Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
I 2022 blir det gjensynsglede i Tønsberg!
700 deltakere og en rekke foredragsholdere fra inn- og utland er klare når SKUP går av stabelen om få uker! Bildet er fra en tidligere konferanse. 

Første gang på SKUP? Dette bør du vite

SKUP-konferansen består av 110 sesjoner over tre dager. Her er en liten guide til hva du finner i de ulike rommene - og hvordan du kommer deg dit.

Det pågår til enhver tid opp til åtte parallelle sesjoner på SKUP, og alle disse varer en hel eller en halv time. Enkelte kurs er en føljetong der du senere på konferansen kan fortsette på «del 2».

Det kommer til å være godt over 700 deltakere på konferansen, så det kan være lurt å ha lagt en plan for hvilke sesjoner du vil få med deg. Det kan bli fullt på de mest populære foredragene, og det er lurt å være effektiv om du må bytte rom mellom to sesjoner.

Hvor skal du gå?

Sesjonene holdes i åtte ulike rom. Programmet er delt opp i ulike spor, som f. eks hverdagsgraving, inspirasjon, data og ledelse. Hvert spor har sin egen farge i programmet, som man finner på https://skup2022.sched.com

Oseberg er den største salen på hotellet. Her åpnes konferansen fredag ettermiddag.
Du finner Oseberg bak baren, til venstre forbi resepsjonen. Sesjonene i Oseberg er som regel de mest populære. Her blir det duket for de største debattene, men også Late Night Show fredag kveld og prisutdeling lørdag kveld. Da serveres også festmiddagen i Oseberg. 

Ormen Lange 1, 2 og 3 er tre store konferanserom som ligger i korridoren til høyre for Oseberg og baren. 

I Ormen Lange 1 vil du finne mange internasjonale foredragsholdere. Ormen Lange 2 har mange relevante foredrag for ledere, men også det vi tror blir populære sesjoner for journalister. Ormen 3 er forbeholdt de såkalte Slik gjorde vi det-sesjonene. Her kommer lokale, regionale og nasjonale medier for å dele hvordan de har jobbet med prosjekter som kjemper om å vinne SKUP-prisen.

Mostein, Rauer og og Vasholmen er tre møterom som ligger i 2. etasje på hotellet. Inngangen er ved restauranten, ikke langt fra barområdet. 

Mostein er hele helgen satt av til ulike sesjoner i søk, verifisering og open source intelligence techniques (OSINT). Her vil du få undervisning fra noen av de beste på feltet i Norge, men også internasjonale storheter som Henk van Ess, Washington Post Visual Forensics Team og Benjamin Strick. 

Rauer gjøres om til undervisningsrom, og her vil du få opplæring i alt fra helt grunnleggende Excel til avansert analyse og behandling av regneark. 

For første gang har vi et eget spor om podkast. Disse finner du i Vasholmen. 

For å komme til Ildverket må du gå ut av hotellet og inn i den røde nabobygningen. Her vil du få opplæring i innsyn og kildearbeid. Enten du kan mye eller lite vil du garantert finne noe som er relevant for deg.

Mat og mingling 

Baren er selve knutepunktet på hotellet og ligger mellom Oseberg og Ormen Lange 1, 2 og 3. You can't miss it! Her blir det mingling, men også boklanseringer fredag og live podkast med Tut & Mediekjør lørdag ettermiddag. På kveldstid blir det DJ og dansegulv. PS: Gjennom hele helgen kan du forsyne deg med gratis softis fra en ismaskin ved baren!

Hva skal du velge? 

Det kan være lurt å velge seg en kombinasjon av «hands on»-sesjoner med tips og triks til konkrete grep og metoder du kan bruke i arbeidshverdagen, blandet med inspirasjons-sesjoner der du hører hvordan kolleger i andre mediehus har jobbet med en sak eller et tema. Bruk tid på å lese programmet og finn det du tror du vil ha mest nytte av! 

Er du SKUP-debutant i år, har vi plukket ut et knippe sesjoner vi tror kan være nyttig dersom man ikke har vært på en gravekonferanse før. 

PS: Du rekker ikke gå på alle. Det kan være lurt å alliere seg med en kollega eller venn dersom du ser at to sesjoner du gjerne skulle fått med deg går samtidig. 

FREDAG
Excel 1 og 2

Hva: Med dataprogrammet Excel kan du raskt og enkelt sortere og gjøre utregninger i små og store datasett. På kurset lærer du deg de viktigste grunnteknikkene, men også avanserte funksjoner som er nyttige i hverdagen som journalist. Ta med deg PC/Mac med Excel og gjør deg klar for to timer med selvstendig oppgaveløsning og bratt læringskurve.

Hvem: Datajournalist Linda Larsson Kakuli fra SVT og dataredaktør Helena Bengtsson fra Gota Media.

Når: Fredag, del 1 kl.17.45-18.45, del 2 kl.119.15-20.15.

Kom i gang med innsyn

Hva: Innsynsbegjæringer gir deg garantert mange nyheter. I denne sesjonen lærer du de mest sentrale reglene om innsyn, og du får en innføring i bruk av eInnsyn-portalen. Du som skal be om innsyn i datasett får også noen råd på veien.

Hvem: Gravejournalist og innsynsekspert Tarjei Leer-Salvesen fra Fædrelandsvennen.

Når: Fredag kl.19.15-19.45.

Klimajournalistikk for dummies

Hva: Hvor starter vi når vi skal dekke et av vår tids største journalistiske felt? Hva kjennetegner klimajournalistikk, og hvorfor er det viktig å vite? NRKs klimaredaksjon jobber utelukkende med nåtidens, og framtidens, kanskje viktigste utfordring. Dette er sesjonen for deg som vil gjøre det samme, men ikke vet hvor du skal begynne.

Hvem: Eline Johnsen Helledal, Astrid Rommetveit og Astri Thunhold fra NRKs klimaredaksjon.

Når: Fredag kl.17.45-18.15.

50+ lyntups: Bli en digital mestersøker

Hva: Vil du lære å kartlegge folk, bedrifter og organisasjoner raskt og effektivt? Eller kan du allerede en del, men er nysgjerrig på noen nye triks? Uansett er denne sesjonen perfekt for deg. Jan Gunnar Furuly og Trond J. Strøm avslører sine beste tips til hvordan du kan bli en digital mestersøker.

Hvem: Jan Gunnar Furuly og Trond J. Strøm fra Aftenpostens nyhetsredaksjon.

Når: Fredag kl.19.15-20.15.

 

LØRDAG

Slik verifiserer du krigsbilder fra Ukraina

Hva: Hvordan kan journalister i Norge selv verifisere videoer og bilder fra krigen i Ukraina? Da Russland invaderte nabolandet 24. februar, etablerte Aftenposten en egen gruppe med reportere som jobbet med video- og bildeverifisering. På denne måten kunne de fortløpende dokumentere krigens utvikling og vise hvor det ble gjennomført angrep på sivile mål. Her vil de dele sine erfaringer og vise eksempler og tips.

Hvem: Nyhetssjef Henning Carr Ekroll fra Aftenposten. 

Når: Lørdag kl. 09.00-10.00.

Innsyn freestyle - få innsyn bortenfor postjournalen 

Hva: Når du har lært deg å kjøre med postjournalene, kan du lære deg å fly uten dem. Denne sesjonen handler om innsyn freestyle, om dokumenter som ikke finnes i journalen, og innsynsretten brukt mot private aktører.

Hvem: Gravejournalist og innsynsekspert Tarjei Leer-Salvesen fra Fædrelandsvennen.

Når: Lørdag kl.09.00-10.00.

Beskytt deg selv og kildene dine mot overvåkning

Hva: I denne sesjonen lærer du gjennom praktiske eksempler fra saker hvordan du kan og skal beskytte kildene dine fra overvåkning eller lekkasje av opplysninger fra digitale enheter

Hvem: Jonas Alsaker Vikan fra E24 og sikkerhetsekspert Runa Sandvik.

Når: Lørdag kl.15.30-16.30.

Daglig kildepleie - hvordan lykkes?

Hva: Den daglige kildepleien kan være noe av det aller vanskeligste innen journalistikken. For gravere kan det også være helt essensielt for å lykkes med prosjektet. For Arilas Berg Ould-Saada er det ingen vei utenom, og en av hovedgrunnene til at han lykkes. Han gir deg konkrete tips fra sin egen verktøykasse for hvordan også du kan lykkes. 

Hvem: Sportsjournalist Arilas Ould-Saada fra TV 2.

Når: Lørdag kl.17.00-17.30. 

Regnskap for dummies

Hva: Regnskaper kan være forvirrende og overveldende, men det kan også ligge mye verdifull informasjon her - både på overflaten og skjult i tallene. I denne sesjonen får du en guide til å forstå et selskaps regnskaper, hva de ulike delene av regnskapet forteller og hvor du kan finne de beste sakene

Hvem: Næringslivsjournalist Pål A. Solheimsnes fra E24.

Når: Lørdag kl.17.00-17.30. 

Lær mer effektiv research og smartere søk

Hva: Vil du lære å gjøre mer effektiv research og søke smartere? Da kan dette være kurset for deg. Eva Akerbæk (Faktisk) og Ingeborg Rygh Hjorthen (NRK) viser hvordan du kan få maksimalt utbytte av søk i Google, hvordan du enkelt kan søke etter informasjon med bilder, og hvordan du kan søke frem gode kilder og saker i vår felles historie. Du lærer bedre søkestrategier og en kombinasjon av søketriks og kildekunnskap som gjør det enklere å finne data begravd på nett eller databaser.

Hvem: Researcher Ingeborg Rygh Hjorthen fra NRK og faktasjekker Eva Akerbæk fra Faktisk. 

Når: Lørdag kl.17.00-18.00. 

Intervjuteknikk (engelsk)

Hva: Å snakke med folk er for de fleste en enkel øvelse, men å intervjue kilder kan være en krevende øvelse. På denne sesjonen lærer du strategier for å samle informasjon fra ulike typer mennesker: Fra sårbare og nølende kilder, harde og konfronterende møter, til den kanskje vanskeligste øvelse av dem alle: Intervjuer med små barn. Tisha Thompson gir råd om hvordan man forbereder seg til et intervju, hvordan man nærmer seg vanskelige tema og hvordan du holder intervjuet på riktig kurs. 

Hvem: Gravejournalist Tisha Thompson fra ESPN.

Når: Lørdag kl.17.00-18.00.

 

SØNDAG

Få hjelp av SUJO: Slik spisser du graveidéen din

Hva: Hva er en god graveidé? Og hvordan gjør du denne idéen om til et gjennomførbart graveprosjekt? I denne sesjonen går SUJOs reportasjeledere gjennom den viktige innledende fasen i et undersøkende prosjekt, og gir deg konkrete råd til hvordan utvikle idéen din til en sak redaksjonen vil satse på.

Hvem: Leder Per Christian Magnus og reportasjeleder Kristine Holmelid ved Senter for undersøkende journalistikk (SUJO).

Når: Søndag kl.10.00-11.00.

Juryen deler: Slik skriver du en god metoderapport

Hva: SKUP-juryen har vurdert 62 bidrag til årets hovedpris og diplomer. Hva er det de ser etter? Hvordan skriver du en god metoderapport? På dette foredraget deler juryen sine erfaringer. De er det verdt å lytte til.

Hvem: SKUP-juryen. 

Når: Søndag kl.10.00-11.00.

Dette må du huske fra årets konferanse

Hva: Etter tre dager med faglig innhold begynner det kanskje å bli fullt i hodet. Hvilke verktøy og tips må du egentlig ta med deg fra årets SKUP-konferanse? Gjør deg klar til en time med de beste researchtriksene til Ola Haram (VG) og Ståle de Lange Kofoed (IJ). De tråler begge nettet jevnlig på jakt etter nye verktøy og metoder for å finne informasjon og løse forskjellige relevante journalistiske problemstillinger. Nå deler de av sine beste tips. De garanterer et fyldig tipsark i etterkant av presentasjonen.

Hvem: Ståle de Lange Kofoed fra Institutt for journalistikk og Ola Haram fra VGs Dagsorden-gruppe.

Når: Søndag kl.12.00-13.00.

På forsiden nå