Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
PÅ SKUP: Hatice Cengiz, forloveden til den drepte journalisten Jamal Kashoggis, i samtale med NRK Uriks-programleder Hege Moe Eriksen.
PÅ SKUP: Hatice Cengiz, forloveden til den drepte journalisten Jamal Kashoggis, i samtale med NRK Uriks-programleder Hege Moe Eriksen.

Hatice Cengiz til norske journalister: – Dere må være med å bære ansvaret

Jamal Kashoggis forlovede, Hatice Cengiz, mener norske journalister har et særlig medieansvar etter det brutale drapet på den saudiske journalisten: – Dere i Norge har større frihet til å si det dere vil

Av JOHANNA MAGDALENA HUSEBYE

2. oktober i fjor gikk den saudiske journalisten Jamal Khashoggi inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Han kom aldri ut igjen. 

59-åringen, som har vært nær rådgiver til den saudiarabiske kongefamilien, måtte forlate hjemlandet i 2017 for sine regimekritiske meninger. Det brutale drapet på konsulatet førte til sterke reaksjoner, og medieomtale verden over.

Mediedekning til hjelp

Kashoggis forlovede Hatice Cengiz er i Norge for første gang, for å fortelle sin historie på åpningen av årets SKUP-konferanse i Tønsberg.

Hun sier til SKUP.no at den enorme mediedekningen hjalp henne i tiden etter Kashoggis død.

– I tiden like etter drapet våknet jeg hver morgen til at forsidene på lokale og internasjonale aviser handlet om saken. Det skaper en bevissthet for det denne saken står for. Ytringsfrihet, pressefrihet, menneskerettigheter og demokrati, sier hun.

Kalles modig og ydmyk

Fra SKUP-scenen beskriver Cengiz Khashoggi som en modig, ydmyk, og omsorgsfull person, som ikke var redd for å si det han mente. De så frem til bryllupet, og til å dele livet sitt sammen. Det siste han sa til henne var «Vent på meg her, vi ses».

Tolv timer ventet hun utenfor konsulatet, uten å høre fra sin forlovede. 

– Ingen av oss kunne forestilt oss noe så grusomt som dette. Det er umulig å beskrive hva jeg opplevde og følte da sannheten kom ut, forteller hun. 

– Da de drepte Jamal, drepte de mine følelser og mitt håp før det ble født, utdyper hun til SKUP.no.

Mener Norge har et ansvar 

I 2018 ble Khashoggi og flere andre journalister som er fengslet eller drept for sitt arbeid, kåret til TIME Magazines «person of the year». Fra scenen trekker Cengiz frem viktigheten av pressefrihet, ytringsfrihet, demokrati og menneskerettigheter. Hun kommer med en oppfordring til alle journalistene til stede.

– Dere, som kolleger av Jamal, må være med å bære ansvaret. Journalistikk foregår under veldig vanskelige omstendigheter, og med tøffe rammer rundt seg. Verden trenger modige og samvittighetsfulle journalister.

Ifølge Cengiz har Norge et enda større ansvar for å fremme disse prinsippene enn andre land.

– Det er en forpliktelse dere har fordi dere i Norge har større frihet til å si det dere vil. Kontinuerlig støtte viser at dette er rettigheter og verdier som aldri skal glemmes eller svekkes, sier hun.

Savner bevissthet

Siden drapet har Cengiz stått i mediestormen. 

Det Cengiz har savnet fra pressedekningen, er bevisstheten rundt at flere enn henne har fått livet sitt snudd opp ned av drapet.

– Så mange liv har blitt endret av den brutale handlingen. Det er så mange vanlige mennesker som har fått sine liv forandret og ødelagt. Både håper, drømmer, planer og relasjoner. De hører man aldri om, sier hun.

11 pågrepet

Ifølge BBC er 21 personer pågrepet etter drapet, og 11 av dem vil bli stilt for retten. Ingen av disse er blitt navngitt og etterforskningen pågår fortsatt.

Cengiz sier hun har et håp om at rettssaken vil bringe en avklaring på hva som har skjedd, og gjøres på en rettferdig måte.

Stolt SKUP-leder

Styreleder i SKUP Silje Sjursen Skiphamn sier til SKUP.no at styret er veldig stolte av at Cengiz kunne delta på konferansen.

– Vi har jobbet veldig hardt for det lenge. Det har blant annet vært mange telefoner, og invitasjoner som måtte oversettes til tyrkisk. 

På forsiden nå
 • Elin og Mathias

  Innkalling til årsmøte

  Det innkalles til årsmøte i SKUP torsdag 4. juni klokken 18.00 på Clarion Hotel The Hub (gamle Hotel Royal Christiania) i Oslo. Alle dokumenter vil bli lagt ut innen 28. mai.
 • Bernt

  Derfor vant VG SKUP-prisen

  VG vant i SKUP-prisen for «Helsereformens konsekvenser». Dagbladet, TV 2 og NRK fikk diplomer. Her kan du lese juryens begrunnelser.
 • MBO på SKUP

  Slik følger du utdelingen av SKUP-prisen

  SKUP-konferansen 2020 måtte dessverre avlyses på grunn av koronaviruset, men SKUP-prisen skal selvfølgelig deles ut likevel. Martin Beyer Olsen er digital konferansier når prisen deles ut lørdag kveld 25. april.
 • SKUP-juryen

  SKUP-vinneren klar - les alle metoderapportene

  Juryen er ferdig, SKUP-vinneren er klar, prisen vil bli delt ut, men det er fortsatt ikke avgjort når og på hvilken måte utdelingen av prisen vil skje. I mellomtiden kan alle som vil lese årets metoderapporter.
 • jubileumstidsskrift

  114 sider med SKUP-historikk

  Corona-viruset stoppet SKUP-konferansen, men det stoppet ikke produksjonen av jubileumstidsskriftet. 114 sider med SKUP-historikk og SKUP-historier markerer 30-årsjubileet og skulle blitt delt ut til alle deltagerne som kom til Tønsberg.
 • skup 2018

  SKUP jobber med de økonomiske følgene av avlysningen

  SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars er dessverre avlyst på grunn av corona-viruset. Kommuneoverlegen i Tønsberg påla 10. mars SKUP å avlyse arrangementet etter at det hadde kommet nye anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. 
 • vinnerne

  SKUP-konferansen 2020 er avlyst

  Folkehelseinstituttet (FHI) kom tirsdag kveld med nye anbefalinger for arrangører som følge av coronaviruset. FHI og Helsedirektoratet anbefaler nå å avlyse eller utsette alle innendørs arrangementer med 500 eller flere deltagere.
 • hotellet

  SKUP forholder seg til rådene fra helsemyndighetene

  Kommuneoverlegen i Tønsberg anbefaler fortsatt ikke å avlyse SKUP-konferansen 27.–29. mars.