Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP 22. OKTOBER - KONFERANSEN STARTER OM:

2022/10/22 10:00:00
Countdown placeholder
test
Lazarus Heist
Gravejournalist Geoff White forteller om arbeidet med podcast-serien og boken The Lazarus Heist.

Podcastsuksessen The Lazarus Heist til Data-SKUP

Journalist og forfatter Geoff White kommer til høstens Data-SKUP for å fortelle om avsløringene om Nord-Koreas statlige hackerhær.                

Når Data-SKUP for første gang arrangeres på Clarion Hotel The Hub lørdag 22. oktober er det med en rekke prisvinnende foredragsholdere på programmet.

– Styret jobber med siste finpuss av programmet, men vi kan allerede nå love et skyhøyt nivå på årets foredragsholdere, sier nestleder Synnøve Åsebø i SKUP-styret.

– Vi lover at alle journalister - uansett nivå eller erfaring - kan lære noe på konferansen når Data-SKUP inntar The Hub.

Dette er noen av høydepunktene på programmet:

Jakten på de cyberkriminelle

I mars i år forsvant kryptovaluta for fem milliarder kroner fra plattformen til nettspillet Axie Infinity. Norske spillere var blant de som ble rammet, og Økokrim samarbeidet med FBI om etterforskningen. Sporene peker mot den nordkoreanske hackergruppen The Lazarus Group. Men hvem er de? 

Geoff White er prisvinnende gravejournalist i BBC og har brukt måneder og år på det spørsmålet. Noen av svarene presenterte han i BBCs globale podkastsuksess "The Lazarus Heist" og i den ferske boken "The Lazarus Heist – From Hollywood to High Finance: Inside North Korea’s Global Cyber War". 

Geoff White

Geoff White fra BBC.

Til Data-SKUP kommer White for å fortelle hvordan han gikk fram i granskingen av Nord-Koreas statlige online-krigere, hva de neste målene kan være, og ikke minst: Hva som kreves av oss som skal dekke framtidens cyberkriminalitet.

TikTok og spiseforstyrrelser

Trigger TikTok spiseforstyrrelser hos unge kvinner? Spørsmålet ble starten på Svenska Dagbladets graveprosjekt med fullt fokus på digital presentasjon i mobilformat. På Data-SKUP forteller journalistene om hvordan de fra start jobbet med et format rettet mot unge. Samtidig som de sto overfor en rekke etiske utfordringer, ikke minst å selv unngå å publisere TikTok-videoer som kunne trigge sårbare unge. 

De beste triksene for å treffe på mobil

Også her hjemme skjer det mye innen nye fortellermetoder. Det som før var ti sider i en papiravis er blitt til digitale fortellinger drevet at visuelle elementer på mobil. Men hvordan bygger du egentlig opp en gravesak tilpasset mobilformatet? På Data-SKUP viser VGs skrivecoach Svein Kjølberg frem konkrete eksempler på hva som funker - og hva som er drepen for en mobil-leser. 

Hvem står bak nettsiden?

Du har sikkert opplevd det før: En historie dukker opp i sosiale medier, skaper engasjement og spres raskt. Men ser man nøyere etter, er det uklart hvem som egentlig står bak saken - og hvor den kommer fra.
På Data-SKUP lærer datajournalist John Keegan fra The Markup bort en rekke verktøy som vil hjelpe deg med å finne ut hvem som står bak ulike nettsteder, og hvilke koblinger de har. 

Første Data-SKUP-pris på tre år

Etter tre år med pause skal Data-SKUP-prisen endelig deles ut igjen. Den ble sist vunnet av Dagbladet i 2019 for artikkelserien Krabbekrigens ofre.

Siden den gang har prisen fått nye statutter. Juryen skal nå vektlegge både datatekniske metoder og digitale presentasjonsgrep. Les statuttene her. Nytt av året er også at prisen deles ut til både en liten og en stor redaksjon. Prosjektene som sendes inn må være publisert i perioden 1. september 2021 til 31. august 2022.

Fristen for å sende inn bidrag er 5. september. Her sender du inn rapporten.

På forsiden nå
 • Fredrick Malmberg

  Avsløringene som rystet Sverige før valget på Data-SKUP

  To store avsløringer rystet svenskene før valget i høst. På Data-SKUP forteller journalistene bak hvordan de jobbet for å sette dagsorden i valgkampinnspurten.            
 • Lars Helle, nyvalgt juryleder

  Lars Helle blir ny juryleder for SKUP-prisen

  Dagbladets stabsredaktør erstatter Bernt Olufsen som juryleder for SKUP-prisen. Han får også med seg to nye jurymedlemmer.
 • Deler av SKUP-styret under konferansen i 2022. 

  Endringer i SKUP-styret

  Tre nye styremedlemmer er valgt inn i SKUP-styret i høst.  
 • Prisvinnerne 2019

  Disse kjemper om Data-SKUP-prisen 2022

  17 bidrag er levert og kjemper om den første Data-SKUP-prisen som skal deles ut siden 2019.    
 • Lazarus Heist

  Podcastsuksessen The Lazarus Heist til Data-SKUP

  Journalist og forfatter Geoff White kommer til høstens Data-SKUP for å fortelle om avsløringene om Nord-Koreas statlige hackerhær.                
 • Krabbekrigens ofre

  Send inn bidrag til Data-SKUP-prisen

  Har du gjort et Data-SKUP? Da må du sende inn metoderapport. Fristen er 5. september kl. 14.00.            
 • Daglig leder John Bones og styreleder Nina Selbo Torset inviterer til Data-SKUP på The Hub i Oslo 22. oktober.

  Data-SKUP på The Hub 22. oktober

  Data-SKUP vokser og flytter til høsten 2022 inn i Oslos nye storstue: Clarion Hotel The Hub.            
 • Kunstig intelligens

  Få hjelp med AI

  Nå har du sjansen til å utvikle et graveprosjekt ved hjelp av kunstig intelligens (AI). I samarbeid med SKUP tilbyr Nordic Center for Sustainable and Trustworthy Artificial Intelligence ved OsloMet bistand og kompetanse i utviklingen  av prosjektet.