Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2021/10/16 08:00:00
Countdown placeholder
test
Vant Skup-prisen
VANT: Kjetil Sæter og Markus Tobiassen fra Dagens Næringsliv vant årets Skup-pris. FOTO: Adrian Nielsen.

Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.

Av ROBERT NEDREJORD

– Avsløringen har fått store konsekvenser. Økokrim har åpnet bedragerietterforskning, og journalistene har underveis møtt betydelig motstand fra amerikanske advokater. Dette er datajournalistikk og historiefortelling på høyt nivå, sier Skups juryleder Bernt Olufsen.

Dagens Næringsliv ved journalistene Markus Tobiassen og Kjetil Sæter vant Skup-prisen for sin avsløring av manipulerte lyttertall hos strømmetjenesten Tidal under Skup 2019.

– Tusen hjertelig takk. I år har vi konkurrert mot fantastiske saker, og jeg leser alle metoderapportene. Takk til gode kolleger, gode konkurrenter, og ikke minst takk til Markus, sier DN-journalist Kjetil Sæter.

44 innsendte bidrag kjempet i år Skup-prisen og Skup-diplomene. Gjennom fire heldagsmøter har juryen lest over tusen sider med metoderapporter.

– Og mange av dem har vi lest flere ganger. Vi har vurdert tolv kriterier, der nyhetsverdi, ny metodebruk og konsekvens av journalistikken har vært noe av det viktigste, sier Olufsen.

– Det har vært en stor glede å pløye gjennom alt det fantastiske arbeidet dere har gjort i fjor, sier jurylederen.

 

Skup-prisen gikk til:

 • Tidal-saken, av Markus Tobiassen, Kjetil Sæter (Dagens Næringsliv)

Juryens begrunnelse:

"Selv om det meste i samfunnet digitaliseres, er fremdeles urmetoden i journalistikken et fantastisk verktøy: Å bygge kildenettverk. 
Årets SKUP-vinner står bak en spektakulær og komplisert sak som ikke lot seg avdekke uten tålmodig og modig kildearbeid. 
Samtidig har året SKUP-vinner gått lenger enn de fleste i å utvikle en avansert databasert metode for å avdekke jukset. Mønstret som avtegnet seg i dataene gjorde det mulig å avsløre omfattende manipulasjon.

Strømmetjenester er «big business», men dataene som ligger bak våre musikkvalg er ikke offentlige. Vi kan ikke søke innsyn i dem eller kjøpe tilgang til dem. Brukerdata er blitt en gullgruve i den nye plattformøkonomien. Mangel på åpenhet er blitt musikkbransjens største problem, hvor strømmetjenestene beskrives om en svart boks. 

Årets SKUP-vinner har åpnet den svarte boksen. Synet som møtte dem var ikke vakkert. Journalistene har på kreativt og smart vis avdekket manipulasjon av lyttertall slik at store beløp kan ha havnet i feil hender. 
Journalistenes arbeid med artikkelserien strekker seg over fire år, to dokumentarer og 104 nyhetsartikler.

Avsløringen har fått store konsekvenser.  Økokrim har åpnet bedrageri-etterforskning. Journalistene har møtt betydelig motstand, særlig fra amerikanske advokater. Dette er datajournalistikk, datavisualisering og journalistisk historiefortelling på høyt nivå".
 

 

Disse vant Skup-diplom:

 • Tolga-saken, av Frank V. Haugsbø, Maria Mikkelsen og Mona Grivi Norman (VG)
 • Stortingsregnskapene, av Henning Carr Ekroll og Carl Alfred Dahl (Aftenposten)
 • Tjøme-saken, av Emira Holmøy og Morten Wang (Tønsbergs Blad)
 • Gjengen ingen klarte å stoppe, av Bjørnar Tommelstad og Ronny Berg (VG)

– Skjerp dere

Olufsen kom også med kritikk til bransjen.

– Det er nedslående å se PFU-statistikken som kom i januar. Det var 21 fellelser på krav om samtidig imøtegåelse, og hele 30 saker som ble felt på grunn av manglende kildekritikk og faktakontroll i fjor.

– Senest nylig ble en av årets Skup-kandidater felt i PFU for manglende samtidig imøtegåelse. Det gir et inntrykk av vår metode, og forsterker synet om at journalister har en bestemt agenda. Så jeg vil si: skjerp dere, sier Olufsen.

 

VG

VANT DIPLOM: VG vant Skup-diplom for Tolga-saken. Her mottar Mona Grivi Norman (venstre) og Maria Mikkelsen prisen. FOTO: Adrian Nielsen

Skrøt av Skup-styret

I forkant av prisutdelingen skrøt leder av Skups råd, Arne Jensen, av styret som har jobbet med årets konferanse.

– I år har vi gjennomført 77 sesjoner på Skup, med totalt 124 innledere, sier han.

– Arbeidet med å få det til har tatt mellom 3500 og 4000 arbeidstimer, som er gjort som ubetalt dugnadsarbeid, sier Jensen.

Det var 675 deltakere under årets Skup.

Fjorårets vinnere kan du lese om her.

 

På forsiden nå
 • Data-SKUP 2019

  De kommer på Data-SKUP 16. oktober

  Endelig skal vi møtes fysisk igjen! Data-SKUP arrangeres lørdag 16. oktober på OsloMet, og programmet begynner å ta form. Hittil er 44 programposter og 50 innledere på plass, og resten vil bli ferdigstilt på sensommeren.                
 • OsloMet

  Unik sjanse til å få hjelp med AI

  Jobber du med noe som krever kunstig intelligens (AI)? Har du drømt om å lage et prosjekt der kunstig intelligens inngår som en av metodene? Nå har du sjansen til å få hjelp – helt gratis!
 • diektesendingen

  Gjenopplev hele SKUP-konferansen

  Nå kan du se hele SKUP-konferansen i ditt eget tempo og når du måtte ha tid og lyst. Alle sesjoner er tilgjengelig via konferanseplattformen MyOnvent. Du får tilgang ved å bruke samme lenke og kode som da du registrerte deg.
 • skup og dn

  Derfor vant DN SKUP-prisen

  Her kan du lese juryens begrunnelse for å gi SKUP-prisen til Dagens Næringsliv. Du kan også lese hvorfor VG, Aftenposten og NRK Sørlandet vant diplomer.
 • andersen

  Slik blir SKUP-kvelden

    Det faglige programmet er overstått, men SKUP-konferansen er langt fra over!
 • på skup

  Kronprinsen åpner SKUP dag 2

  Ikke gå glipp av åpningen av SKUP-konferansens dag 2! - En uavhengig, kritisk, undersøkende presse er en av de viktigste byggesteinene i det frie, åpne og tillitsbaserte samfunnet vårt, sier kronprins Haakon i en hilsen til journalistene og redaktørene som deltar på SKUP.
 • myonvent

  Her kan du få hjelp med innlogging

  Ring dette nummeret hvis du ikke får til å logge deg inn på SKUP-konferansen torsdag morgen. Hjelpetelefonen er betjent mellom kl. 9 og 11 begge konferansedagene. Vi anbefaler sterkt at du registrerer deg i god tid før konferansen.
 • skup2021

  Velg blant høydepunktene på SKUP

  Epsteins forbindelser, Equinors millarder, mobilens avsløringer og en hesteskandale uten sidestykke. Alt dette og mye mer kan du få med deg på årets Skup-konferanse, her er noen høydepunkter fra programmet.