Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2021/04/16 14:00:00
Countdown placeholder
test
NTB
KRASS KRITIKK: Utviklingsredaktør i NTB, Geir Terje Ruud, gikk hardt ut i debatten. Foto: Annika Byrde

Skuffet over journalistutdanningen

Utviklingsredaktør i NTB Geir Terje Ruud var kritisk til journalistutdanningene under dagens debatt på Data-SKUP. – Journalistutdanningen har sviktet i mange år, sa han.                            

Av SIRI BERGE CHRISTIANSEN OG ANNIKA BYRDE (FOTO) 

På Data-SKUP møttes mediebransjen og journalistutdanningen til debatt om hvilke forventninger de har til hverandre og hvilke utfordringer de står overfor. Mediebransjen pekte på store utfordringer og var kritisk til hvordan utdanningen føres.

Først ut var utviklingsredaktør i NTB, Geir Terje Ruud:

– Journalistutdanningen har sviktet i mange år, sa han. 

Han mener utdanningen ikke er fremtidsrettet og at studenter kommer til journalistutdanningen med en kompetanse som kan være relevant, men som heller blir brutt ned og erstattet med tradisjonell tankegang. Utdanningen må begynne å se fremover og ikke bare analysere hvordan det har vært tidligere, uttrykte han. 

Journalistutdanning ikke nok

Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, var enig med Ruud og pekte på den teknologiske revolusjonen som preger bransjen og samfunnet generelt. 

– De som skal ta over jobbene våre trenger en helt annen kompetanse en det vi har i dag, sa han.

Steiro sa at studenter som skal ut i jobb, må kunne tilføre bransjen noe, og mener at journalistutdanning ofte ikke er nok. Professor ved OsloMet Steen Steensen var enig. Han mener utdanningen bare en basisutdanning, slik samfunnet utvikler seg.

– I dette kompetansesamfunnet er ikke dette nok, sa han. 

Han sa at det er viktig å lære studentene at det er en bransje som stadig er i endring, og heller hjelpe og utdanne dem til å være forberedt på dette. Samtidig presiserte han at også lærerne har noe å lære av studentenes egen kompetanse, noe utviklingssjef i Amedia Eivor Jerpåsen er enig i. 

– Vi må kanskje løse oss fra de grunnsteinene som er i dag og la de unge leke litt, sa hun under sesjonen. 

 

REPRESENTERTE BRANSJEN: Mediebransjen og journalistutdanningen hadde hver sin sesjon under dagens Data-SKUP. Her ser vi NRKs nyhetsredaktør Helje Solberg (f.v.), VG-redaktør Gard Steiro, utviklingssjef i Amedia Eivor Jerpåsen og sjefredaktør Irene Halvorsen i Nationen. Foto: Annika Byrde

 

Mangel på mangfold

Et annet tema under dagens sesjon var mangelen på mangfold i mediebransjen. Steensen sa at utdanningen sliter med rekruttering av menn og personer med utenlandsk opprinnelse. 

– Vi har et mangfoldsproblem og det har vi alltid hatt, sa han.

Nyhetsredaktør i NRK Helje Solberg mener dette er problematisk og etterlyste at utdanningen setter et større fokus på det.

– Mye tyder på at vi går mot et mer polariserende samfunn, og det gjør det enda krevende for oss, sa hun. Hun mener at det er viktig å være relevante for alle i samfunnet og la til:

– Hvis alle er like, så skjer det ingenting. 

MANGFOLDSPROBLEM: – Vi har et mangfoldsproblem og det har vi alltid hatt, sa OsloMet-professor Steen Steensen om rekrutteringen til journalistutdanningen. Foto: Annika Byrde
På forsiden nå
 • Maria Hasselgård og Nicolai Delebekk

  Alle i VG, TV 2, Aftenposten og E24 skal på SKUP

  Redaktørene i Aftenposten, VG, E24 og TV 2 sender alle ansatte på SKUP 15.-16. april. I disse dager kontakter medlemmer av SKUP-styret en rekke andre større redaksjoner med tilbud om kollektiv registrering for den digitale konferansen.
 • kuben

  Disse konkurrerer om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 40 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • VG vant

  11. januar er fristen for å levere metoderapport

  Merk datoen: Mandag 11. januar kl. 10.00 er siste frist for å levere metoderapport, men det er lov å levere tidligere. Her er all info du trenger i arbeidet.
 • Data-SKUP 2020

  Se Data-SKUP helt til nyttår

  Ikke fortvil om du ikke fikk med deg alle sesjonene på Data-SKUP i går! Opptakene ligger tilgjengelig på plattformen MyOnvent for alle - rekordhøye 586 - som hadde registrert seg på konferansen.        
 • Tarjei Leer-Salvesen

  Kunstauksjon under Data-SKUP

  Under Data-SKUP blir det mulig å sikre seg eksklusiv forvaltningskunst signert gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen. Alle inntektene går uavkortet til SKUP.            
 • Ulrich Larsen

  Dette skjer på Data-SKUP

  En dansk muldvarp, en engelsk søke-guru og mannen bak «flatten the curve»-grafikken er av det du kan oppleve på digitalt Data-SKUP 18. november.        
 • Befaring Popsenteret

  Sjekker lokalene før Data-SKUP

  Lyst til å høre på den danske muldvarpen Ulrich Larsen som infiltrerte Nord-Korea? Du har sjansen på Data-SKUP 18. november. Programmet er nesten ferdig, og live-sendingen fra den digitale konferansen skjer fra Popsenteret i Oslo.                                  
 • Lynprat

  Data-SKUP blir heldigital konferanse

  SKUP arrangerer heldigital Data-SKUP onsdag 18. november klokken 10–14.