Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Channel1
Channel1-gründer Adam Mosam kommer til Oseberg-salen fredag 17.45 for å fortelle om tv-kanalen som bare skal bruke AI-genererte nyhetsankere. 

Stor oversikt: Her er alle AI-sesjonene på SKUP

Bli oppdatert på de ferskeste AI-verktøyene og få de beste tipsene.

Bruk av kunstig intelligens i journalistikken blir selvfølgelig et viktig tema på årets SKUP-konferanse. Fra 12.-14. april har du en stor og variert meny av AI-sesjoner å velge fra.

Det blir grundig innføring for deg som er ny i gamet. AI-verktøy for viderekomne. Inspirerende, nyttige foredrag om prosjekter som har dratt nytte av AI. Og også debatter om hvilke muligheter den nye teknologien gir oss, som vi ikke bør gripe.

Her er alle de rene AI-sesjonene på SKUP-programmet.

NB, det kan komme endringer, så hold øye med SKUP-programmet gjennom helgen, som vil være oppdatert med riktige tidspunkter og rom.

 

AI-nyhetskanalen som sjokkerte og imponerte medielederne

Denne våren lanseres Channel 1, som omtales som verdens første AI-baserte tv-kanal.

Like før premieren kommer Channel 1-skaper og teknologigründer Adam Mosam til SKUP for å fortelle om nyvinningen og vise frem eksempler på hva som kommer. 

Norske redaktører har allerede kalt det skremmende og imponerende. De kommer også - for å gi sin dom og diskutere hvor journalistikken er på vei med AI. Og hvor vi absolutt ikke bør havne. 

Fredag 17.45 i Oseberg

 

Slik bruker du de aller beste AI-verktøyene

Aftenpostens teknologijournalist Per Kristian Bjørkeng gir deg en innføring i de siste og beste KI-verktøyene for journalister. Med praktiske eksempler får du tips til å bruke KI til idébobling, research, språkvask, koding og graving. 

Fredag 19.15 i Ormen Lange 2

 

Hvordan bruke kunstig intelligens til å finne 44.000 inngrep i naturen?

NRK publiserte 6. januar 2024 nettsaken «Norge i rødt, hvitt og grått», hvor de brukte 40.000 satellittbilder og over 20 offentlige datasett for å avdekke bygging i naturen. Saken er allerede lest over 900.000 ganger og har skapt debatt rundt kostnaden for det grønne skiftet.

Lørdag 09.00 i Ormen Lange 2

Alle snakker om AI, men hvordan få journalistene til å ta det i bruk? 

Markus Rask Jensen (Amedia), Jostein Ihlebæk (Aftenposten) og Marcus Husby (VG) forteller hva som skal til - og hvordan de vil gå frem - for å etablere AI som metode blant journalistene i sine redaksjoner.

Lørdag 09.00 i Ormen Lange 3

 

Best practice: AI in investigative journalism

I denne engelske sesjonen får du oversikt over mulighetene AI gir innen undersøkende journalistikk - og utfordringene. Emilia Díaz-Struck, direktør for Global Investigative Journalism Network i Washington, gir råd om hva du bør tenke gjennom før du bruker AI i ditt neste undersøkende prosjekt. 

Lørdag 09.00 I Steinkloss

 

Slik laget iTromsø en AI-assistent i verdenstoppen

iTromsø har utviklet «Djinn», en ny AI-assistent som bruker kunstig intelligens til avansert research. På SKUP forteller Lars Giske fra iTromsøs datalab hvordan journalistene med hjelp av maskinlæring trener «Djinn» til å finne nyheter. Det nye verktøyet er nå tatt i bruk i 35 norske aviser. Djinn er finalist i INMAs Global Media Awards, for beste bruk av kunstig intelligens.

Lørdag 10.30 i Ormen Lange 2

 

AI: Do not leave the ethics to the technologists

I denne engelske journalisten vil Eirin Larsen i Dagens Næringsliv dra i gang en diskusjon om hva slags AI-bruk som er innenfor og utenfor i redaksjoner. Når “alt” blir mulig, blir valget mellom riktig og galt avgjørende. I sesjonen får du se en rekke eksempler på hvordan redaksjoner har brukt og håndtert AI hittil. Kjør debatt!

Lørdag 10.30 i Rauer

 

Derfor lar jeg ChatGPT gjøre gravejobben for meg

Han er en av NRKs beste datajournalister, som nesten har sluttet å kode. Istedet bruker Dan Kåre Engebretsen tiden på graving i dataene. I denne sesjonen forteller han hvorfor, viser kreativ bruk av ChatGPT og andre åpne maskinlæringsprosjekter.

Lørdag 11.00 i Ormen Lange 2

 

AI for nybegynnere, del 1

Dette kurset gir deg en kjapp start til hvordan du kan bruke verktøyene grunnleggende. Henrik Brattli Vold fra IJ lærer deg hva generativ AI er, og hva det ikke er. Du lærer om hvilke muligheter og fallgruver som finnes, og du får en start i prompting, fra helt enkel til svært kompleks prompting.

Lørdag 12.00 i Mostein

 

AI for nybegynnere, del 2

Vi bygger problemstillinger, og vi bygger boter. Hvordan kan AI hjelpe oss her? Kan vi grave oss ned i et problem – og bli ENDA bedre på våre felter? Du får med deg noen kruttsterke, ferdige prompter, og du lager å lage din egen bot, som du kan spisse til å hjelpe deg med svært smale behov. Du lærer om de nye funksjonene i ChatGPT, som Mentions, som åpner for enda mer nyttige og kraftfulle samtaler med ChatGPT. På tampen får du med deg IJs redaksjonsboter, som du kan ta med deg inn i arbeidshverdagen.

Lørdag 14.00 i Mostein

 

Våre beste AI-verktøy

VG og Aftenposten har det siste året hatt en rekke AI-eksperimenter i redaksjonen. Målet er å ta i bruk AI i alt fra innsynsbegjæringer til oppfølgersaker. Til SKUP kommer utvikler Jari Bakken (VG) og utviklingssjef Jostein Ihlebæk (Aftenposten) for å fortelle om eksperimentene og hvordan de kan brukes i undersøkende journalistikk.

Lørdag 14.00 i Rauer

 

Laget Midtøsten-kart med OSINT og ChatGPT

Siden krigen i Midtøsten brøt ut har Faktisk Verifiserbar verifisert mange titalls bilder og videoer fra en region nesten uten street view, der satellittbilder er sensurert og KI-genererte bilder forfalsker virkeligheten. Hvordan fant de fram i Gazas gater, og hvordan kunne de vite om klipp var ekte eller falske? Arbeidet baserte seg på OSINT og KI, og de verifiserte klippene ble plassert i et interaktivt kart som ble til med et datasett, OpenStreetMap og en kode laget av en finsnekret prompt i ChatGPT.

Lørdag 15.30 i Steinkloss

 

Lynprat: AI

Lei av å få høre at AI skal revolusjonere arbeidshverdagen din, men ikke se hvordan det skal skje i praksis? Til denne sesjonen kommer de som det siste året har brukt kunstig intelligens for å dele ett helt konkret triks hver.

  • Adressa/Espen Rasmussen: Slik «intervjuet» vi 19.000 byggesaksdokumenter med ChatGPT.
  • E24/Jonatan Ree Nolet: Slik gjorde vi hundre sider til noen få linjer med en enkel manøver.
  • NRK/Fredrik Kampevoll: Fredrik Kampevoll hadde flere datasett han måtte kombinere. Da spurte han kunstig intelligens om hjelp
  • VG/Martin Folkvord: Slik fikk jeg en personlig hær av (litt dumme) sommervikarer
  • NRK/Arne Fredrik Næss: Da drømmen om kunstig intelligens brast
  • TV2/Rano Tahseen: Hvordan bruke Pimeyes til ansiktsgjenkjenning
  • Faktisk/Eva: Slik hjelper ChatGPT meg med avanserte Google-søk
  • E24/Hans Jørgen Myrvang Ro: Slik bruker du «plagiatkontrollen» som avslørte Borch
  • Sunnmørsposten/Eirik Meling: Skriv bedre instrukser til Chat GPT og få bedre svar!
  • VG/Janni Kalafatis: Slik bruker du transkriberingsverktøyet “alle” snakker om

Lørdag 17.00 i Ormen Lange 2

 

I tillegg til de rene AI-sesjonene får du en rekke kurs i ulike digitale verktøy gjennom helgen. Det blir kurs i Googles verktøy, digitale søk, excel – og mye, mye mer. Se hele SKUP-programmet med over 100 sesjoner her.

 

På forsiden nå