Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
programslipp24
Hestemilliardærens hemmeligheter, bruk av satelittbilder, VGs adopsjonsskandale og podcast-suksessen Skitbyen på SKUP 2024.

De første smakebitene fra programmet

Her er noen av foredragsholderne som kommer på SKUP 2024.

Vil du være med å lage Norges beste journalistkonferanse? SKUP søker nå en vikar i 100% stilling.


I januar i år ble Rebekka Klubien ansatt på stallen til den danske landslagsrytteren Andreas Helgstrand. Han er blitt milliardær på å selge dressurhester til hele verden. Det han ikke visste, var at hun var der på jobb for dansk TV 2. Med skjult kamera dokumenterte hun uverdige forhold for hestene. Helgstrand gikk rettens vei for å få stanset dokumentaren, men tapte.

Dokumentaren har fått store konsekvenser for OL-rytteren. Muldvarpen som avslørte ham, kommer til SKUP-konferansen i Tønsberg 12. - 14. april 2024. Sammen med sine kollegaer skal hun fortelle om bruken av skjult kamera og motstand fra en mektig aktør.

MELD DEG PÅ SKUP 2024 HER.


SKUP-konferansen 2024 vil bestå av over 100 ulike sesjoner. Et tema som vil gå igjen, er selvfølgelig kunstig intelligens. Styreleder Nina Selbo Torset lover en rekke sesjoner for deg som vil forstå mer av AI-teknologien og hvordan den kan brukes av journalister. Det vil også være et sterkt fokus på hverdagsgraving for store og små redaksjoner.

SKUP-styret slipper nå noen smakebiter fra programmet. Resten vil bli publisert i løpet av vinteren. De som melder seg på, kan forvente å reise hjem igjen fra Tønsberg-helgen proppfulle av inspirasjon, ny kompetanse og nye ideer.

– Du får lære av journalistene bak årets beste graveprosjekter, samt inspirerende kurs i hverdagsgraving og historiefortelling, hands-on-kurs i nyttige verktøy, samt aktuelle debatter og spennende gjester, sier Torset.


DETTE ER BLANT SESJONENE DU KAN SE PÅ SKUP 2024:

Hvordan kan man best faktasjekke en politiker som er faktaresistent – og likevel elsket av så mange millioner amerikanere? Amerikanske Glenn Kessler er en av pionerene innen politisk faktasjekking og kommer til SKUP-konferansen for å forberede oss til høstens presidentvalg og snakke om «Donald Trumps uutholdelige letthet».


Økonomireporter Jan Almgren i Svenska Dagbladet kommer til Tønsberg for å fortelle om arbeidet med podkastsuksessen «Dynastin», om finansmannen Jan Stenbeck og familien. Almgren ble tildelt Stora Journalistprisen i høst for «Dynastin»-dokumentarserien om søsknene Christina, Hugo, Sophie, Max – og Felix, deres hemmelige halvbror. 


Hva har det nye huset til en fattig ecuadoriansk familie med Norges utenriksdepartement å gjøre? Det vil teamet bak VGs serie om adopsjonssystemet forklare på SKUP. Undersøkelsene førte Monica Flatabø, Nora Thorp Bjørnstad og Martin Folkvord til steder de ikke hadde forventet. Nå vurderer norske myndigheter å stanse alle adopsjoner fra utlandet.


Regissør og sønn Ole Martin Hafsmo har gjennom tre år, og et helt liv, fulgt sin mor Berit og hennes unike evne til å takle livets små, men ofte store, utfordringer. Resultatet er blitt den store podkastsuksessen «Skitbyen» fra NRK – en «feelgood-fortelling fra livet rundt fattigdomsgrensa». Han kommer til SKUP for å fortelle om både prosess og historiefortelling - og hvordan man lager en morsom, rørende og viktig fortelling om sin nærmeste familie.


Uppdrag Granskning-journalist Lisa Jarenskog og DNA-slektsforsker Fredrik Mejster forteller om arbeidet med sæd-skandalen som har rystet Sverige. I flere dokumentarer har de avslørt hvordan sæd fra svenske menn ble brukt til å inseminere kvinner - uten at de visste om det. Nå har flere donorbarn blitt gjenforent med sine biologiske foreldre. Saken har også forgreininger til Norge.


Reuters-reporter Reade Levinson kommer for å vise hvordan satellittbilder kan brukes i researcharbeidet. Levinson er spesialist på å bruke åpne kilder til å verifisere og avdekke hendelser, såkalt OSINT-journalistikk. Med eksempler fra blant annet Ukraina og Gaza vil hun lære deg hvordan man kan geolokalisere en video eller et bilde – og hvilke feller man må unngå når man jobber med åpne kilder.


Adresseavisen avslørte tidligere i år hvordan Trondheims tredje rikeste mann i årevis har utnyttet polske og norske arbeidere, foran øynene på tilsynsmyndighetene og politi, samtidig som det offentlige har bidratt stort til formuen. Lajla Ellingsen, Espen Rasmussen, Sissel Lynum og Margrete Konstad kommer til Tønsberg for å dele metoden bak graveserien om Francis Hay. 

På forsiden nå