Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Aftenposten

"Barna Norge svikter" vant SKUP-prisen

Aftenposten/A-magasinet er vinnerne av årets SKUP-pris. Les juryens begrunnelse, og se hvem som fikk diplom her. 

Blant 52 innsendte metoderapporter var det altså Aftenposten/A-magasinets avsløring om barna Norge sviktet som ble kåret som vinner.

 

Dette er juryens begrunnelse: 

Årets SKUP-prisvinnere har møtt motstand i alle ledd. de har metodisk slått tilbake med dokumentasjon og viktige nyhetssaker.

Metodene er imponerende. Kombinert med standhaftighet og tradisjonelle journalistiske virkemidler, har årets vinner bygd opp og sammenstilt databaser på banebrytende vis. De har også åpnet nye dører i bruk av offentlighetslovgivningen. Det har vært drevet en journalistikk som har hentet inspirasjon både fra forskning og etterforskning.

Kartleggingsarbeidet har vært omfattende, de tørre faktaene mange og oppsiktsvekkende, men dette har også resultert i historier som berører oss emosjonelt, gjennom gripende portretter av mennesker som er sviktet på det groveste.

Hva gjør en helt vanlig mor eller far når de ser at barnet deres trenger hjelp? Mange ber på eget initiativ om bistand fra det offentlige. Hva gjør de når de likevel ser at barnet ikke får den oppfølgingen en voksen i samme situasjon ville fått? De blir maktesløse vitner til at barnet sendes som en kasteball fra etat til etat, fra landsdel til landsdel. Og noen opplever at barnet aldri kommer gjennom krisene, men tar sitt liv under hel eller delvis offentlig omsorg.

Gjennom årene har mange SKUP-bidrag handlet om gransking av forskjellige sider av barnevernet. Også i år er det sendt inn flere serier som omhandler denne viktige samfunnsinstitusjonen. Vi har fått bekreftet at området ikke er ferdig gransket.

Måten Aftenposten/A-Magasinet har løst serien «Barna Norge svikter» på, imponerer, både når det gjelder metodevalg, etikk og historiefortelling. De har hatt god hjelp fra andre deler av aftenpostsystemet og fra kolleger i Bergens Tidende. De har også gjennom sin tillitvekkende framgangsmåte fått god hjelp av nøkkelpersoner utenfor redaksjonene.

Juryen gratulerer Annemarte Moland, Ingunn Røren, Fredrik Thoresen, Jørgen Arnor G. Lom og Trond J. Strøm i Aftenposten/A-magasinet med SKUP-prisen for 2O22 for serien “Barna Norge svikter”

 

Disse vant SKUP-diplom: 

  • Prisen for fri frakt av Aina Ebube Ijeabuonwu Helgheim og Anna Krokene (Klassekampen)
  • PST-sjefens våpen av Ronny Berg, Ola Haram og Mona Grivi Norman (VG)
  • Trakassering og misbruk i Forsvaret av Marit Higraff, Øyvind Bye Skille, Christine Svendsen og Tormod Strand (NRK Nyheter/ NRK Dokumentar og Samfunn

 

Juryens begrunnelse for "Prisen for fri frakt":

Ideen til dette diplomvinner-prosjektet kom for ett år siden, på fjorårets SKUP-konferanse. Resultatet er blitt journalistikk som har fått store konsekvenser.

Gjennom en systematisk fremgangsmåte og langsiktig, oppsøkende kildearbeid - blant annet på sosiale medier og bensinstasjoner - har journalistene fått sårbare kilder til å fortelle.

Gjennom Google Forms og Excel har journalistene analysert et stort materiale. Innsynsarbeid og bruk av en helt ny lov har vært andre verktøy for å dokumentere forholdene i en bransje der arbeidstakerne har få rettigheter, er overarbeidet og underbetalt.

På veien mot publisering har journalistene møtt motstand. De har fått trusler om søksmål fra en arbeidsgiver. Statlige aktører ville ikke stille til intervju, men svarte via helsides annonse i avisen. 

Klassekampen har dokumentert at lange leverandørkjeder og utstrakt bruk av enkeltpersonsforetak har ført til elendige arbeidsvilkår for budbilsjåfører i Norge. Klassekampens journalistikk har fått konsekvenser: Bring, Oda og Postnord har annonsert at de skal gi fast jobb til 351 bud. Arbeidsmiljøloven er endret.

Juryen gratulerer Aina Ebube Ijeabuonwu Helgheim og Anna Krokene i Klassekampen for artikkelserien “Prisen for fri frakt”.

 

 

Juryens begrunnelse for "PST-sjefens våpen":

To eller tre? Er det så nøye, da? For prisvinnerne var det det. Og det skulle det bli også for PST-sjefen. For djevelen er i detaljene.

Gjennom imponerende og variert metodebruk kommer journalistene seg over og rundt hindrene i et stort sakskompleks.

De tar Riksadvokaten hele veien til Høyesterett, og snur et tap til en viktig delseier som blir viktig for pressen framover. De lokaliserer importøren av det omstridte våpenet – helt tilbake i 1977. De legger møysommelig sammen et innsyns-puslespill av avhør hos Spesialenheten til et fullstendig bilde.  

Prisvinnerne avslører en hemmelig millionavtale i Oslo politidistrikt. En redelig saksbehandler som varsler om Sjøvolds våpen trakasseres og trues, og får til slutt en gedigen pengesum for å si opp jobben. 

VG avslører en alvorlig ukultur og et varslingssystem som ikke fungerer.

Juryen er spesielt imponert over standhaftigheten til journalistene. Gjennom sitt arbeid eksponerer de både kameraderi og en samordnet motvilje mot åpenhet i store deler av norske justissektoren.

Lag for lag.

Men VGs lag av journalister spiller dem alle ut.

SKUP-juryen gratulerer Ronny Berg, Ola Haram og Mona Grivi Norman i VG med SKUP-diplom for 2022 for "PST-sjefens våpen".

 

 

Juryens begrunnelse for "Trakassering og misbruk i Forsvaret":

Som ringer i vann bygde de et kildenettverk i det stille. Sikkerhet og modning var viktige metoder.

Funnene som avdekket en ukultur hvor menn ble løftet videre i systemet og kvinner skviset ut, slo inn i norsk offentlighet med stor gjennomslagskraft.

Diplomvinnerne har trosset sterk motstand for å komme på innsiden av et lukket, hierarkisk oppbygd system. Gjennom en imponerende arbeidsmetodikk har de nøstet og gravd, jaktet innsyn, dypdykket i dokumenter, rekonstruert og dobbeltsjekket. Som en rød tråd gjennom prosjektet går et omhyggelig kildearbeid, med tillitsbygging som bærebjelke.

Et system med stor makt-asymmetri ble plukket fra hverandre bit for bit. Igjen på slagmarken lå striper og ordener og en forsvarssjef som ble drevet fra skanse til skanse. Gjennom NRK Nyheter og NRK Dokumentar og samfunn sitt arbeid om trakassering og misbruk i Forsvaret, har varslerne fått en stemme og et ansikt. De som var ofre står rakrygget igjen som denne historiens virkelige helter.

NRKs avsløringer om varslinger og feil knyttet til seksuell trakassering, maktmisbruk og overtramp, har åpnet opp en lukket etat, og ført til en historisk selvransakelse i Forsvaret. Og ikke minst: Arbeidet deres har gjort det tryggere å sende våre døtre i militæret.

Juryen gratulerer Marit Higraff, Øyvind Bye Skille, Christine Svendsen og Tormod Strand med Skup-diplom for 2022 for "Trakassering og misbruk i Forsvaret".

 

 

Internasjonal reporter, IR-prisen gikk til journalist og fotograf Kyrre Lien for VG-reportasjen "Sommer i Butsja".

– Det er med journalister på bakken at krigen vil bli forstått best, sier Kyrre Lien.

– Det siste året har jeg sett på nært hold hvordan Russlands angrepskrig har påvirket sivilbefolkningen i Ukraina. Den har også rammet venner og bekjente av meg i landet. Det føles ekstra meningsfylt å bidra til å dokumentere denne krigens konsekvenser for menneskene i Ukraina, sier Kyrre Lien i en uttalelse til IR. 

 

IR-juryen delte også ut hederlig omtale og diplom til journalistene bak to andre reportasjer: 

  • Drapene i Butsja av Morten Jentoft og Mohammed Alayoubi (NRK) 
  • Redningsskøyta som ble krigsfartøy av Eivind Kristensen, Hyungwon Kang, Jan Oddvar Eide, Connie Bentzrud, Sondre Zachariassen, Tarjei Leer-Salvesen og Olav Njaastad (Fædrelandsvennen)

 

På forsiden nå