Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Redaktørene
F.v.: Per Arne Kalbakk, Gard Steiro, Morten Andersen, Karianne Solbrække, Alexandra Beverfjord og moderator Yvonne Fondenes. Foto: Sondre Lindhagen Nilssen

Redaktørene om bindinger: – Som journalist har du begrenset ytringsfrihet

Hvor går grensen for hva journalister kan skrive om på Facebook?

Av Sondre Lindhagen Nilssen

Det diskuterte VGs ansvarlige redaktør Gard Steiro, Aftenpostens stabssjef Morten Andersen, Dagbladets ansvarlige redaktør Alexandra Beverfjord, NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk og TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække under en sesjon på SKUP lørdag.

– Vær varsom-plakatens punkt 2.2 er på mange måter en begrensning av ytringsfriheten, sa Andersen.

– Som journalist har du automatisk begrenset ytringsfrihet, fortalte Kalbakk.

– Kan du ikke leve med de begrensningene, så er det kanskje ikke riktig jobb for deg, supplerte Steiro.

TV 2 ble felt i PFU
Bakgrunnen var TV 2-journalisten som for noen år siden samlet inn penger til ME-forsking. Senere laget vedkommende sak om de samme forskerne. Journalisten hadde også i et Facebook-innlegg tidligere ytret kritikk mot en VG-artikkel om tematikken.

TV 2 ble felt i PFU for ikke å ha opplyst leserne om journalistens tidligere engasjement ved publiseringstidspunktet. Det ble imidlertid ikke fastslått at han hadde en aktiv dobbeltrolle.

– Det er journalisters jobb å informere sine ledere om historikk eller bindinger som bør vites om. Vi har et høyt fokus på det, i økende grad, sa Solbrække.

– Ikke helt ukomplisert
Redaktørene var enige om at ytringer i sosiale medier og deltakelse i ulike arrangementer kan være et ulendt landskap.

– Noen mener for eksempel at å delta i en Pride-markering gir uttrykk for å støtte en ren menneskerettighet, men samtidig kan man neste dag intervju noen som er motstander av Pride. Det er ikke helt ukomplisert, fortalte Steiro.

– En NRK-journalist kan delta i en Pride-markering, men da skal man ikke dekke arrangementet den dagen eller dagen etter, sa Kalbakk og fortsatte:

– Et annet eksempel kan være å dele Facebook-innlegg fra grupper som «Refugees Welcome Norway». Like etter kan det være man skal intervjue Sylvi Listhaug, som tilhører et parti med et annet syn. Hvordan skal hun da føle tillit til journalisten?

– Engasjement er jo avgjørende som journalist. Man har en fantastisk plattform for å belyse noe man mener er et problem, med en journalistisk metode, og kanskje endre verden. Hvorfor skal det da kunne bli «ødelagt» av å skrive et Facebook-innlegg? Det er verdt å ta diskusjonen, mente Andersen. 
 

På forsiden nå