Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Vant Skup-prisen
VANT: Kjetil Sæter og Markus Tobiassen fra Dagens Næringsliv vant årets Skup-pris. FOTO: Adrian Nielsen.

Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.

Av ROBERT NEDREJORD

– Avsløringen har fått store konsekvenser. Økokrim har åpnet bedragerietterforskning, og journalistene har underveis møtt betydelig motstand fra amerikanske advokater. Dette er datajournalistikk og historiefortelling på høyt nivå, sier Skups juryleder Bernt Olufsen.

Dagens Næringsliv ved journalistene Markus Tobiassen og Kjetil Sæter vant Skup-prisen for sin avsløring av manipulerte lyttertall hos strømmetjenesten Tidal under Skup 2019.

– Tusen hjertelig takk. I år har vi konkurrert mot fantastiske saker, og jeg leser alle metoderapportene. Takk til gode kolleger, gode konkurrenter, og ikke minst takk til Markus, sier DN-journalist Kjetil Sæter.

44 innsendte bidrag kjempet i år Skup-prisen og Skup-diplomene. Gjennom fire heldagsmøter har juryen lest over tusen sider med metoderapporter.

– Og mange av dem har vi lest flere ganger. Vi har vurdert tolv kriterier, der nyhetsverdi, ny metodebruk og konsekvens av journalistikken har vært noe av det viktigste, sier Olufsen.

– Det har vært en stor glede å pløye gjennom alt det fantastiske arbeidet dere har gjort i fjor, sier jurylederen.

 

Skup-prisen gikk til:

  • Tidal-saken, av Markus Tobiassen, Kjetil Sæter (Dagens Næringsliv)

Juryens begrunnelse:

"Selv om det meste i samfunnet digitaliseres, er fremdeles urmetoden i journalistikken et fantastisk verktøy: Å bygge kildenettverk. 
Årets SKUP-vinner står bak en spektakulær og komplisert sak som ikke lot seg avdekke uten tålmodig og modig kildearbeid. 
Samtidig har året SKUP-vinner gått lenger enn de fleste i å utvikle en avansert databasert metode for å avdekke jukset. Mønstret som avtegnet seg i dataene gjorde det mulig å avsløre omfattende manipulasjon.

Strømmetjenester er «big business», men dataene som ligger bak våre musikkvalg er ikke offentlige. Vi kan ikke søke innsyn i dem eller kjøpe tilgang til dem. Brukerdata er blitt en gullgruve i den nye plattformøkonomien. Mangel på åpenhet er blitt musikkbransjens største problem, hvor strømmetjenestene beskrives om en svart boks. 

Årets SKUP-vinner har åpnet den svarte boksen. Synet som møtte dem var ikke vakkert. Journalistene har på kreativt og smart vis avdekket manipulasjon av lyttertall slik at store beløp kan ha havnet i feil hender. 
Journalistenes arbeid med artikkelserien strekker seg over fire år, to dokumentarer og 104 nyhetsartikler.

Avsløringen har fått store konsekvenser.  Økokrim har åpnet bedrageri-etterforskning. Journalistene har møtt betydelig motstand, særlig fra amerikanske advokater. Dette er datajournalistikk, datavisualisering og journalistisk historiefortelling på høyt nivå".
 

 

Disse vant Skup-diplom:

  • Tolga-saken, av Frank V. Haugsbø, Maria Mikkelsen og Mona Grivi Norman (VG)
  • Stortingsregnskapene, av Henning Carr Ekroll og Carl Alfred Dahl (Aftenposten)
  • Tjøme-saken, av Emira Holmøy og Morten Wang (Tønsbergs Blad)
  • Gjengen ingen klarte å stoppe, av Bjørnar Tommelstad og Ronny Berg (VG)

– Skjerp dere

Olufsen kom også med kritikk til bransjen.

– Det er nedslående å se PFU-statistikken som kom i januar. Det var 21 fellelser på krav om samtidig imøtegåelse, og hele 30 saker som ble felt på grunn av manglende kildekritikk og faktakontroll i fjor.

– Senest nylig ble en av årets Skup-kandidater felt i PFU for manglende samtidig imøtegåelse. Det gir et inntrykk av vår metode, og forsterker synet om at journalister har en bestemt agenda. Så jeg vil si: skjerp dere, sier Olufsen.

 

VG

VANT DIPLOM: VG vant Skup-diplom for Tolga-saken. Her mottar Mona Grivi Norman (venstre) og Maria Mikkelsen prisen. FOTO: Adrian Nielsen

Skrøt av Skup-styret

I forkant av prisutdelingen skrøt leder av Skups råd, Arne Jensen, av styret som har jobbet med årets konferanse.

– I år har vi gjennomført 77 sesjoner på Skup, med totalt 124 innledere, sier han.

– Arbeidet med å få det til har tatt mellom 3500 og 4000 arbeidstimer, som er gjort som ubetalt dugnadsarbeid, sier Jensen.

Det var 675 deltakere under årets Skup.

Fjorårets vinnere kan du lese om her.

 

På forsiden nå