Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Internasjonal Reporter-pris
VANT: Dagbladet vant årets Internasjonal Reporter-pris. Gjennom arbeidet har de samarbeidet med to journalister fra Latvia og Litauen. FOTO: Adrian Nielsen

Dagbladet vant Internasjonal Reporter-prisen

– Det er fantastisk å vinne. Særlig siden journalistene vi samarbeidet med i Litauen og Latvia er til stede i salen, sier Dagbladets gravesjef.

Av ROBERT NEDREJORD

Dagbladets "Krabbekrigens ofre" vant Skups Internasjonal Reporter-pris under Skup 2019.

– Det er fantastisk å vinne. Særlig siden journalistene vi samarbeidet med i Litauen og Latvia er til stede i salen, sier Siri Gedde-Dahl i Dagbladet.

I tillegg til Gedde-Dahl arbeidet Gunnar Thorenfeldt, Audra Girijote fra Litauen, Janis Zvers fra Latvia, Leif Stang og Ola Strømman med prosjektet.

– Jeg ble overrasket over å vinne. Arbeidet under dette prosjektet har gitt meg en fantastisk mulighet til å lære fra teamet til Dagbladet. Vi har problemer med regulering av bedrifter i Litauen, og jeg håper denne prisen vil hjelpe oss til å korrigere det, sier Audra Girijote.

Dagbladets saker om temaet finner du her.

– Det er et prosjekt om menneskehandel og sosial dumping, som har store internasjonale overbygninger, sier Gedde-Dahl.

Til årets konferanse kom det inn 30 nominerte prosjekter, opplyser juryleder Anne Hege Simonsen.

– Det produseres mye god utenriksjournalistikk i Norge, sier hun.

Internasjonal Reporter-prisen gikk til:

  • Dagbladet - "Krabbekrigens ofre" - Dagbladet

Juryens begrunnelse: Prisen går til teamet bak «Krabbekrigens ofre», et stykke undersøkende journalistikk som på en engasjerende, dyptpløyende og kunnskapsrik måte formidler noen av globaliseringens mørkeste sider, slik de utfolder seg like utenfor Norges kyst. Saken formidler et dypt menneskelig alvor og et globalt samfunnsproblem i en lettlest og pedagogisk form. Økonomisk kriminalitet av globalt format er særdeles vanskelig å trenge inn i, og dette arbeidet viser verdien av journalistisk samarbeid, både internt i redaksjonen og med journalister i andre land. 

 

Diplom gikk til:

  • "Kalifatet kollapser" - Aftenposten, for sin dekning av IS siste dager i Syria (Av: Tor Arne Andreassen, Afshin Ismaeli og Torstein Rignes)

Begrunnelse: «Kalifatet kollapser» viser IS-regimets siste krampetrekninger, formidlet gjennom både ofre og gjerningspersoner. Sakene i denne nettproduksjonen viser styrken ved et langvarig og systematisk arbeid med å forstå konflikten, regionen og menneskene som er involvert. Produksjonen har ligget i forkant av nyhetsbildet og er både analytisk og formidlingsteknisk sterk, i så vel tekst som bilder.

  •  Dekning av Jemen - VG, for sin dekning av konflikten i Jemen (Av: Amund Bakke Foss, Ingeborg Huse Amundsen og Harald Henden)

Begrunnelse: VGs dekning av krigen i Jemen viser hvor avhengig utenriksjournalistikken er av insisterende nyhetsdekning over tid. I en serie artikler har VG fulgt konflikten tett, både gjennom egen tilstedeværelse og via et velutviklet kildenettverk. Dekningen dokumenterer både hvordan norske aktører tjener penger på krigen, og de menneskelige konsekvensene av volden synliggjøres i så vel bilder som tekst.

  • "Landet som kollapset" - Dagens Næringsliv, for sin dekning av situasjonen i Venezuela. (Av: Eskil Engdal og Andre Liohn)

Begrunnelse: «Landet som kollapset» er et velskrevet og urovekkende portrett av Venezuela med et originalt kildegalleri. Reportasjen skildrer et samfunn i oppløsning, flere måneder før dagens politiske krise var på alles lepper. Formatet er den klassiske utenriksreportasjen, og er, tross sitt dystre tema, en suveren leseopplevelse akkompagnert av fotojournalistikk av høy klasse.

 

På forsiden nå