Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2021/04/16 14:00:00
Countdown placeholder
test
Faktisk.no
DELTE TIPS: Eva Akerbæk og Mina Liavik Karlsen var fornøyd med oppmøtet under årets data-SKUP. Foto: Anne-Sofie Dorgelo

Faktasjekkerne: Prioriterer saker som har nådd ut til mange

Mina Liavik Karlsen og Eva Akerbæk i Faktisk.no deler tips og triks til hvordan du bør gå frem når du faktasjekker.             

Av ANNE-SOFIE DORGELO

Mina Liavik Karlsen og Eva Akerbæk i Faktisk.no og har faste prosedyrer for å sjekke fakta. Artiklene de gjennomgår, er saker som de får tilsendt og som trender på nett.

– Når man starter med en sak er det lett å tro at det er ganske enkelt, men så pleier det alltid å bli mye mer. Det er vanskelig å gi seg når man først starter, men det er ikke alltid vi har ressursene til det, sier Akerbæk under foredraget på Data-SKUP lørdag. 

Hver dag fylles innboksen deres med artikler fra personer som er usikker på informasjonen de kommer over faktisk stemmer.

– Vi rekker ikke å gå gjennom alle sakene, men prioriterer de som trender på nett og som har nådd ut til mange. Ofte veier vi en sak opp mot om den er interessant nok til å bruke mye tid og ressurser på den, sier Liavik.

– Det er ikke alltid at det er interessant å skrive en sak om noe som faktisk stemmer, med mindre det er stor usikkerhet rundt om det som står stemmer, utdyper hun. 

Hvem bør vinne Dataskup-prisen? Les metoderapportene her, og gjør deg opp en mening.

Når Faktisk-redaksjonen går i gang med en case, har de faste faktasjekk-trinn. 

– Det første vi gjør er å kontakte avsender. Vi spør alltid om hvordan de har kommet frem til den informasjonen som står i teksten, slik at det ikke blir noen misforståelser. Vi oppsøker ikke bare den ene kilden som er oppgitt, men også andre som kan si noe om påstanden, sier Akerbæk.

Ofte må det mye research til for å bekrefte eller avkrefte påstanden, noe som betyr at de kan komme til å bruke flere uker på å komme til en konklusjon.

– Research-fasen starter ofte med søk på Google. I løpet tiden må man ofte gjennom tunge dokumenter på flere sider, noe som viser til hvor ressurskrevende det er, sier Liavik. 

Liavik og Akerbæk tipser også om å bruke Statistisk sentralbyrå (SSB) som et verktøy for å sjekke om tall stemmer overens.

– Det tar 30 sekunder å sjekke om det som står opplyst stemmer. Det kan også være lurt å bli god til å søke i Google, lære seg de ulike søkemetodene.

På forsiden nå
 • Maria Hasselgård og Nicolai Delebekk

  Alle i VG, TV 2, Aftenposten og E24 skal på SKUP

  Redaktørene i Aftenposten, VG, E24 og TV 2 sender alle ansatte på SKUP 15.-16. april. I disse dager kontakter medlemmer av SKUP-styret en rekke andre større redaksjoner med tilbud om kollektiv registrering for den digitale konferansen.
 • kuben

  Disse konkurrerer om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 40 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • VG vant

  11. januar er fristen for å levere metoderapport

  Merk datoen: Mandag 11. januar kl. 10.00 er siste frist for å levere metoderapport, men det er lov å levere tidligere. Her er all info du trenger i arbeidet.
 • Data-SKUP 2020

  Se Data-SKUP helt til nyttår

  Ikke fortvil om du ikke fikk med deg alle sesjonene på Data-SKUP i går! Opptakene ligger tilgjengelig på plattformen MyOnvent for alle - rekordhøye 586 - som hadde registrert seg på konferansen.        
 • Tarjei Leer-Salvesen

  Kunstauksjon under Data-SKUP

  Under Data-SKUP blir det mulig å sikre seg eksklusiv forvaltningskunst signert gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen. Alle inntektene går uavkortet til SKUP.            
 • Ulrich Larsen

  Dette skjer på Data-SKUP

  En dansk muldvarp, en engelsk søke-guru og mannen bak «flatten the curve»-grafikken er av det du kan oppleve på digitalt Data-SKUP 18. november.        
 • Befaring Popsenteret

  Sjekker lokalene før Data-SKUP

  Lyst til å høre på den danske muldvarpen Ulrich Larsen som infiltrerte Nord-Korea? Du har sjansen på Data-SKUP 18. november. Programmet er nesten ferdig, og live-sendingen fra den digitale konferansen skjer fra Popsenteret i Oslo.                                  
 • Lynprat

  Data-SKUP blir heldigital konferanse

  SKUP arrangerer heldigital Data-SKUP onsdag 18. november klokken 10–14.