Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
PÅ SKUP: Hatice Cengiz, forloveden til den drepte journalisten Jamal Kashoggis, i samtale med NRK Uriks-programleder Hege Moe Eriksen.
PÅ SKUP: Hatice Cengiz, forloveden til den drepte journalisten Jamal Kashoggis, i samtale med NRK Uriks-programleder Hege Moe Eriksen.

Hatice Cengiz til norske journalister: – Dere må være med å bære ansvaret

Jamal Kashoggis forlovede, Hatice Cengiz, mener norske journalister har et særlig medieansvar etter det brutale drapet på den saudiske journalisten: – Dere i Norge har større frihet til å si det dere vil

Av JOHANNA MAGDALENA HUSEBYE

2. oktober i fjor gikk den saudiske journalisten Jamal Khashoggi inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Han kom aldri ut igjen. 

59-åringen, som har vært nær rådgiver til den saudiarabiske kongefamilien, måtte forlate hjemlandet i 2017 for sine regimekritiske meninger. Det brutale drapet på konsulatet førte til sterke reaksjoner, og medieomtale verden over.

Mediedekning til hjelp

Kashoggis forlovede Hatice Cengiz er i Norge for første gang, for å fortelle sin historie på åpningen av årets SKUP-konferanse i Tønsberg.

Hun sier til SKUP.no at den enorme mediedekningen hjalp henne i tiden etter Kashoggis død.

– I tiden like etter drapet våknet jeg hver morgen til at forsidene på lokale og internasjonale aviser handlet om saken. Det skaper en bevissthet for det denne saken står for. Ytringsfrihet, pressefrihet, menneskerettigheter og demokrati, sier hun.

Kalles modig og ydmyk

Fra SKUP-scenen beskriver Cengiz Khashoggi som en modig, ydmyk, og omsorgsfull person, som ikke var redd for å si det han mente. De så frem til bryllupet, og til å dele livet sitt sammen. Det siste han sa til henne var «Vent på meg her, vi ses».

Tolv timer ventet hun utenfor konsulatet, uten å høre fra sin forlovede. 

– Ingen av oss kunne forestilt oss noe så grusomt som dette. Det er umulig å beskrive hva jeg opplevde og følte da sannheten kom ut, forteller hun. 

– Da de drepte Jamal, drepte de mine følelser og mitt håp før det ble født, utdyper hun til SKUP.no.

Mener Norge har et ansvar 

I 2018 ble Khashoggi og flere andre journalister som er fengslet eller drept for sitt arbeid, kåret til TIME Magazines «person of the year». Fra scenen trekker Cengiz frem viktigheten av pressefrihet, ytringsfrihet, demokrati og menneskerettigheter. Hun kommer med en oppfordring til alle journalistene til stede.

– Dere, som kolleger av Jamal, må være med å bære ansvaret. Journalistikk foregår under veldig vanskelige omstendigheter, og med tøffe rammer rundt seg. Verden trenger modige og samvittighetsfulle journalister.

Ifølge Cengiz har Norge et enda større ansvar for å fremme disse prinsippene enn andre land.

– Det er en forpliktelse dere har fordi dere i Norge har større frihet til å si det dere vil. Kontinuerlig støtte viser at dette er rettigheter og verdier som aldri skal glemmes eller svekkes, sier hun.

Savner bevissthet

Siden drapet har Cengiz stått i mediestormen. 

Det Cengiz har savnet fra pressedekningen, er bevisstheten rundt at flere enn henne har fått livet sitt snudd opp ned av drapet.

– Så mange liv har blitt endret av den brutale handlingen. Det er så mange vanlige mennesker som har fått sine liv forandret og ødelagt. Både håper, drømmer, planer og relasjoner. De hører man aldri om, sier hun.

11 pågrepet

Ifølge BBC er 21 personer pågrepet etter drapet, og 11 av dem vil bli stilt for retten. Ingen av disse er blitt navngitt og etterforskningen pågår fortsatt.

Cengiz sier hun har et håp om at rettssaken vil bringe en avklaring på hva som har skjedd, og gjøres på en rettferdig måte.

Stolt SKUP-leder

Styreleder i SKUP Silje Sjursen Skiphamn sier til SKUP.no at styret er veldig stolte av at Cengiz kunne delta på konferansen.

– Vi har jobbet veldig hardt for det lenge. Det har blant annet vært mange telefoner, og invitasjoner som måtte oversettes til tyrkisk. 

På forsiden nå