Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP-KONFERANSEN 21.–23. APRIL 2023

2023/04/21 14:00:00
Countdown placeholder
test
Lazarus Heist
Gravejournalist Geoff White forteller om arbeidet med podcast-serien og boken The Lazarus Heist.

Podcastsuksessen The Lazarus Heist til Data-SKUP

Journalist og forfatter Geoff White kommer til høstens Data-SKUP for å fortelle om avsløringene om Nord-Koreas statlige hackerhær.                

Når Data-SKUP for første gang arrangeres på Clarion Hotel The Hub lørdag 22. oktober er det med en rekke prisvinnende foredragsholdere på programmet.

– Styret jobber med siste finpuss av programmet, men vi kan allerede nå love et skyhøyt nivå på årets foredragsholdere, sier nestleder Synnøve Åsebø i SKUP-styret.

– Vi lover at alle journalister - uansett nivå eller erfaring - kan lære noe på konferansen når Data-SKUP inntar The Hub.

Dette er noen av høydepunktene på programmet:

Jakten på de cyberkriminelle

I mars i år forsvant kryptovaluta for fem milliarder kroner fra plattformen til nettspillet Axie Infinity. Norske spillere var blant de som ble rammet, og Økokrim samarbeidet med FBI om etterforskningen. Sporene peker mot den nordkoreanske hackergruppen The Lazarus Group. Men hvem er de? 

Geoff White er prisvinnende gravejournalist i BBC og har brukt måneder og år på det spørsmålet. Noen av svarene presenterte han i BBCs globale podkastsuksess "The Lazarus Heist" og i den ferske boken "The Lazarus Heist – From Hollywood to High Finance: Inside North Korea’s Global Cyber War". 

Geoff White

Geoff White fra BBC.

Til Data-SKUP kommer White for å fortelle hvordan han gikk fram i granskingen av Nord-Koreas statlige online-krigere, hva de neste målene kan være, og ikke minst: Hva som kreves av oss som skal dekke framtidens cyberkriminalitet.

TikTok og spiseforstyrrelser

Trigger TikTok spiseforstyrrelser hos unge kvinner? Spørsmålet ble starten på Svenska Dagbladets graveprosjekt med fullt fokus på digital presentasjon i mobilformat. På Data-SKUP forteller journalistene om hvordan de fra start jobbet med et format rettet mot unge. Samtidig som de sto overfor en rekke etiske utfordringer, ikke minst å selv unngå å publisere TikTok-videoer som kunne trigge sårbare unge. 

De beste triksene for å treffe på mobil

Også her hjemme skjer det mye innen nye fortellermetoder. Det som før var ti sider i en papiravis er blitt til digitale fortellinger drevet at visuelle elementer på mobil. Men hvordan bygger du egentlig opp en gravesak tilpasset mobilformatet? På Data-SKUP viser VGs skrivecoach Svein Kjølberg frem konkrete eksempler på hva som funker - og hva som er drepen for en mobil-leser. 

Hvem står bak nettsiden?

Du har sikkert opplevd det før: En historie dukker opp i sosiale medier, skaper engasjement og spres raskt. Men ser man nøyere etter, er det uklart hvem som egentlig står bak saken - og hvor den kommer fra.
På Data-SKUP lærer datajournalist John Keegan fra The Markup bort en rekke verktøy som vil hjelpe deg med å finne ut hvem som står bak ulike nettsteder, og hvilke koblinger de har. 

Første Data-SKUP-pris på tre år

Etter tre år med pause skal Data-SKUP-prisen endelig deles ut igjen. Den ble sist vunnet av Dagbladet i 2019 for artikkelserien Krabbekrigens ofre.

Siden den gang har prisen fått nye statutter. Juryen skal nå vektlegge både datatekniske metoder og digitale presentasjonsgrep. Les statuttene her. Nytt av året er også at prisen deles ut til både en liten og en stor redaksjon. Prosjektene som sendes inn må være publisert i perioden 1. september 2021 til 31. august 2022.

Fristen for å sende inn bidrag er 5. september. Her sender du inn rapporten.

På forsiden nå
 • Pressens hus første møte

  SKUP-juryen klar til innsats

  Torsdag morgen møttes SKUP-juryen for første gang i Pressens hus i Oslo. De har brukt den siste uken til å sette seg inn i de 52 metoderapportene, og nå starter det møysommelige arbeidet med å finne de beste graveprosjektene for 2022.
 • Juryleder

  52 prosjekter konkurrerer om SKUP-prisen

  52 prosjekter konkurrerer om å vinne SKUP-prisen for 2022. Det er kommet åtte metoderapporter fra ulike avdelinger i NRK, mens Dagbladet har levert seks bidrag. VG og VG/Faktisk har sendt inn fire bidrag, og Aftenposten og Aftenposten/A-magasinet tre.  
 • bernsteinfahrenholdt

  Amerikanske stjerne-journalister til SKUP 2023

  De har begge gransket pengene og nettverket til eks-president Donald Trump. I april møter du David Fahrenthold og Andrea Bernstein i Tønsberg.
 • konferanse 2022

  101 er allerede påmeldt SKUP-konferansen i april

  Aldri før har så mange meldt seg på så tidlig. Fem dager etter at det ble åpnet for påmelding, har 101 journalister og redaktører meldt seg på SKUP-konferansen.
 • SKUP-prisen 2022.

  SKUP-juryens råd for å knekke metoderapport-koden

  Usikker på hvordan du skriver en metoderapport? Nysgjerrig på hva juryen egentlig ser etter? Her får du juryens beste tips.
 • Pendlerboligene

  16. januar er fristen for å levere metoderapport

  Du kan nå levere metoderapport for å konkurrere om SKUP-prisen, og mandag 16. januar 2023 kl. 12.00 er siste frist. Her er all info du trenger i arbeidet.
 • SKUP-påmelding

  Den aller første SKUP-påmeldte

  Krister Sørbø i Forsvarets forum var den første som meldte seg på SKUP-konferansen. Registreringen startet i dag 12. desember, og de første som melder seg på er garantert å få bo på konferansehotellet Quality i Tønsberg 21. - 23. april 2023.
 • Dataskup-prisen 2022

  Sunnmørsposten og Aftenposten vant Dataskup-prisen

  I tillegg fikk Bergens Tidende diplom. Les juryens begrunnelse her.