Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP-KONFERANSEN 21.–23. APRIL 2023

2023/04/21 14:00:00
Countdown placeholder
test
Krabbekrigens ofre
Dagbladet vant Data-SKUP-prisen i 2019 for artikkelserien Krabbekrigens ofre. Her representert ved Ola Strømman (t.v.) og Øistein Norum Monsen. 

Send inn bidrag til Data-SKUP-prisen

Har du gjort et Data-SKUP? Da må du sende inn metoderapport. Fristen er 5. september kl. 14.00.            

Lørdag 22. oktober blir det faglig påfyll og fest når Data-SKUP-konferansen arrangeres på The Hub i Oslo sentrum.

Etter en dag som er full av inspirerende foredrag og nyttige kurs, dekkes det på til festmiddag og prisutdeling på kvelden.

Da skal Data-SKUP-prisen deles ut for første gang på tre år. Den ble sist vunnet av Dagbladet i 2019 for artikkelserien Krabbekrigens ofre.

Siden den gang har prisen fått nye statutter. Juryen skal nå vektlegge både datatekniske metoder og digitale presentasjonsgrep. Les statuttene her. Prosjektene som sendes inn må være publisert i perioden 1. september 2021 til 31. august 2022.

Nytt av året er også at prisen deles ut til både en liten og en stor redaksjon.

– Man trenger ikke ha store utviklerressurser for å vinne Data-SKUP-prisen. Ved å dele prisen i to, håper vi å inspirere flere mindre redaksjoner til å melde seg på og levere sine bidrag, sier styreleder Nina Selbo Torset.

Alle som vil være med å konkurrere om prisen, må sende inn en metoderapport på maks 10 sider. Her finner du alt du trenger å vite om hva rapporten må inneholde.

Fristen for å sende inn metoderapport er mandag 5. september kl. 14.00. Her sender du inn rapporten.

Data-SKUP-juryen ledes av Helena Bengtsson, dataredaktør i Gota Media i Sverige og en av Nordens fremste innen datajournalistikk. Hun skal vurdere bidragene sammen med utviklingsredaktør Kåre Henriksen i NTB og Trine Smistrup, som leder Dataharvest - Europas største konferanse for datajournalister.

Prisen er finansiert av Dagbladets stiftelse.

Prisutdelingen skjer på The Hub lørdag 22. oktober. Påmelding til konferansen åpner i august. Da slippes også programmet.

– Allerede nå kan jeg varsle at det blir et veldig spennende program. Det blir internasjonale gjester og foredrag om hvordan journalister har brukt datatekniske metoder til å dekke alt fra krigen i Ukraina til flykaos i Europa og terrorangrep i Oslo. Aldri før har det vært viktigere for norske redaksjoner å ha denne kompetansen, og derfor vil Data-SKUP være nyttig for absolutt alle, sier SKUPs styreleder.

På forsiden nå
 • Dataskup-prisen 2022

  Sunnmørsposten og Aftenposten vant Dataskup-prisen

  I tillegg fikk Bergens Tidende diplom. Les juryens begrunnelse her.
 • John og Nina

  Dette må du vite om Data-SKUP

  Første gang på Data-SKUP? Her er det du trenger å vite av praktisk info.        
 • pressens hus

  Aldri vært flere på Data-SKUP

  Det har aldri før vært så mange deltagere på Data-SKUP.  To dager før det starter, er det 241 registrerte påmeldinger, opp seks fra den forrige rekorden. Se hele listen under. Konferansen arrangeres på The Hub i Oslo kommende lørdag.            
 • På OsloMet

  Se hvem som har meldt seg på Data-SKUP

  Mandag morgen kl. 8.30 er det 206 personer som har meldt seg på  Data-SKUP, og vi regner med  at det kommer mange flere gjennom denne siste uken før arrangementet. Rekorden for antall deltagere er fra 2019, da 235 registrerte seg.                
 • Data-SKUP 2019

  Har kåret vinneren av Dataskup-prisen

  Juryen er ferdig med jobben, og nå kan du lese alle metoderapportene som konkurrerte om å vinne Dataskup-prisen. Prisen deles ut under festmiddagen på Data-SKUP lørdag 22. oktober.                                
 • Data-SKUP på The Hub

  Fem grunner til at du bør dra på Data-SKUP

  Om under to uker fyller Data-SKUP The Hub i Oslo for første gang. SKUP-styret lover et variert program med noen av de beste datagraverne i Europa på gjestelisten.      
 • Anna Myroniuk

  Meduza og Kyiv Independent til Data-SKUP

  Det russiske nyhetsnettstedet Meduza har blitt en av de viktigste kildene til kritisk journalistikk om krigen mot Ukraina. Kyiv Independent driver undersøkende journalistikk i krig. På Data-SKUP forteller de hvordan.              
 • Fredrick Malmberg

  Avsløringene som rystet Sverige før valget på Data-SKUP

  To store avsløringer rystet svenskene før valget i høst. På Data-SKUP forteller journalistene bak hvordan de jobbet for å sette dagsorden i valgkampinnspurten.