Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
Vant Skup-prisen
VANT: Kjetil Sæter og Markus Tobiassen fra Dagens Næringsliv vant årets Skup-pris. FOTO: Adrian Nielsen.

Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.

Av ROBERT NEDREJORD

– Avsløringen har fått store konsekvenser. Økokrim har åpnet bedragerietterforskning, og journalistene har underveis møtt betydelig motstand fra amerikanske advokater. Dette er datajournalistikk og historiefortelling på høyt nivå, sier Skups juryleder Bernt Olufsen.

Dagens Næringsliv ved journalistene Markus Tobiassen og Kjetil Sæter vant Skup-prisen for sin avsløring av manipulerte lyttertall hos strømmetjenesten Tidal under Skup 2019.

– Tusen hjertelig takk. I år har vi konkurrert mot fantastiske saker, og jeg leser alle metoderapportene. Takk til gode kolleger, gode konkurrenter, og ikke minst takk til Markus, sier DN-journalist Kjetil Sæter.

44 innsendte bidrag kjempet i år Skup-prisen og Skup-diplomene. Gjennom fire heldagsmøter har juryen lest over tusen sider med metoderapporter.

– Og mange av dem har vi lest flere ganger. Vi har vurdert tolv kriterier, der nyhetsverdi, ny metodebruk og konsekvens av journalistikken har vært noe av det viktigste, sier Olufsen.

– Det har vært en stor glede å pløye gjennom alt det fantastiske arbeidet dere har gjort i fjor, sier jurylederen.

 

Skup-prisen gikk til:

 • Tidal-saken, av Markus Tobiassen, Kjetil Sæter (Dagens Næringsliv)

Juryens begrunnelse:

"Selv om det meste i samfunnet digitaliseres, er fremdeles urmetoden i journalistikken et fantastisk verktøy: Å bygge kildenettverk. 
Årets SKUP-vinner står bak en spektakulær og komplisert sak som ikke lot seg avdekke uten tålmodig og modig kildearbeid. 
Samtidig har året SKUP-vinner gått lenger enn de fleste i å utvikle en avansert databasert metode for å avdekke jukset. Mønstret som avtegnet seg i dataene gjorde det mulig å avsløre omfattende manipulasjon.

Strømmetjenester er «big business», men dataene som ligger bak våre musikkvalg er ikke offentlige. Vi kan ikke søke innsyn i dem eller kjøpe tilgang til dem. Brukerdata er blitt en gullgruve i den nye plattformøkonomien. Mangel på åpenhet er blitt musikkbransjens største problem, hvor strømmetjenestene beskrives om en svart boks. 

Årets SKUP-vinner har åpnet den svarte boksen. Synet som møtte dem var ikke vakkert. Journalistene har på kreativt og smart vis avdekket manipulasjon av lyttertall slik at store beløp kan ha havnet i feil hender. 
Journalistenes arbeid med artikkelserien strekker seg over fire år, to dokumentarer og 104 nyhetsartikler.

Avsløringen har fått store konsekvenser.  Økokrim har åpnet bedrageri-etterforskning. Journalistene har møtt betydelig motstand, særlig fra amerikanske advokater. Dette er datajournalistikk, datavisualisering og journalistisk historiefortelling på høyt nivå".
 

 

Disse vant Skup-diplom:

 • Tolga-saken, av Frank V. Haugsbø, Maria Mikkelsen og Mona Grivi Norman (VG)
 • Stortingsregnskapene, av Henning Carr Ekroll og Carl Alfred Dahl (Aftenposten)
 • Tjøme-saken, av Emira Holmøy og Morten Wang (Tønsbergs Blad)
 • Gjengen ingen klarte å stoppe, av Bjørnar Tommelstad og Ronny Berg (VG)

– Skjerp dere

Olufsen kom også med kritikk til bransjen.

– Det er nedslående å se PFU-statistikken som kom i januar. Det var 21 fellelser på krav om samtidig imøtegåelse, og hele 30 saker som ble felt på grunn av manglende kildekritikk og faktakontroll i fjor.

– Senest nylig ble en av årets Skup-kandidater felt i PFU for manglende samtidig imøtegåelse. Det gir et inntrykk av vår metode, og forsterker synet om at journalister har en bestemt agenda. Så jeg vil si: skjerp dere, sier Olufsen.

 

VG

VANT DIPLOM: VG vant Skup-diplom for Tolga-saken. Her mottar Mona Grivi Norman (venstre) og Maria Mikkelsen prisen. FOTO: Adrian Nielsen

Skrøt av Skup-styret

I forkant av prisutdelingen skrøt leder av Skups råd, Arne Jensen, av styret som har jobbet med årets konferanse.

– I år har vi gjennomført 77 sesjoner på Skup, med totalt 124 innledere, sier han.

– Arbeidet med å få det til har tatt mellom 3500 og 4000 arbeidstimer, som er gjort som ubetalt dugnadsarbeid, sier Jensen.

Det var 675 deltakere under årets Skup.

Fjorårets vinnere kan du lese om her.

 

På forsiden nå
 • Dagbladet vant i 2017

  Vinneren klar - snart 200 påmeldte

  Juryen er ferdig med jobben og har kåret vinneren av Datakup-prisen for 2019. Den deles ut under festmiddagen på OsloMet neste lørdag kveld. Snart er det 200 påmeldte på konferansen, og det er plass til flere.
 • Jonas Nilsson, Espen Rasmussen og Jonas Alsaker Vikan

  Analyserte 1,4 mrd. passord

  Databasen inneholdt 1,4 milliarder rader med mailadresser og passord, og i dette materialet fant Adresseavisen 600.000 nordmenn fra alle samfunnslag. Nyheten eksploderte i forrige uke, og på Data-SKUP neste lørdag viser Adressa-teamet hvilke metoder som ble brukt.          
 • På OsloMet

  100 allerede påmeldt - se hvem de er

  Over fem uker før Data-SKUP 26. oktober er det allerede påmeldt 100 deltagere. I fjor var det også rundt 100 i midten av september, og til slutt ble det 227.                      
 • Helena Bengtsson, Nils Mulvad og Brigitte Alfter

  Skal kåre vinneren av Dataskup-prisen

  Det er sendt inn seks metoderapporter som skal konkurrere om Dataskup-prisen. Juryen er den samme som de tre siste årene.
 • Ben Welsh

  Bli med til New York og New Orleans

  Her er årets Stup/SKUP-kurs på besøk i Los Angeles Times for å lære hvordan denne storavisen arbeider med datajournalistikk. Nå kan du søke om å bli med på det neste kurset, som går til New Orleans og New York.
 • Espen Andersen og Maria Hasselgård

  Send inn ditt bidrag til Dataskup-prisen

  Nå kan du sende inn ditt bidrag for å konkurrere om Dataskup-prisen. Fristen for innsending av metoderapport er mandag 2. september kl. 11.00.                  
 • Paul 2019 Dataharvest

  Meld deg på Data-SKUP!

  SKUP-favoritten Paul Myers kommer til Data-SKUP på OsloMet lørdag 26. oktober. Der blir det flere nyskapninger, og du kan velge og vrake blant 48 sesjoner. Påmeldingen har nå åpnet.          
 • Kjetil Sæter og Markus Tobiassen

  Lær av vinnerne - les rapportene

  Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen, mens VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad fikk diplomer. Her kan du lese metoderapportene de leverte.