Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2021/04/16 14:00:00
Countdown placeholder
test
PÅ SKUP: Hatice Cengiz, forloveden til den drepte journalisten Jamal Kashoggis, i samtale med NRK Uriks-programleder Hege Moe Eriksen.
PÅ SKUP: Hatice Cengiz, forloveden til den drepte journalisten Jamal Kashoggis, i samtale med NRK Uriks-programleder Hege Moe Eriksen.

Hatice Cengiz til norske journalister: – Dere må være med å bære ansvaret

Jamal Kashoggis forlovede, Hatice Cengiz, mener norske journalister har et særlig medieansvar etter det brutale drapet på den saudiske journalisten: – Dere i Norge har større frihet til å si det dere vil

Av JOHANNA MAGDALENA HUSEBYE

2. oktober i fjor gikk den saudiske journalisten Jamal Khashoggi inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Han kom aldri ut igjen. 

59-åringen, som har vært nær rådgiver til den saudiarabiske kongefamilien, måtte forlate hjemlandet i 2017 for sine regimekritiske meninger. Det brutale drapet på konsulatet førte til sterke reaksjoner, og medieomtale verden over.

Mediedekning til hjelp

Kashoggis forlovede Hatice Cengiz er i Norge for første gang, for å fortelle sin historie på åpningen av årets SKUP-konferanse i Tønsberg.

Hun sier til SKUP.no at den enorme mediedekningen hjalp henne i tiden etter Kashoggis død.

– I tiden like etter drapet våknet jeg hver morgen til at forsidene på lokale og internasjonale aviser handlet om saken. Det skaper en bevissthet for det denne saken står for. Ytringsfrihet, pressefrihet, menneskerettigheter og demokrati, sier hun.

Kalles modig og ydmyk

Fra SKUP-scenen beskriver Cengiz Khashoggi som en modig, ydmyk, og omsorgsfull person, som ikke var redd for å si det han mente. De så frem til bryllupet, og til å dele livet sitt sammen. Det siste han sa til henne var «Vent på meg her, vi ses».

Tolv timer ventet hun utenfor konsulatet, uten å høre fra sin forlovede. 

– Ingen av oss kunne forestilt oss noe så grusomt som dette. Det er umulig å beskrive hva jeg opplevde og følte da sannheten kom ut, forteller hun. 

– Da de drepte Jamal, drepte de mine følelser og mitt håp før det ble født, utdyper hun til SKUP.no.

Mener Norge har et ansvar 

I 2018 ble Khashoggi og flere andre journalister som er fengslet eller drept for sitt arbeid, kåret til TIME Magazines «person of the year». Fra scenen trekker Cengiz frem viktigheten av pressefrihet, ytringsfrihet, demokrati og menneskerettigheter. Hun kommer med en oppfordring til alle journalistene til stede.

– Dere, som kolleger av Jamal, må være med å bære ansvaret. Journalistikk foregår under veldig vanskelige omstendigheter, og med tøffe rammer rundt seg. Verden trenger modige og samvittighetsfulle journalister.

Ifølge Cengiz har Norge et enda større ansvar for å fremme disse prinsippene enn andre land.

– Det er en forpliktelse dere har fordi dere i Norge har større frihet til å si det dere vil. Kontinuerlig støtte viser at dette er rettigheter og verdier som aldri skal glemmes eller svekkes, sier hun.

Savner bevissthet

Siden drapet har Cengiz stått i mediestormen. 

Det Cengiz har savnet fra pressedekningen, er bevisstheten rundt at flere enn henne har fått livet sitt snudd opp ned av drapet.

– Så mange liv har blitt endret av den brutale handlingen. Det er så mange vanlige mennesker som har fått sine liv forandret og ødelagt. Både håper, drømmer, planer og relasjoner. De hører man aldri om, sier hun.

11 pågrepet

Ifølge BBC er 21 personer pågrepet etter drapet, og 11 av dem vil bli stilt for retten. Ingen av disse er blitt navngitt og etterforskningen pågår fortsatt.

Cengiz sier hun har et håp om at rettssaken vil bringe en avklaring på hva som har skjedd, og gjøres på en rettferdig måte.

Stolt SKUP-leder

Styreleder i SKUP Silje Sjursen Skiphamn sier til SKUP.no at styret er veldig stolte av at Cengiz kunne delta på konferansen.

– Vi har jobbet veldig hardt for det lenge. Det har blant annet vært mange telefoner, og invitasjoner som måtte oversettes til tyrkisk. 

På forsiden nå
 • Maria Hasselgård og Nicolai Delebekk

  Alle i VG, TV 2, Aftenposten og E24 skal på SKUP

  Redaktørene i Aftenposten, VG, E24 og TV 2 sender alle ansatte på SKUP 15.-16. april. I disse dager kontakter medlemmer av SKUP-styret en rekke andre større redaksjoner med tilbud om kollektiv registrering for den digitale konferansen.
 • kuben

  Disse konkurrerer om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 40 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • VG vant

  11. januar er fristen for å levere metoderapport

  Merk datoen: Mandag 11. januar kl. 10.00 er siste frist for å levere metoderapport, men det er lov å levere tidligere. Her er all info du trenger i arbeidet.
 • Data-SKUP 2020

  Se Data-SKUP helt til nyttår

  Ikke fortvil om du ikke fikk med deg alle sesjonene på Data-SKUP i går! Opptakene ligger tilgjengelig på plattformen MyOnvent for alle - rekordhøye 586 - som hadde registrert seg på konferansen.        
 • Tarjei Leer-Salvesen

  Kunstauksjon under Data-SKUP

  Under Data-SKUP blir det mulig å sikre seg eksklusiv forvaltningskunst signert gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen. Alle inntektene går uavkortet til SKUP.            
 • Ulrich Larsen

  Dette skjer på Data-SKUP

  En dansk muldvarp, en engelsk søke-guru og mannen bak «flatten the curve»-grafikken er av det du kan oppleve på digitalt Data-SKUP 18. november.        
 • Befaring Popsenteret

  Sjekker lokalene før Data-SKUP

  Lyst til å høre på den danske muldvarpen Ulrich Larsen som infiltrerte Nord-Korea? Du har sjansen på Data-SKUP 18. november. Programmet er nesten ferdig, og live-sendingen fra den digitale konferansen skjer fra Popsenteret i Oslo.                                  
 • Lynprat

  Data-SKUP blir heldigital konferanse

  SKUP arrangerer heldigital Data-SKUP onsdag 18. november klokken 10–14.