Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Kristoffer Egeberg, journalist og redaktør for nettstedet Faktisk.no viser Skup-deltakerne hvordan de kan grave i hverdagen.
GRAVETIPS: Kristoffer Egeberg, journalist og redaktør for nettstedet Faktisk.no, viser Skup-deltakerne hvordan de kan grave i hverdagen. Foto: Adrian Nielsen

Slik avslører du falske nyheter

Smarte bildesøk for å avsløre falske nyheter. Det var noe av det Kristoffer Egeberg i Faktisk.no delte i sesjonen «Bli en hverdagsgraver».

Av: MARITA RAMSVIK

 

I et todelt metodekurs viste Kristoffer Egeberg fra Faktisk.no hvordan journalister på egen hånd kan grave frem gull i hverdagen, med særlig fokus på systematikk, innsynstriks, kreative kildesøk og kildeanalyser.

 

Blant annet fikk Skup-deltakerne opplæring i hvordan Faktisk.no har avslørt noen av de mest delte falske nyhetene i året som gikk ved hjelp av bildesøk. 

 

Søkte i Yandex

 

Egeberg startet med å presentere hvordan de arbeidet med saken «Roald (51) søkte om krisehjelp på NAV – fikk pantelapp på 2 kr av de ansatte».

 

Saken gikk viralt på sosiale medier, og var ifølge Egeberg en av de mest delte sakene i 2018. Ifølge Faktisk.no er påstandene i saken helt feil.

 

I saken er det bilde av en person, som ifølge saken heter Roald, og en pantelapp. 

 

For å finne ut at denne nyheten var falsk, brukte vi søkeverktøyet «Yandex», som er et russisk søkeverktøy. Ved å bruke denne tjenesten kan du finne frem til originalbildene, altså finne ut hvor bildene stammer fra, sa Egeberg. 

 

Etter et bildesøk i Yandex, viste det seg at den såkalte «Roald» egentlig er en amerikansk blogger bak domenet «Fatguyacrossamerika». Bildet av pantelappen viste seg å komme opp som første treff når man søker på ordet pantelapp i Google

 

 

SKJERMBILDER: Et av tipsene til Egeberg var at journalister alltid må be om originalbilder, og aktivt ta skjermbilder når man kommer over interessante ting på nettet. 

 

Flere bildeverktøy

 

En annen nyhet som dukket opp i sosiale medier er «Greta (92) kastes ut av pleiehjemmet – avdelingen skal bli asylmottak», som ble publisert på et nettsted som kaller seg for Aftenstidende.com. 

 

Denne gangen var det søkeverktøyet Bing som ble tatt i bruk for å avsløre bløffen. Egeberg viste de fremmøtte hvordan det kan gjøres.

 

– Det er kjempelett. Bare gå inn på Bing sin nettside, og trykk på bildeikonet på søkelinjen. Det var det vi gjorde for å avsløre at Greta slettes ikke ble kastet ut av sykehjemmet, sa han. 

 

Ved å bruke Bing-søket, kunne Egeberg avsløre at originalbildet av den eldre kvinnen er publisert på nettstedet angieslist.com, som er en amerikansk nettkatalog over ulike hjemmetjenester.

 

Hjemmelekse

 

Dersom du har lyst å teste ut dine egne evner til å drive med faktasjekk, kan du prøve deg på den samme hjemmeleksen Egeberg ga til de fremmøtte Skup-deltakerne. 

 

På storskjermen i rommet tok han frem saken «Berit (60) plantet rosefrø hun fikk av sønnen før hun dro på ferie - kom hjem til hagen full av cannabisplanter». 

 

– Det er veldig lett å avsløre bløff. Nå er det snart 1. april, og det er alltid noen som prøver å lure journalister. I mellomtiden kan dere få en hjemmelekse, sa Egeberg, og spurte: 

 

– Klarer dere å finne ut hvem Berit er?

På forsiden nå