Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Reiseregningsavsløring
STORE DATASETT: Carl Alfred Dahl (venstre) og Henning Carr Ekroll fra Aftenposten jobbet med flere store datasett og kompliserte innsynskrav, da de avslørte Stortingets pengebruk. Foto: Adrian Nielsen

Slik avslørte de stortingsrepresentantenes pengebruk

– Jeg er fornøyd med at det har startet en skikkelig debatt om åpenhet på Stortinget, sier Henning Carr Ekroll, som delte hvordan han og Aftenposten-kollegene avslørte pengerot og festkultur blant stortingsrepresentantene.

Av: ROBERT NEDREJORD

Aftenposten-journalistene Carl Alfred Dahl og Henning Carr Ekroll avslørte kritikkverdige forhold ved pengebruken hos Stortingets representanter i en rekke saker i fjor høst. Hvordan? Gjennom innhenting av enorme datasett.

Ved analyser av reiseregninger, regnskap og åpne kilder avslørte de blant annet at Frps stortingsrepresentant Mayzar Keshvari hadde levert fiktive reiseregninger for store beløp, at det eksisterte en romslig festkultur hos enkelte partier, og at internkontrollen på Stortinget ikke fungerte.

Metoderapporten til sakene kan du lese her.

– Hva er dere mest fornøyd med å ha fått til i dette prosjektet?

– Jeg er mest fornøyd med at det har startet en skikkelig debatt om åpenhet på Stortinget, der konsekvensen ser ut til å gå mot at det blir en større åpenhet rundt stortingsrepresentantenes pengebruk, sier Ekroll.

Møtte motstand

Prosjektet startet etter at han hadde hørt en Aftenpodden-episode, som tok for seg lignende tilstander i Sverige, der det ble hevdet at man var skånet for sånt i Norge. Det stilte Ekroll spørsmål ved.

Det førte til innsynsforespørselen som resulterte i et datasett på over 19.700 linjer.

– Hva har vært mest krevende underveis?

– Å holde ut med å lete seg gjennom smilende politikerfjes på Facebook, sier Dahl og ler.

Underveis i prosjektet brukte de bilder som lå åpent på eksempelvis Facebook, både til å finne ut hvor politikere hadde vært de dagene det var levert reiseregninger, og hvilke fester politikere hadde deltatt på.

– Men spøk til side, så har ikke arbeidet vært lett. Vi har møtt mye motstand fra politikere, og støtteapparatet de har rundt seg. De har i liten grad ønsket å svare på våre spørsmål underveis, sier Ekroll.

– Vi har også opplevd at de vi har spurt om svar, har tatt seg veldig god tid. Administrasjonen har blant annet bedt representantene om å se gjennom det vi har bedt om, og fått korrigert det i forkant, sier Dahl.

Ekroll forteller at de nå har sendt en skarp klage på dette.

– Ikke ta et nei for et nei

Gjennom prosjektet brukte Ekroll erfaring fra da han dekket pengebruket i Forsvarsbygg, og ved å bruke regelverket på hvor mange kroner som kunne brukes på festligheter for en statlig ansatt, avslørte Aftenposten blant annet at Frp brukte 57 ganger maksbeløpet til en vanlig ansatt på sine representanter.

– Hva kan andre journalister lære av disse sakene?

– Å ikke ta et nei for et nei. Selv om mye av prosjektet har vært basert på innsyn og store mengder data, har vanlige journalistiske metoder også vært viktig underveis. Samt det å parallelt utfordre åpenhetsspørsmålet, og bruke det som metode. Der har vi selv lært av hva VG gjorde i sine saker om idretten. Denne metoden er spesielt sterk når vi tar for oss grupper som lever av tillit fra befolkningen, noe politikerne gjør, sier Ekroll.

På forsiden nå