Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
NTB
KRASS KRITIKK: Utviklingsredaktør i NTB, Geir Terje Ruud, gikk hardt ut i debatten. Foto: Annika Byrde

Skuffet over journalistutdanningen

Utviklingsredaktør i NTB Geir Terje Ruud var kritisk til journalistutdanningene under dagens debatt på Data-SKUP. – Journalistutdanningen har sviktet i mange år, sa han.                            

Av SIRI BERGE CHRISTIANSEN OG ANNIKA BYRDE (FOTO) 

På Data-SKUP møttes mediebransjen og journalistutdanningen til debatt om hvilke forventninger de har til hverandre og hvilke utfordringer de står overfor. Mediebransjen pekte på store utfordringer og var kritisk til hvordan utdanningen føres.

Først ut var utviklingsredaktør i NTB, Geir Terje Ruud:

– Journalistutdanningen har sviktet i mange år, sa han. 

Han mener utdanningen ikke er fremtidsrettet og at studenter kommer til journalistutdanningen med en kompetanse som kan være relevant, men som heller blir brutt ned og erstattet med tradisjonell tankegang. Utdanningen må begynne å se fremover og ikke bare analysere hvordan det har vært tidligere, uttrykte han. 

Journalistutdanning ikke nok

Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, var enig med Ruud og pekte på den teknologiske revolusjonen som preger bransjen og samfunnet generelt. 

– De som skal ta over jobbene våre trenger en helt annen kompetanse en det vi har i dag, sa han.

Steiro sa at studenter som skal ut i jobb, må kunne tilføre bransjen noe, og mener at journalistutdanning ofte ikke er nok. Professor ved OsloMet Steen Steensen var enig. Han mener utdanningen bare en basisutdanning, slik samfunnet utvikler seg.

– I dette kompetansesamfunnet er ikke dette nok, sa han. 

Han sa at det er viktig å lære studentene at det er en bransje som stadig er i endring, og heller hjelpe og utdanne dem til å være forberedt på dette. Samtidig presiserte han at også lærerne har noe å lære av studentenes egen kompetanse, noe utviklingssjef i Amedia Eivor Jerpåsen er enig i. 

– Vi må kanskje løse oss fra de grunnsteinene som er i dag og la de unge leke litt, sa hun under sesjonen. 

 

REPRESENTERTE BRANSJEN: Mediebransjen og journalistutdanningen hadde hver sin sesjon under dagens Data-SKUP. Her ser vi NRKs nyhetsredaktør Helje Solberg (f.v.), VG-redaktør Gard Steiro, utviklingssjef i Amedia Eivor Jerpåsen og sjefredaktør Irene Halvorsen i Nationen. Foto: Annika Byrde

 

Mangel på mangfold

Et annet tema under dagens sesjon var mangelen på mangfold i mediebransjen. Steensen sa at utdanningen sliter med rekruttering av menn og personer med utenlandsk opprinnelse. 

– Vi har et mangfoldsproblem og det har vi alltid hatt, sa han.

Nyhetsredaktør i NRK Helje Solberg mener dette er problematisk og etterlyste at utdanningen setter et større fokus på det.

– Mye tyder på at vi går mot et mer polariserende samfunn, og det gjør det enda krevende for oss, sa hun. Hun mener at det er viktig å være relevante for alle i samfunnet og la til:

– Hvis alle er like, så skjer det ingenting. 

MANGFOLDSPROBLEM: – Vi har et mangfoldsproblem og det har vi alltid hatt, sa OsloMet-professor Steen Steensen om rekrutteringen til journalistutdanningen. Foto: Annika Byrde
På forsiden nå
 • Verifisering Amman

  Internasjonal masterclass før SKUP

  For første gang arrangerer SKUP en internasjonal masterclass i gravejournalistikk før SKUP-konferansen i Tønsberg. Der deltar journalister og redaktører fra Asia, Afrika og Midt-Østen/Nord-Afrika. I tillegg er det plass til noen få norske deltagere, og det er nå åpnet for søknader.
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!
 • Maria Ressa til SKUP

  Maria Ressa til SKUP – og nå kan du melde deg på

  I fjor ble Maria Ressa kåret til årets navn av magasinet Time, og nå er hun klar for SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars. Du kan nå melde deg på for å møte henne og over 100 andre innledere.
 • Pre Conference

  Her kan du se deres presentasjoner

  Andrew Lehren og Giannini Segnini samlet fullt hus og vel så det under Data-SKUP. Mange har etterspurt presentasjonene, og dem finner du her.