Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2021/04/16 14:00:00
Countdown placeholder
test
Vant Skup-prisen
VANT: Kjetil Sæter og Markus Tobiassen fra Dagens Næringsliv vant årets Skup-pris. FOTO: Adrian Nielsen.

Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.

Av ROBERT NEDREJORD

– Avsløringen har fått store konsekvenser. Økokrim har åpnet bedragerietterforskning, og journalistene har underveis møtt betydelig motstand fra amerikanske advokater. Dette er datajournalistikk og historiefortelling på høyt nivå, sier Skups juryleder Bernt Olufsen.

Dagens Næringsliv ved journalistene Markus Tobiassen og Kjetil Sæter vant Skup-prisen for sin avsløring av manipulerte lyttertall hos strømmetjenesten Tidal under Skup 2019.

– Tusen hjertelig takk. I år har vi konkurrert mot fantastiske saker, og jeg leser alle metoderapportene. Takk til gode kolleger, gode konkurrenter, og ikke minst takk til Markus, sier DN-journalist Kjetil Sæter.

44 innsendte bidrag kjempet i år Skup-prisen og Skup-diplomene. Gjennom fire heldagsmøter har juryen lest over tusen sider med metoderapporter.

– Og mange av dem har vi lest flere ganger. Vi har vurdert tolv kriterier, der nyhetsverdi, ny metodebruk og konsekvens av journalistikken har vært noe av det viktigste, sier Olufsen.

– Det har vært en stor glede å pløye gjennom alt det fantastiske arbeidet dere har gjort i fjor, sier jurylederen.

 

Skup-prisen gikk til:

 • Tidal-saken, av Markus Tobiassen, Kjetil Sæter (Dagens Næringsliv)

Juryens begrunnelse:

"Selv om det meste i samfunnet digitaliseres, er fremdeles urmetoden i journalistikken et fantastisk verktøy: Å bygge kildenettverk. 
Årets SKUP-vinner står bak en spektakulær og komplisert sak som ikke lot seg avdekke uten tålmodig og modig kildearbeid. 
Samtidig har året SKUP-vinner gått lenger enn de fleste i å utvikle en avansert databasert metode for å avdekke jukset. Mønstret som avtegnet seg i dataene gjorde det mulig å avsløre omfattende manipulasjon.

Strømmetjenester er «big business», men dataene som ligger bak våre musikkvalg er ikke offentlige. Vi kan ikke søke innsyn i dem eller kjøpe tilgang til dem. Brukerdata er blitt en gullgruve i den nye plattformøkonomien. Mangel på åpenhet er blitt musikkbransjens største problem, hvor strømmetjenestene beskrives om en svart boks. 

Årets SKUP-vinner har åpnet den svarte boksen. Synet som møtte dem var ikke vakkert. Journalistene har på kreativt og smart vis avdekket manipulasjon av lyttertall slik at store beløp kan ha havnet i feil hender. 
Journalistenes arbeid med artikkelserien strekker seg over fire år, to dokumentarer og 104 nyhetsartikler.

Avsløringen har fått store konsekvenser.  Økokrim har åpnet bedrageri-etterforskning. Journalistene har møtt betydelig motstand, særlig fra amerikanske advokater. Dette er datajournalistikk, datavisualisering og journalistisk historiefortelling på høyt nivå".
 

 

Disse vant Skup-diplom:

 • Tolga-saken, av Frank V. Haugsbø, Maria Mikkelsen og Mona Grivi Norman (VG)
 • Stortingsregnskapene, av Henning Carr Ekroll og Carl Alfred Dahl (Aftenposten)
 • Tjøme-saken, av Emira Holmøy og Morten Wang (Tønsbergs Blad)
 • Gjengen ingen klarte å stoppe, av Bjørnar Tommelstad og Ronny Berg (VG)

– Skjerp dere

Olufsen kom også med kritikk til bransjen.

– Det er nedslående å se PFU-statistikken som kom i januar. Det var 21 fellelser på krav om samtidig imøtegåelse, og hele 30 saker som ble felt på grunn av manglende kildekritikk og faktakontroll i fjor.

– Senest nylig ble en av årets Skup-kandidater felt i PFU for manglende samtidig imøtegåelse. Det gir et inntrykk av vår metode, og forsterker synet om at journalister har en bestemt agenda. Så jeg vil si: skjerp dere, sier Olufsen.

 

VG

VANT DIPLOM: VG vant Skup-diplom for Tolga-saken. Her mottar Mona Grivi Norman (venstre) og Maria Mikkelsen prisen. FOTO: Adrian Nielsen

Skrøt av Skup-styret

I forkant av prisutdelingen skrøt leder av Skups råd, Arne Jensen, av styret som har jobbet med årets konferanse.

– I år har vi gjennomført 77 sesjoner på Skup, med totalt 124 innledere, sier han.

– Arbeidet med å få det til har tatt mellom 3500 og 4000 arbeidstimer, som er gjort som ubetalt dugnadsarbeid, sier Jensen.

Det var 675 deltakere under årets Skup.

Fjorårets vinnere kan du lese om her.

 

På forsiden nå
 • kuben

  Disse konkurrerer om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 40 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • VG vant

  11. januar er fristen for å levere metoderapport

  Merk datoen: Mandag 11. januar kl. 10.00 er siste frist for å levere metoderapport, men det er lov å levere tidligere. Her er all info du trenger i arbeidet.
 • Data-SKUP 2020

  Se Data-SKUP helt til nyttår

  Ikke fortvil om du ikke fikk med deg alle sesjonene på Data-SKUP i går! Opptakene ligger tilgjengelig på plattformen MyOnvent for alle - rekordhøye 586 - som hadde registrert seg på konferansen.        
 • Tarjei Leer-Salvesen

  Kunstauksjon under Data-SKUP

  Under Data-SKUP blir det mulig å sikre seg eksklusiv forvaltningskunst signert gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen. Alle inntektene går uavkortet til SKUP.            
 • Ulrich Larsen

  Dette skjer på Data-SKUP

  En dansk muldvarp, en engelsk søke-guru og mannen bak «flatten the curve»-grafikken er av det du kan oppleve på digitalt Data-SKUP 18. november.        
 • Befaring Popsenteret

  Sjekker lokalene før Data-SKUP

  Lyst til å høre på den danske muldvarpen Ulrich Larsen som infiltrerte Nord-Korea? Du har sjansen på Data-SKUP 18. november. Programmet er nesten ferdig, og live-sendingen fra den digitale konferansen skjer fra Popsenteret i Oslo.                                  
 • Lynprat

  Data-SKUP blir heldigital konferanse

  SKUP arrangerer heldigital Data-SKUP onsdag 18. november klokken 10–14.                     
 • Elin og Mathias

  Innkalling til årsmøte

  Det innkalles til årsmøte i SKUP torsdag 4. juni klokken 18.00 på Clarion Hotel The Hub (gamle Hotel Royal Christiania) i Oslo. Alle dokumenter vil bli lagt ut innen 28. mai.