler i Risenga barnehage.

Av Paul André Sommerfeldt

Gjennom en rekke oppslag kunne Budstikka i 2017 dokumentere kritikkverdige forhold både om penger som ikke ble gjort rede for, om barnehagedriften og økonomiske disposisjoner.

Artikkelserien startet med tips fra en mor som var bekymret for den økonomiske situasjonen i barnehagen. Kommunen var ikke interessert i å undersøke forholdene, men da sommervikar Nora Rydne ble satt på saken begynte ballen for alvor å rulle.

På SKUP fikk publikum høre hvordan det å gå gjennom regnskap og offentlig dokumentasjon som er fritt tilgjengelig kan gi journalistiske resultater uten at man behøver å være ekspert på feltet.

Se på strukturene


De to sier at alarmbjellene bør ringe hos journalister når man kommer over eierstrukturer som fremstår usedvanlig kompliserte.


– For oss ble dette et rødt flagg. Vi så at barnehagen hadde en struktur som var egnet til å ta penger ut av systemet, sier Lars-Erik Nygaard (nå journalist i Vi Menn).



Journalistene fra Budstikka minnet om at fullstendige regnskap kan bestilles gratis fra Brønnøysundregisteret, og at notene i regnskapet kan avsløre viktige sammenhenger. I arbeidet med sakene kom det også fram nye og vesentlige opplysninger i tilsvarsrunden.

Mer «grums»


Budstikkas Nora Rydne tror dessuten det kan være mer «mat» for journalister om flere redaksjoner følger i avisens fotspor.

– Kommunene er ganske naive og har ikke tid. Om man begynner å lete i private barnehager tror jeg man kan finne en del «grums» rett og slett fordi det er så lett å slippe unna med, sier Rydne.

På forsiden nå